Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΚΥΑ για κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικές κλινικές με... fast track

Κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας δίνει την δυνατότητα αύξησης κατά 40% των ιδιωτικών κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

ΚΥΑ για κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικές κλινικές με... fast track

Δυνατότητα αύξησης κατά 40% των ιδιωτικών κλινών μονάδων εντατικής θεραπείας -με απλή διαδικασία- παρέχεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας.

Η ΚΥΑ (δείτε τη στην στήλη Συνοδευτικό Υλικό) αποτελεί -κατά τα άλλα- μία επανάληψη απόφασης του περασμένου Μαρτίου, για τη δυνατότητα αξιοποίησης κλινών από ιδιωτικές κλινικές, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της επιδημίας κορωνοϊού.

Στο άρθρο 3, με τίτλο "Ειδικές ρυθμίσεις για αύξηση υφιστάμενων και διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ", προβλέπονται τα εξής:

"Κατ’ εξαίρεση των κείμενων διατάξεων η αύξηση έως 40% της δυναμικότητας των κλινών ΜΕΘ ανά ιδιωτική κλινική, με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό μηχανολογικό εξοπλισμό και με το υφιστάμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, είναι δυνατή με απλή γνωστοποίηση της ιδιωτικής κλινικής στην αρμόδια Περιφέρεια, στην οποία υπάγονται και στην τεχνική υπηρεσία και τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Νοσηλευτικών Μονάδων και Εποπτευόμενων Φορέων του υπουργείου Υγείας.

Οι κλίνες αυτές θα διατίθενται αποκλειστικά για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με τη λήξη της κρίσης, οι συγκεκριμένες κλίνες ΜΕΘ υποχρεούνται να υποστούν έλεγχο καταλληλότητας για να διατηρηθούν, άλλως θα καταργηθούν αυτοδικαίως".

Στην ίδια απόφαση, προβλέπεται - όπως και σε εκείνη του Μαρτίου - η χρήση κλινών από ιδιωτικές κλινικές και στρατιωτικά νοσοκομεία, στο πλαίσιο κάλυψης των εθνικών αναγκών.

Ξάνθος: Υποχωρούν στις κλινικάρχες, δεν επιστρατεύουν ΜΕΘ

«Με την ΚΥΑ που εξέδωσαν οι κκ. Κικίλιας και Σκυλακάκης λίγη ώρα μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση παραδέχεται επίσημα ότι δεν υπάρχει «διπλασιασμός των ΜΕΘ» όπως παραπειστικά ισχυρίζεται εδώ και καιρό. Αν ίσχυε αυτό γιατί σπεύδουν να προβλέψουν την εσωτερική μετατροπή κλινών ΜΕΘ του ΕΣΥ σε ΜΕΘ – covidκαι κυρίως τη διακομιδή σε ιδιωτικές κλινικές περιστατικών που νοσηλεύονται σε δημόσιες ΜΕΘ;».

Τα παραπάνω αναφέρει σε δήλωσή του ο Α. Ξανθού, τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, για την ΚΥΑ των δυο υπουργών σχετικά με τις ΜΕΘ.

Υπογραμμίζουν πως «το πιο εξωφρενικό όμως είναι ότι :

  1. Δεν πρόκειται για κανενός είδους «επιστράτευση» αφού, όπως ρητά αναφέρεται στην ΚΥΑ, η συνεργασία γίνεται «κατόπιν σχετικής συναίνεσης και αποδοχής του περιστατικού από την ιδιωτική κλινική»
  2. Διατηρείται η πρόβλεψη για διπλάσια τιμή στο ημερήσιο νοσήλειο για την ιδιωτική κλινική που διαθέτει στο ΕΣΥ κλίνες ΜΕΘ. Δηλαδή η κυβέρνηση, σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, εξαρτά την κάλυψη των αναγκών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας από την καλή διάθεση των κλινικαρχών και φυσικά ενδίδει στις κερδοσκοπικές τους απαιτήσεις. Αυτό σίγουρα δεν είναι σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πανδημία με όρους δημοσίου συμφέροντος, αλλά προνομιακή μεταχείριση ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας».

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v