Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τελευταία διορία για τη λήψη των 534 ευρώ

Λήγει σήμερα η προθεσμία για εργοδότες και εργαζόμενους που έκαναν χρήση του μέτρου τον Ιούνιο. Οι καταληκτικές ημερομηνίες για μονομερείς δηλώσεις από εργαζόμενους. Πότε πληρώνεται το δώρο Πάσχα στους εργοδότες. Οι πρώτες πληρωμές του «Συν-Εργασία».

Τελευταία διορία για τη λήψη των 534 ευρώ

Εβδομάδα λήξης των προθεσμιών υποβολής αιτήσεων για τις ειδικές αποζημιώσεις ύψους έως 534 ευρώ, που αφορούν τις αναστολές συμβάσεων που ίσχυσαν τον Ιούνιο, είναι η τελευταία του Ιουλίου.

Σήμερα, Δευτέρα 27 Ιουλίου, λήγει η προθεσμία τόσο για εργοδότες όσο και εργαζόμενους, που θέλουν να δηλώσουν ή να προχωρήσουν σε ορθές επαναλήψεις αναστολών συμβάσεων εργασίας μηνός Ιουνίου. Οι αιτήσεις γίνονται στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr και είναι απαραίτητες για εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή για πρώτη φορά εντός του προηγούμενου μήνα. Όσο για τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο ή και Μάιο και παρατείνεται η αναστολή τους για τον Ιούνιο, αυτοί οφείλουν να υποβάλουν αίτηση μόνο αν θέλουν να τροποποιήσουν στοιχεία όπως για παράδειγμα το ΙΒΑΝ.

Περιθώριο έως την Παρασκευή 31 Ιουλίου έχουν οι εποχικοί εργαζόμενοι που επιθυμούν να υποβάλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις, είτε γιατί δεν έχουν ακόμη επαναπρολσηφθεί είτε γιατί επαναπροσλήφθηκαν μετά την 1η Ιουνίου και κατά συνέπεια δικαιούνται για κάποιο διάστημα ειδική αποζημίωση.

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις εποχικών που επαναπροσλήφθηκαν εντός του Ιουνίου και στη συνέχεια η σύμβασή τους τέθηκε σε αναστολή. Αυτοί θα πρέπει να κάνουν μονομερή σύμβαση για το διάστημα της μη πρόσληψης και δεύτερη δήλωση, μετά τον εργοδότη τους, για το διάστημα που ισχύει η αναστολή σύμβασης.

Και πληρωμές

Στο μεταξύ, ενδεχομένως και σήμερα, Δευτέρα 27 Ιουλίου, αναμένεται να γίνουν οι πρώτες πληρωμές για τον μηχανισμό «Συν-Εργασία» στους μισθωτούς που εντάχθηκαν σε αυτόν το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου.

Την περασμένη Παρασκευή 24 Ιουλίου έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων της Β' φάσης από τους εργοδότες. Η ολοκλήρωση της υποβολής αιτήσεων της Β' φάσης στο σύστημα Εργάνη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πληρωμή των εργαζόμενων από το κράτος, ήτοι το 60% του μισθού που χάθηκε λόγω της μείωσης του ωραρίου εργασίας.

Όπως μάλιστα φάνηκε από τις συνεχείς παρατάσεις που έδωσε το υπουργείο Εργασίας, η υποβολή της Β’ φάσης της αίτησης φαίνεται πως δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στα λογιστήρια των επιχειρήσεων. Η γραφειοκρατία μάλιστα είναι ένας από τους λόγους που επιχειρήσεις δεν επιλέγουν το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» αφού στον μηχανισμό είχαν ενταχθεί μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα περίπου 6.000 επιχειρήσεις και κάτι παραπάνω από 55.000 εργαζόμενοι.

Στα τέλη της εβδομάδας, δηλαδή προς την Παρασκευή 31 Ιουλίου, αναμένεται να καταβληθεί στις επιχειρήσεις από το κράτος η αναλογία του δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί στο διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων κατά την περίοδο του lockdown. Το ποσό αναμένεται να συμπεριλαμβάνει τόσο τις αποδοχές εργαζομένου όσο και τις αναλογούσες εισφορές και κρατήσεις.

Υπενθυμίζεται πως οι εργοδότες είχαν χρονικό περιθώριο έως την περασμένη Δευτέρα 20 Ιουλίου, προκειμένου να υποβάλουν στο σύστημα «Εργάνη» τη σχετική υπεύθυνη δήλωση για το τμήμα του Δώρου Πάσχα για το οποίο καλείται να πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός και το οποίο αντιστοιχεί στη χρονική περίοδο αναστολής της σύμβασης εργασίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v