Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα πληρώνουν διατροφή παππούδες και γιαγιάδες όταν αδυνατούν οι γονείς

Το Πρωτοδικείο της Αθήνας έκανε δεκτή σχετική αίτηση μητέρας ανήλικου τέκνου. Η υπόθεση.

Θα πληρώνουν διατροφή παππούδες και γιαγιάδες όταν αδυνατούν οι γονείς

«Όταν οι γονείς δεν μπορούν να πληρώσουν για τη διατροφή του παιδιού τους, υπόχρεοι είναι οι παππούδες και οι γιαγιάδες». Αυτό αποφάσισε το Πρωτοδικείο της Αθήνας, που έκανε δεκτή σχετική αίτηση μητέρας ανήλικου τέκνου.

Μετά την οικονομική αδυναμία που επικαλέστηκε ο πρώην σύζυγος, να δίνει τη μηνιαία διατροφή για το αβάπτιστο αγοράκι του, η γυναίκα αναγκάστηκε να προσφύγει στα δικαστήρια, κάνοντας χρήση των διατάξεων του αστικού κώδικα, σε βάρος των γονιών του, που σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στη διατροφή του παιδιού, εφόσον οι γονείς αδυνατούν να καλύψουν πλήρως τα έξοδα που απαιτούνται για τη συντήρηση και την ανατροφή του.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, που ουσιαστικά είναι εφαρμογή των διατάξεων του αστικού κώδικα, εφόσον οι γονείς δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, βαρύνονται με την υποχρέωση διατροφής ο παππούς και η γιαγιά, από την πατρική ή από τη μητρική γραμμή και εν συνεχεία ο προπαππούς και η προγιαγιά.

Μπορεί να θεωρείται διατροφή και η κάλυψη της τροφής ή της στέγης από κάποιον από τους παππούδες ή τις γιαγιάδες του παιδιού.

Έτσι το δικαστήριο έκρινε ότι χωρίς να απειλείται η αξιοπρεπής διαβίωση του παππού ή της γιαγιάς, θα συνεισφέρει στη συγκεκριμένη περίπτωση ο παππούς το ποσό των 120 ευρώ τον μήνα ενώ η γιαγιά κρίθηκε ότι δεν μπορεί να εισφέρει οικονομικά.

Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v