Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαίνουν στην πρίζα τα καλώδια Νάξου, Πάρου, Μυκόνου

Στις 13 Οκτωβρίου τα εγκαίνια των ηλεκτρικών διασυνδέσεων για τα τρία νησιά των Κυκλάδων. Στο δεύτερο 15νθήμερο ηλεκτρίζεται το δεύτερο καλώδιο Λαυρίου - Σύρου. Έρχεται διαγωνισμός για τη Σαντορίνη.

Μπαίνουν στην πρίζα τα καλώδια Νάξου, Πάρου, Μυκόνου

Στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Οκτωβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών Νάξου - Πάρου - Μυκόνου, ενώ δύο εβδομάδες αργότερα θα έχει ηλεκτριστεί και το δεύτερο καλώδιο Λαυρίου - Σύρου, σηματοδοτώντας το τέλος του ενεργειακού απομονωτισμού των μεγάλων νησιών των Κυκλάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις 13 Οκτωβρίου (εκτός απροόπτου) ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας προγραμματίζει την τελετή εγκαινίων των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Νάξου με την υψηλή τάση των νησιών της Πάρου και της Μυκόνου. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του υποβρύχιου τριπολικού καλωδίου μήκους 7,6 χλμ. από την Πάρο ως τη Νάξο και μέσω αντίστοιχου καλωδίου μήκους 40 χλμ. από τη Μύκονο μέχρι τη Νάξο. Παράλληλα, στο νησί έχει κατασκευαστεί και Υποσταθμός GIS.

Πρόκειται για τη λεγόμενη δεύτερη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, συνολικού ύψους 71 εκατ. ευρώ, η οποία συμπληρώνεται με το ολοκληρωμένο έργο της καλωδιακής ενίσχυσης Ν. Εύβοιας - Άνδρου - Τήνου.

Το επενδυτικό σχέδιο της διασύνδεσης των μεγάλων νησιών των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα θα έχει πάρει την τελική του μορφή με την ηλέκτριση του δεύτερου υποβρύχιου καλωδίου Λαυρίου - Σύρου. Είναι η λεγόμενη και τρίτη φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, συνολικού προϋπολογισμού 118 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο καλώδιο εκτιμάται ότι θα ηλεκτριστεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Τα μεγάλα νησιά των Κυκλάδων -έχοντας προηγηθεί και η πρώτη φάση των εργασιών διασύνδεσης Σύρου - Πάρου - Μυκόνου, ύψους 250 εκατ. ευρώ- διασυνδέονται με το ηπειρωτικό σύστημα. Η ενεργειακή τους ασφάλεια είναι θωρακισμένη, ενώ οι τοπικοί ντιζελοκίνητοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής μπαίνουν σε καθεστώς εφεδρείας.

Η διασύνδεση της Σαντορίνης

Μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση της τέταρτης και τελευταίας φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων, ύψους 386 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει τη Σαντορίνη, τη Μήλο, τη Φολέγανδρο και τη Σέριφο με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Η διαγωνιστική διαδικασία για τη διασύνδεση της Σαντορίνης αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του έτους και το 2021 θα πραγματοποιηθούν οι διαγωνισμοί για τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο. Η υποθαλάσσια γραμμή της Σαντορίνης αναμένεται να ηλεκτριστεί το πρώτο εξάμηνο του 2023 και τα υπόλοιπα νησιά εκτιμάται ότι θα διασυνδεθούν με το εθνικό σύστημα μεταφοράς το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των Κυκλάδων θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 332 MW στα νησιά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που αποτυπώνονται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2030, επιτυγχάνοντας ένα πιο σταθερό, πράσινο και οικονομικό ενεργειακό μείγμα για το νησιωτικό σύμπλεγμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v