Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: Μας «έκλεψαν» 88 δισ. και επιστρέφουν 1,4 δισ. ευρώ

Το ΕΝΔΙΣΥ διαφωνεί «με το μαγείρεμα» της τελευταίας απόφασης του ΣτΕ, που δίνει «ψίχουλα» ως αναδρομικά ποσά. Στηρίζει τη διαδικασία υποβολής αγωγών.

Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: Μας «έκλεψαν» 88 δισ. και επιστρέφουν 1,4 δισ. ευρώ

Από το 2014 το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) είχε επισημάνει ότι οι συνταξιούχοι πρέπει να διεκδικήσουν τα αναδρομικά που μας έκλεψαν από το 2010 και μετά, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο.

Οι περικοπές ανέρχονται σε 88 δισ. ευρώ και επιστρέφουν 1,4 δισ. ευρώ. Τόσο η αρμόδια υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο αρμόδιος υπουργός της ΝΔ συνιστούσαν στους συνταξιούχους να μην καταθέτουν αγωγές, διότι θα σεβόντουσαν τις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ. Με αυτό τον τρόπο προσπάθησαν να φρενάρουν τους συνταξιούχους, ώστε να μη διεκδικήσουν τα χρήματα τα οποία τους έκλεψαν-υπεξαίρεσαν οι κυβερνήσεις από το 2012 μέχρι σήμερα.

Όπως σημειώνει, «το ΕΝΔΙΣΥ διαφωνεί "με το μαγείρεμα" της τελευταίας απόφασης του ΣτΕ, που δίνει "ψίχουλα" ως αναδρομικά ποσά, μόνο για τους 11 μήνες, λες και οι νόμοι 4093 και 4051 ήταν τμηματικά και κατά περιόδους, αντισυνταγματικοί (2013-2015, Ιούνιος '15 - Μάιος '16 και όχι μέχρι τέλος του '18 όπως θα ήταν σωστό και δίκαιο, αφού από 1/1/2019 έγινε πλέον ο επανυπολογισμός). Μάλιστα, αυτά τα ποσά (11 μήνες) δίνονται μόνο σε ένα μέρος από το σύνολο των συνταξιούχων.

Παραμένει σταθερή η θέση μας για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ του 2015, οι οποίες δεν έχουν εφαρμοστεί στο σύνολο από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ανατροπή της τελευταίας απόφασης του ΣτΕ του Ιουλίου του 2020. Εμείς επιμέναμε από τότε ότι όλοι οι συνταξιούχοι έπρεπε να έχουν καταθέσει τις αγωγές. Υπενθυμίζουμε και την άμεση αντίδρασή μας στις φήμες που υπήρξαν περί δεύτερης πιλοτικής δίκης, για το θέμα των δώρων και τις μειώσεις στην επικουρική. Ήδη φαίνεται να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις περί μη προσφυγής σε νέα πιλοτική και ελπίζουμε να δικαιωθεί η θέση μας αυτή…»

Όπως αναφέρει το Δίκτυο, «ο πρωθυπουργός, από τη Θεσσαλονίκη, τοποθετήθηκε στην ομιλία του επί του θέματος των αναδρομικών. Μας γνωστοποίησε λοιπόν ο πρωθυπουργός ότι τον Οκτώβριο θα δοθούν αναδρομικά για περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους. Άρα, εμμέσως πλην σαφώς, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι στα τέλη Ιουλίου, από το βήμα της Βουλής, είχε πει ψέματα! Θυμίζουμε ότι τότε είχε ισχυριστεί ότι αναδρομικά θα έπαιρναν όλοι οι συνταξιούχοι. Θυμίζουμε ότι οι συνταξιούχοι είναι συνολικά 2,5 εκατ. Άρα, όπως αποδεικνύεται από τα λεγόμενα του ίδιου του πρωθυπουργού της χώρας, σχεδόν 1,5 εκατ. συνταξιούχοι δεν θα λάβουν ούτε ευρώ… Το ΕΝΔΙΣΥ τα έλεγε αυτά από την πρώτη μέρα.

Πρόταση του ΕΝΔΙΣΥ είναι ότι όλοι οι συνταξιούχοι που δεν θα λάβουν τίποτα από τα "κουτσουρεμένα" αναδρομικά του κυρίου Μητσοτάκη, δηλαδή όσοι είχαν συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ. πρέπει εδώ και τώρα να κάνουν αγωγές. Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι θιγόμενοι συνταξιούχοι ότι οι αγωγές πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατό, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος, μετά την καταβολή των αναδρομικών, να μην μπορούν να γίνουν αγωγές. Εν αναμονή της απαραίτητης υπουργικής απόφασης, οι συνταξιούχοι πρέπει να κινηθούν με ταχύτητα.

Όσοι δεν λαμβάνουν τίποτα από τα αναδρομικά, είναι κυρίως χαμηλοσυνταξιούχοι. Άρα πρόκειται για όλους τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, αλλά και όλους εκείνους που λαμβάνουν κάτω από 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη, π.χ. χαμηλοσυνταξιούχοι που λάμβαναν ΕΚΑΣ, συντάξεις αναπηρίας, χηρείας, καθώς και για τους κληρονόμους που ο θάνατος υπήρξε μετά το 2016 και δεν έχουν αποποιηθεί του κληρονομικού δικαιώματος. Όλοι αυτοί έχουν περιθώριο αγωγής μέχρι το τέλος του έτους».

Επικουρική σύνταξη

«Πρόκειται για το νέο μοντέλο επικούρησης που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση. Το κεφαλαιοποιητικό μοντέλο με τη δημιουργία "ασφαλιστικού κουμπαρά" μπορεί να δελεάζει τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, αλλά δημιουργεί τεράστια "μαύρη τρύπα" στην επικούρηση για τους ήδη συνταξιούχους! Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις. Δεν τον πιστεύουμε! Είναι ο ίδιος που δεσμεύτηκε ότι θα δοθούν όλα τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους και τελικά θα πληρωθεί μόλις το 1/3 αυτών και μάλιστα θα λάβουν πολύ λιγότερα από τα αναμενόμενα. Υπάρχουν μελέτες στην επικούρηση που προσδιορίζουν το κόστος μετάβασης από το αναδιανεμητικό στο κεφαλαιοπητικό το οποίο θα ανέρχεται σε 56 δισ! Μάλιστα, για να καλυφθεί το ποσό, το υπουργείο Εργασίας προγραμματίζει "να σπάσει τον κουμπαρά", δηλαδή το ΑΚΑΓΕ, που έχει συγκεντρώσει ένα ποσό περίπου 11 δισ. ευρώ! Το ΕΝΔΙΣΥ καταγγέλλει αυτή τη μεθόδευση. Το ΑΚΑΓΕ αποτελείται από εισφορές των συνταξιούχων και δεν πρέπει να "φαγωθεί" στον βωμό μιας μεταρρύθμισης, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιριών ασφάλισης…».

Εισφορά αλληλεγγύης

«Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021 μόνο για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους αγρότες και αυτοαπασχολούμενους. Από την απόφαση αυτή αδικούνται κατάφωρα οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, οι οποίοι θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με την εισφορά αλληλεγγύης για άλλο ένα έτος!».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v