Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σ. Φάμελλος: Υπερκέρδη εξασφαλίζουν οι προμηθευτές ρεύματος

«Κερδισμένοι από την πολιτική σας είναι οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ καθώς, από τότε που επιβάλατε αυξήσεις στα τιμολόγια της επιχείρησης, οι συνεπείς πελάτες της ΔΕΗ την εγκαταλείπουν και απευθύνονται σε εναλλακτικούς παρόχους», καταγγέλλει.

Σ. Φάμελλος: Υπερκέρδη εξασφαλίζουν οι προμηθευτές ρεύματος

«Ο κύριος Χατζηδάκης δήλωσε σήμερα στη Βουλή ότι «οι καταναλωτές δεν βλέπουν τις αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ». Αναρωτιόμαστε πραγματικά ποιον κοροϊδεύει τελικά ο κύριος Χατζηδάκης, ενώ, τον Σεπτέμβριο του 2019, η μοναδική του πράξη για τη «σωτηρία» της ΔΕΗ ήταν η αύξηση στα τιμολόγια κατά 20%, που επιβάρυνε με 500 εκατ. ευρώ τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς και η ανακοίνωση πώλησης όλων των ενεργειακών φορέων και δικτύων, λίγες μέρες αφότου ανέλαβε καθήκοντα. Και ενώ κατά την περίοδο 2015-2019 είχαμε κατορθώσει να μη γίνει καμία αύξηση των τιμών ρεύματος», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση της αίτηση κατάθεσης εγγράφων για το Επιχειρησιακό Πλάνο της ΔΕΗ που μετατράπηκε σε επερώτηση, καθώς ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κύριος Χατζηδάκης, δεν κατέθεσε τα αιτούμενα έγγραφα στη Βουλή, αποδεικνύοντας την προσφιλή του πλέον απαξίωση στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Συνέχισε λέγοντας: «Δεν μάς είπατε απολύτως τίποτα σήμερα και φυσικά τίποτα καινούργιο. Αναδείξατε μόνο τη βασική πολιτική μας διαφορά. Εσείς ενδιαφέρεστε για τα κέρδη που καταγράφει το ταμπλό του χρηματιστηρίου και για τα κέρδη λίγων που τα μοιράζονται, ενώ εμάς μάς ενδιαφέρει τι λογαριασμούς πληρώνουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Όπως μάς ενδιαφέρει ακόμη σε πόσους και σε ποιους κόβετε το ρεύμα, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ εσείς ενδιαφέρεστε για τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Βλέπετε τελικά πόσο πολύ διαφέρουμε;».

Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε στη συνέχεια στο Επιχειρησιακό Πλάνο «φάντασμα» της ΔΕΗ που, όπως αποδείχθηκε και από το σχετικό έγγραφο που κατέθεσε ο κύριος Χατζηδάκης στα πρακτικά της Βουλής, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Σημείωσε επιπλέον τους βασικούς άξονες του πραγματικού σχεδίου της κυβέρνησης ΝΔ στην ενέργεια και τους χαμένους και κερδισμένους από αυτήν την πολιτική:

  • Ξεπούλημα «χρυσαφικών» με την παράλληλη εκχώρηση εργαλείων της πολιτείας για την ενεργειακή μετάβαση. Ιδιωτικοποίηση του ποσοστού του δημοσίου σε όλες σχεδόν τις ενεργειακές εταιρείες, πώληση ακόμη και των όσων «σώθηκαν» με σκληρή διαπραγμάτευση σε μνημονιακό μάλιστα πλαίσιο, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ Υποδομών, όπως και του ΔΕΔΔΗΕ και η παράλληλη δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου στο δίκτυο φυσικού αερίου της Ελλάδας με την εκχώρηση της ΔΕΠΑ Υποδομών σε έναν μόνο ιδιώτη.
  • Εξυπηρέτηση κάποιων επιχειρηματικών συμφερόντων και τακτοποίηση «γαλάζιων παιδιών» Μοναδικοί κερδισμένοι από το σχέδιο της ΝΔ είναι οι ιδιώτες ιδιοκτήτες των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο που θα αντικαταστήσουν τις λιγντιτικές μονάδες της ΔΕΗ, καθώς το πραγματικό σχέδιο πίσω από τον τίτλο της απολιγνιτοποίησης δεν είναι η απανθρακοποίηση του ενεργειακού μας συστήματος αλλά η αεριοποίησή του, με το φυσικό αέριο να παραμένει στο μείγμα έως και το 2050.

Κερδισμένοι από την πολιτική σας είναι οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ καθώς, από τότε που επιβάλατε αυξήσεις στα τιμολόγια της επιχείρησης, οι συνεπείς πελάτες της ΔΕΗ την εγκαταλείπουν και απευθύνονται σε εναλλακτικούς παρόχους, όπως βλέπουν και τα το περιθώριο κέρδους τους να αυξάνεται σημαντικά.

Κερδισμένα είναι ακόμη κάποια «γαλάζια παιδιά» που αναλαμβάνουν Διευθυντικές θέσεις στη ΔΕΗ, με υπέρογκες, προκλητικές αμοιβές και σε όλες τις εταιρείες που εποπτεύει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Υπάρχουν καταγγελίες για βόλεμα «γαλάζιων παιδιών», με παχυλούς μισθούς και στο ΔΕΔΔΗΕ, πριν από την ιδιωτικοποίησή του. Δημιουργούνται μάλιστα διευθυντικές θέσεις ειδικά για τα «γαλάζια παιδιά», με κομματικό βιογραφικό.

«Οι υπόλοιποι είναι όλοι χαμένοι από την πολιτική σας για τη ΔΕΗ και την ενέργεια. Χαμένοι είναι οι πολίτες με τις αυξήσεις όπως και οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Χαμένοι είναι και οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, για τους οποίους επιφυλάσσετε ρεκόρ ανεργίας εφόσον, όπως παραδέχτηκε κυνικά σε συνέντευξή του στην Bild ο κύριος Μητσοτάκης, οι κάτοικοι των λιγνιτικών περιοχών θα πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Ανεργία, φτώχεια και όξυνση των ανισοτήτων είναι το πλάνο σας για τους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών που υπήρξαν όλα τα χρόνια η «καρδιά» του ενεργειακού μας συστήματος».

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε στα πλασματικά, όπως τα χαρακτήρισε, αποτελέσματα της ΔΕΗ και επικεντρώθηκε στις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και της κυβέρνησης για τη μη μείωση του κόστους ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όλο αυτό το διάστημα που το ενεργειακό κόστος έχει καταρρεύσει, και στα υπερκέρδη της ΔΕΗ και των εναλλακτικών παρόχων όταν η κοινωνία και η οικονομία δοκιμάζονται από την πανδημία και την οικονομική κρίση.

Για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2020 και τα υπερκέρδη των προμηθευτών ρεύματος

Τα κέρδη προκύπτουν από την απόφαση του κυρίου Χατζηδάκη να αυξήσει κατά περίπου 20% τα τιμολόγια της ΔΕΗ στην πλάτη των καταναλωτών, με την παράλληλη απώλεια συνεπών πελατών για τη ΔΕΗ. Η μείωση του μεριδίου αποτυπώνεται και στη μείωση όγκου πωλήσεων κατά 15,5%. Όπως είχαμε επισημάνει και τον Απρίλιο που ανακοινώθηκαν τα ετήσια αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2019, οι τιμές των καυσίμων, της χονδρεμπορικής αγοράς και των δικαιωμάτων CO2, που είχαν καταρρεύσει εξ αιτίας της πανδημίας, είχαν ως αποτέλεσμα η ΔΕΗ να προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια σε τιμές πολύ περίπου 40 ευρώ τη MWH και να την πωλεί, μετά τις αυξήσεις του Σεπτεμβρίου, 110 ευρώ, διώχνοντας τους πελάτες της προς τον ανταγωνισμό. Αυτό το τεράστιο περιθώριο κέρδους και οι άδικες αυξήσεις του Σεπτεμβρίου δημιουργούν το επικοινωνιακό αφήγημα της κερδοφορίας χωρίς όμως οφέλη για τους καταναλωτές (νοικοκυριά και επιχειρήσεις).

Επισημαίνουμε ότι το α’ εξάμηνο του 2019 η ΔΕΗ με οριακή τιμή συστήματος 66,75 ευρώ, είχε τιμή εμπορίας 85 ευρώ και εκπτώσεις συνέπειας 15 & 10%. Επί του κυρίου Χατζηδάκη με οριακή τιμή, πάλι για το α’ εξάμηνο 41,37 ευρώ, η εμπορία ανέρχεται στα 110 ευρώ με έκπτωση συνεπή πελάτη μόνο 5%. Μήπως η επικοινωνιακή κερδοφορία οφείλεται στο ότι η ΔΕΗ δεν επέστρεψε στο Ελληνικό Δημόσιο 250 εκατ. ευρώ, όπως όφειλε τον Μάρτιο, μετά από τον συμψηφισμό της προπληρωμής και της πραγματικής κατανάλωσης για λογαριασμούς ρεύματος των δήμων το 2019; Έχει αυτό το ποσό ληφθεί υπόψη στον ισολογισμό της;

Τι έχει να απαντήσει η Διοίκηση της ΔΕΗ για την επιδείνωση των μηνιαίων στοιχείων τιμολόγησης και εισπράξεων της εταιρείας αφού, το διάστημα Σεπτεμβρίου 2019-Μαρτίου 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα Σεπτεμβρίου 2018-Μαρτίου 2019, η ΔΕΗ τιμολόγησε 333 εκατ. ευρώ λιγότερα και εισέρευσαν στα ταμεία της 549,1 εκατ. ευρώ λιγότερα;

Γιατί μειώθηκε η συμμετοχή της ΔΕΗ στην κάλυψη της εγχώριας ζήτησης, από 46,9 % το 2019 σε 36,8 % το 2020 (παραγωγή μαζί με τις εισαγωγές) και γιατί δεν αξιοποιούνται οι σύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η συμμετοχή και η οικονομική απόδοση των ιδιωτικών μονάδων ΦΑ;

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε ειδικότερα στο θέμα των υπερκερδών των προμηθευτών ρεύματος τους τελευταίους μήνες και της ΔΕΗ και ζήτησε την παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ. «Αποτέλεσμα του ανταγωνισμού αλά Γκρέκα ή αλά Χατζηδάκη είναι ενώ η Οριακή Τιμή του Συστήματος (ΟΤΣ) έχει καταρρεύσει το πρώτο εξάμηνο του 2020, με μέση τιμή ΟΤΣ 41,34 ευρώ, καταθέτω και τα επίσημα στοιχεία στα πρακτικά, η ΔΕΗ πουλούσε 110 ευρώ και με την έκπτωση μέχρι 104,5 ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2019, η μέση τιμή της ΟΤΣ ήταν 66,75 ευρώ και πωλούσε με έκπτωση συνέπειας μέχρι 80 ευρώ. Το τότε περιθώριο κέρδους κυμαινόταν από 19% έως 40%, ενώ, επί κυρίου Χατζηδάκη, όταν το πρώτο εξάμηνο η μέση τιμή της ΟΤΣ, έχει πέσει στα 41,34 ευρώ, η ΔΕΗ πουλάει με περιθώριο κέρδους 152% έως 166% .Αυτός είναι ο κύριος Χατζηδάκης. Καμία ελάφρυνση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που ειδικά τώρα δοκιμάζονται λόγω της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης και τώρα που η ΔΕΗ καλείται να επιτελέσει το ρόλο βραχίονα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Θα υπάρχει ξεκάθαρη ευθύνη του κυρίου Χατζηδάκη αν δεν παρέμβει και επιτρέψει τα υπερκέρδη και το πανάκριβο ρεύμα».

Σχετικά με την Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας που δημοσιεύτηκε εχθές, σημείωσε ότι: «Δεν λέτε τίποτα για τον ελέφαντα στο δωμάτιο, όσες φορές και αν σας έχουμε ρωτήσει, που δεν είναι άλλος από τις διαπραγματεύσεις σας με τις Βρυξέλλες για ένα μηχανισμό που θα δώσει πρόσβαση σε τρίτους στην παραγωγή φορτίου βάσης, όπως διαβάσαμε στην Έκθεση, δηλαδή ή λιγνιτικές μονάδες που βέβαια τις κλείνετε, οπότε μιλάμε για φυσικό αέριο και βασικά για υδροηλεκτρικά. Συγχαρητήρια, έχετε καταφέρει πραγματικά να μάς γυρίσετε στο 2014, παρά τα όσα λέγατε για τη μη πώληση υδροηλεκτρικών. Δυστυχώς όμως, έχετε καταφέρει να μας γυρίσετε, σιγά σιγά, στο 2014, όταν αυξανόταν σταδιακά, με ευθύνη της δικής σας κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ, για να το παραλάβουμε το 2015 με 800 εκατ. ευρώ έλλειμα που καταφέραμε να ισοσκελίσουμε».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Σ.Φάμελλος είπε: « Το σχέδιό σας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη χώρα και για τη ΔΕΗ. Μπορώ να σας εγγυηθώ πως θα κάνουμε ως ΣΥΡΙΖΑ ό,τι περνάει από το χέρι μας, με βάση τη νομιμότητα, για να το ανατρέψουμε τόσο ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά και στην επόμενη δημοκρατική προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, γιατί το σενάριό σας ξέφτισε. Πλέον γράφετε μόνο πολιτικό κόστος και το γράφετε εις βάρος της χώρας και της πραγματικής οικονομίας. Το θέμα είναι πόσο γρήγορα θα φύγετε, γιατί το κόστος των δικών σας πολιτικών επιλογών το πληρώνει η Ελλάδα κάθε μέρα. Είστε πράγματι μια κακιά στιγμή στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ελλάδας, όπως άλλωστε ήταν πάντα η δεξιά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v