Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις Συμπληγάδες πανδημίας και ύφεσης η ελληνική οικονομία

Σήμερα ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το β' τρίμηνο. Ο τουρισμός θα κρίνει το βάθος της ύφεσης τη φετινή χρονιά. Δύσκολο σταυρόλεξο η κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2021.

Στις Συμπληγάδες πανδημίας και ύφεσης η ελληνική οικονομία

Αγωνία στο κόκκινο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που περιμένει σήμερα την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το βάθος της ύφεσης το δεύτερο τρίμηνο και συνολικά για το πρώτο εξάμηνο του 2020, προκειμένου να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις.

Αν και στο υπουργείο Οικονομικών εμμένουν στην πρόβλεψη για ύφεση 8% για το σύνολο του έτους, αναγνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να ανατραπεί, καθώς τίποτα δεν έχει κριθεί, δεδομένου της νέας έξαρσης του κορωνοϊού.

Η μείωση του ΑΕΠ δεν αναμένεται να είναι από τα χειρότερα νούμερα που θα έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη για το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, η Ελλάδα κινδυνεύει να είναι μεταξύ των αρνητικών πρωταγωνιστών κατά το τρίτο τρίμηνο, λόγω της μεγάλης έκθεσης στον τουρισμό κατά τη διάρκεια των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Το τρίτο τρίμηνο είναι αυτό που θα κρίνει το βάθος της ύφεσης φέτος, ενώ πέρυσι το ίδιο διάστημα η οικονομία έτρεχε με ρυθμό ανάπτυξης 2,3%.

Σε ένα περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τα μέτρα των επόμενων μηνών και του 2021, τα οποία αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η κατάρτιση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος εξελίσσεται σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες καθώς λείπουν σημαντικά κομμάτια, για να μπορεί να μιλήσει κανείς για βασικές παραδοχές, στόχους και προβλέψεις.

Στον νέο προϋπολογισμό, το οικονομικό επιτελείο θέλει να ενσωματώσει νέες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση της πανδημίας, οι οποίες θα συνοδεύονται με προσωρινές αλλά και μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών. Μείζον ζήτημα αποτελούν οι δημοσιονομικοί κανόνες που θα ισχύσουν για το επόμενο έτος καθώς θα καθορίσουν και τα μέτρα που θα ληφθούν για τη στήριξη επιχειρήσεων, επαγγελματιών και εργαζομένων. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει εκτιμήσει ότι και το 2021 θα υπάρχει δημοσιονομική χαλάρωση, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11-12 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο.

Μια από τις πολλές αβεβαιότητες που δυσκολεύουν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τα πρώτα έσοδα θα εισρεύσουν στη χώρα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, τα οποία υπολογίζουν σε 2 δισ. ευρώ, όσο είναι το 10% της προβλεπόμενης προκαταβολής από τις δωρεάν επιχορηγήσεις του Ταμείου. Δεν είναι βέβαιο αν και πώς θα μπορέσουν να εγγραφούν τα κονδύλια αυτά στον προϋπολογισμό του 2021, αν και θα δώσουν μια ανάσα και μάλιστα αναδρομική, καθώς θα μπορούν να διατεθούν για δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από τον Φεβρουάριο φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v