Πρόσκληση για έργα του σχεδίου απολιγνιτοποίησης

Στο πλαίσιο του Ειδικού Μεταβατικού Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης (2020-2023) η πρόσκληση απευθύνεται σε φορείς του Δημοσίου. Για προς επιχειρήσεις και επενδυτές ενεργοποιήθηκε διαφορετική διαδικασία, μέσω αντίστοιχης πρόσκλησης, πριν από έναν μήνα.

Πρόσκληση για έργα του σχεδίου απολιγνιτοποίησης

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος και ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής ΣΔΑΜ Κωστής Μουσουρούλης, απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση προς Φορείς του Δημοσίου Τομέα που εδρεύουν ή/και δραστηριοποιούνται στις λιγνιτικές περιοχές, να υποβάλλουν προτάσεις για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων στο πλαίσιο του Ειδικού Μεταβατικού Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης 2020-2023.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σημειώνει τα εξής: 

Οι προτάσεις των ενδιαφερομένων δημόσιων φορέων θα αντιστοιχίζονται με δράσεις που εντάσσονται στους Άξονες Προτεραιότητας του προγράμματος (προώθηση απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής, ενίσχυση επιχειρηματικότητας, «πράσινες» επενδύσεις κ.α.) και στην πλειονότητά τους θα πρέπει να ολοκληρώνονται εντός της τριετίας.

Το Ειδικό Μεταβατικό Πρόγραμμα καταρτίζεται με βάση τις δυνατότητες του ΕΣΠΑ 2014-2020και του REACT-EU, του Πράσινου Ταμείου καθώς και άλλων χρηματοδοτικών πηγών. Μάλιστα, το Πράσινο Ταμείο έχει ήδη εγκρίνει επτά σχετικά Προγράμματα / Δράσεις, εκ των οποίων τα δυο πρώτα έχουν ήδη προκηρυχθεί, ενεργοποιώντας το Πρόγραμμα.

Οι προτάσεις θα υποβάλλονται σε τυποποιημένο Δελτίο που επισυνάπτεται στην Πρόσκληση, στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Διευκρινίζεται ότι η πρόσκληση δεν απευθύνεται προς επιχειρήσεις και επενδυτές, καθόσον για τον Ιδιωτικό Τομέα ενεργοποιήθηκε διαφορετική διαδικασία, μέσω αντίστοιχης πρόσκλησης που έγινε πριν από ένα μήνα.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος σχολίασε:

«Η χώρα μας έχει θέσει φιλόδοξους και ρεαλιστικούς στόχους για την απεξάρτηση από το λιγνίτη. Έχουμε ξεκινήσει έγκαιρα την κατάρτιση και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη δίκαιη μετάβαση των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, έχοντας διασφαλίσει ιδιαίτερα σημαντικούς πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Είναι σημαντικό να μη χαθεί ούτε μία ημέρα. Για το σκοπό αυτό κινητοποιούμε πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020 εκπονώντας ένα Μεταβατικό Πρόγραμμα άμεσης εφαρμογής , στο πλαίσιο του οποίου καλούνται οι δημόσιοι φορείς των περιοχών αυτών να προτείνουν δράσεις και έργα αυξημένης προστιθέμενης αξίας για την τοπική οικονομία και κοινωνία».

Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής ΣΔΑΜ Κωστής Μουσουρούλης δήλωσε:

«Μετά την ανοιχτή πρόσκληση προς τον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχει στην δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, την εφαρμογή της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης σε δράσεις του ΥΠΕΝ (ηλεκτροκίνηση, Εξοικονομώ-Αυτονομώ κ.λπ.), την εξειδίκευση Προγραμμάτων με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου, καλούμε τους φορείς του Δημόσιου Τομέα που εδρεύουν ή δραστηριοποιούνται στις υπό μετάβαση περιοχές, να συμβάλλουν στην κατάρτιση του Ειδικού Μεταβατικού Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης για την περίοδο 2020-2023.

Η προσπάθειά μας συνοψίζεται σε δυο λέξεις: Δίκαιη Μετάβαση. Δίκαιη, ώστε με την υπεύθυνη συνεργασία όλων των εταίρων, να διασφαλίσουμε μια καλύτερη ζωή για τους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών. Και Μετάβαση, ώστε το πέρασμα των περιοχών αυτών στη νέα εποχή να γίνει με τον πλέον ομαλό τρόπο, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο εργαλείο και ευκαιρία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v