Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Η τριπλή κρίση και οι ευκαιρίες της επόμενης μέρας

Η πανδημία, οι οικονομικές της επιπτώσεις και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι τα τρία μέτωπα, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο. Ανάγκη για «εθνική στάση» την επόμενη μέρα. Βλέπει επιχειρηματικό ξεσκαρτάρισμα.

Μυτιληναίος: Η τριπλή κρίση και οι ευκαιρίες της επόμενης μέρας

Σαφή μηνύματα προς την κυβέρνηση και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις επιδίωξε να στείλει ο Ευάγγελος Mυτιληναίος, με αφορμή την κρίση της χώρας και την επόμενη μέρα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, στη διάρκεια συζήτησης στο συνέδριο του «Κύκλου Ιδεών», παρατήρησε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τριπλή κρίση:

«Είμαστε σε μία μοναδική συγκυρία, που μας ταλαιπωρεί αφάνταστα αλλά δημιουργούνται μεγάλες προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα», σημείωσε και συνέχισε στο πάνελ με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank Φωκίων Καραβία και τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο: «Η χώρα μας αντιμετωπίζει τριπλή κρίση: Την κρίση ελληνοτουρκικών σχέσεων, την κρίση πανδημίας και την οικονομική κρίση ως αποτέλεσμα της υγειονομικής», εξήγησε και έκανε τη διαπίστωσή του: «Όμως σε αυτή τη συγκυρία, διαβλέπω μία εθνική συσπείρωση. Δεν υπάρχουν κομματικές ή παραταξιακές διαφορές. Δεν φταίει κάποιος για την τουρκική προκλητικότητα, δεν έφερε κάποιος την πανδημία και ούτε και τις οικονομικές επιπτώσεις. Η κυβέρνηση δεν έχει να κατηγορήσει την αντιπολίτευση, ούτε η αντιπολίτευση την κυβέρνηση για το ποιος προκάλεσε αυτές τις κρίσεις», είπε και υπογράμμισε: «Είναι μοναδική ευκαιρία ίσως και στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας, αυτή η συμφωνία να μετουσιωθεί σε εθνική στάση απέναντι στην τριπλή κρίση. Είναι ίσως και η μοναδική σωτηρία», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η «εθνική στάση» απέναντι σε κρίσιμα θέματα, που συνέστησε ο ισχυρός άντρας της Mytilineos, πρέπει να αξιοποιηθεί, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, και στην αξιοποίηση της δεύτερης ευκαιρίας, αυτής για την ταχεία άντληση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Κατά τον κ. Μυτιληναίο, η Ελλάδα είναι κερδισμένη ως προς το ποσό των 32 δισ. ευρώ που θα λάβει συγκριτικά με το ΑΕΠ της. «Θα πρέπει άμεσα να εκπονηθεί εθνικό σχέδιο ανάκαμψης», είπε, «να υποβληθεί ακόμη κι αν οι Βρυξέλλες δεν έχουν ενεργοποιήσει τον μηχανισμό εκταμίευσης του ποσού και η Ελλάδα να προσπαθήσει να κερδίσει ακόμη και το 100% των όσων διεκδικεί», επισήμανε απαριθμώντας τη δεύτερη ευκαιρία, μετά την «εθνική στάση».  

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος προέτρεψε επίσης την κυβέρνηση στην εφαρμογή όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την οικονομία: «Πρέπει να αρπάξει αυτή την ευκαιρία από τα μαλλιά…» τόνισε με έμφαση.

Η κρίση, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, ο οποίος επιμένει ότι «συνεχίζουμε πέντε μήνες μετά την εισβολή του ιού και στη χώρα μας να πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά», θα έχει επιπτώσεις και στους κλάδους της οικονομίας: «Να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα γίνει επιχειρηματικό ξεσκαρτάρισμα», είπε απευθυνόμενος στους συνομιλητές του.

Η Mytilineos, ούσα πολυεθνική επιχείρηση, βιώνει και τις αλλαγές που συντελούνται στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και διεθνώς. Το κλίμα αυτό ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος επιχείρησε να μεταφέρει και σε όσους παρακολουθούσαν διαδικτυακά το συνέδριο: «Έχει υπάρξει αιφνιδιασμός για την οξύτητα και ταχύτητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας στην Ευρώπη, την Αμερική και πολλές άλλες επιχειρήσεις. Στους αναλυτές παραμένει το μεγάλο ερώτημα αν η ανάκαμψη θα έρθει το 2021 ή αργότερα. Κι αν αργότερα, πόσο αργότερα;».

Ο Ευάγγελος Mυτιληναίος σημείωσε τα γρήγορα αντανακλαστικά των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ιαπωνία αλλά και των χρηματιστηρίων: «Το αποτέλεσμα αυτών των παρεμβάσεων ήταν η μεγάλη άνοδος των χρηματιστηρίων, τα οποία λειτουργούν ως προεξοφλητικοί μηχανισμοί. Δηλαδή προβλέπουν ότι δεν θα αργήσει το τέλος της πανδημίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v