Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 113 εκατ. τα «ρέστα» της Εργαλειοθήκης Ανταγωνιστικότητας

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Στις 70.000 ευρώ το μέσο ποσό επιδότησης των ενταγμένων επιχειρήσεων. Ποιοι μπορούν να ενταχθούν. Τα όρια του επιλέξιμου προϋπολογισμού, οι όροι και οι προϋποθέσεις.

Στα 113 εκατ. τα «ρέστα» της Εργαλειοθήκης Ανταγωνιστικότητας

Άλλα 113 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας». Ειδικότερα, ενάμιση ακριβώς μήνα πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων (σ.σ. 30/11/2020), στο πρόγραμμα -του οποίου ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ- έχουν ενταχθεί προς χρηματοδότηση 4.081 επενδυτικά σχέδια, ύψους 287 εκατ. ευρώ.

Με βάση το μέσο ύψος της ενίσχυσης, η οποία ανέρχεται στις 70.000 ευρώ, με το υπόλοιπο ποσό των 113 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν ακόμη 1.500 μικρές επιχειρήσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση πέραν της 30ής Νοεμβρίου δεν κρίνεται πολύ πιθανό αυτή τη στιγμή, καθώς ήδη το πρόγραμμα έχει «δεχθεί» παράταση 5 μηνών.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση στην εσωτερική και εξωτερική αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, χρηματοδοτούνται επενδυτικά σχέδια για εκσυγχρονισμό του παραγωγικού εξοπλισμού των επιχειρήσεων καθώς και για το σύνολο των δοκιμών και ελέγχων ποιότητας που απαιτούνται για την πιστοποίηση και συμμόρφωση των προϊόντων σύμφωνα με εθνικά, εναρμονισμένα καθώς και προαιρετικά πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών ή και χωρών εκτός Ε.Ε.

Μέσω του προγράμματος, οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν επιδότηση από 50% έως το 65% του επιλέξιμου επενδυτικού σχεδίου που θα υποβάλουν και το οποίο θα πρέπει να αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης. Επισημαίνεται ότι ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός της επένδυσης πρέπει να κυμαίνεται από 20.000 έως 200.000 ευρώ.

Επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό μικρότερο των 20.000 ευρώ κρίνονται μη επιλέξιμα και δεν μπορούν να υποβληθούν. Στην περίπτωση που η επένδυση θα έχει προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 200.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό θα θεωρείται ιδιωτική συμμετοχή 100% για την υλοποίηση του σχεδίου.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 24 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.

Τι χρηματοδοτείται

Στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδοτούνται οι ακόλουθες κατηγορίες δαπανών:

  1. Προμήθεια και εγκατάσταση νέων σύγχρονων μηχανημάτων και εν γένει εξοπλισμού, απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης και την άσκηση της οικονομικής δραστηριότητάς της.
  2. Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τυποποίηση ή συμμόρφωση της παραγωγικής διαδικασίας/προϊόντων με εθνικά, εναρμονισμένα και προαιρετικά ευρωπαϊκά ή διεθνή πρότυπα.
  3. Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης - εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος.
  4. Πιστοποίηση προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών σύμφωνα με εθνικά, εναρμονισμένα, καθώς και προαιρετικά πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών ή/και χωρών εκτός Ε.Ε. (πρότυπα χωρών προορισμού).

Συμπληρωματικά, ενισχύονται δαπάνες για:

  • μισθολογικό κόστος νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού
  • τεχνικές μελέτες μηχανικού
  • συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικές με σχεδιασμό συσκευασίας, ετικέτας
  • ψηφιακή προβολή
  • μεταφορικά μέσα
  • υπηρεσίες συμβούλων για την παρακολούθηση του επενδυτικού σχεδίου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v