Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με νέους όρους δίνεται επίδομα θέρμανσης για όλα τα καύσιμα

Σε 200.000 ζώνες χωρίστηκε η Ελλάδα, προκειμένου να μοιραστεί δικαιότερα το επίδομα. Θα χορηγηθεί και για χρήση φυσικού αερίου. Σε ορεινές περιοχές επιδοτείται και η καύση ξύλου. Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Με νέους όρους δίνεται επίδομα θέρμανσης για όλα τα καύσιμα

Σε 200.000 «κομμάτια», ανάλογα με το πόσο κρύο κάνει, χώρισαν το υπουργείο Οικονομικών και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία όλη τη χώρα, προκειμένου να καταβληθεί με πιο δίκαιο τρόπο, σε όλους τους κατοίκους που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, επίδομα θέρμανσης χωρίς διαχωρισμούς για τον τύπο του καυσίμου.

Φέτος, επίδομα θέρμανσης θα λάβουν όχι μόνο όσοι καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και όσοι χρησιμοποιούν για να ζεσταθούν φυσικό αέριο ή υγραέριο και στις περιπτώσεις ορεινών οικισμών, ακόμα και ξύλα ή πέλετ.

Σε κοινή συνέντευξη Tύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο διευθυντής παροχής υπηρεσιών της ΕΜΥ Μανώλης Ανανδρανιστάκης παρουσίασαν τον χάρτη της χώρας, ο οποίος έχει χωριστεί σε 200.000 τετραγωνάκια 750Χ750 μέτρα, ώστε να αποτυπώνονται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια οι κλιματικές και γεωγραφικές παράμετροι. Στην κάθε ζώνη προκύπτει ένας συντελεστής, ο οποίος θα πολλαπλασιάζεται με το μέγιστο επίδομα και θα οδηγεί στο επίδομα που δικαιούται το κάθε νοικοκυριό. 

Για την καταβολή του επιδόματος, τα νοικοκυριά θα πρέπει να υποβάλλουν σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τιμολόγια αγοράς καυσίμων αξίας τουλάχιστον διπλάσιας του επιδόματος που δικαιούνται. Οι δαπάνες μπορούν να πιστοποιηθούν έως το τέλος της χειμερινής σεζόν τον Απρίλιο.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι, το ελάχιστο ύψος επιδόματος παραμένει στα 80 ευρώ, το μέγιστο όμως θα αυξηθεί από τα 350 ευρώ σε 600 ευρώ. Το συνολικό κονδύλι επιδόματος θέρμανσης δεν αποκλείεται να αυξηθεί από τα 84 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό σε 90-94 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες.

Σύμφωνα με παραδείγματα που έδωσαν οι κ.κ. Σκυλακάκης και Ανανδρανιστάκης, στην Κρήτη, όπου με το παλαιό σύστημα υπήρχε μόνο ένας συντελεστής, τώρα οι συντελεστές κυμαίνονται από 0,25 έως και 0,6 μόνο στο νόμο Ρεθύμνου.

Το νέο σύστημα αποτελεί ελληνική πατέντα και η μελέτη θα αξιοποιηθεί στο επόμενο «Εξοικονομώ» ενώ θα δοθεί και στους μηχανικούς προκειμένου να λαμβάνουν τα στοιχεία υπόψη στις κατασκευές ακινήτων αναφορικά με τις ανάγκες θερμομόνωσης.

Το επίδομα θα καταβληθεί σε όλους έως το τέλος Δεκεμβρίου. Ειδικά για την καύση ξύλων και πέλετ, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην καταβολή επιδότησης μόνο για ορεινούς οικισμούς με λιγότερους από 2.500 κατοίκους, ώστε να μην υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις από μικροσωματίδια.

Οσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση δεν θα λάβουν επιδότηση, καθώς θεωρείται ότι καλύπτονται από το κοινωνικό τιμολόγιο.

Τα κριτήρια

Το επίδομα δικαιούνται φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής:

Α. Εισοδηματικά Κριτήρια:

Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της υποπ. ββ' της περ. στ' της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β' της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013, ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια, το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Β. Ακίνητη Περιουσία:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2019, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον Κ.Φ.Ε., τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018, να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

 

* Δείτε την παρουσίαση και τον χάρτη στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

Έλενα Λάσκαρη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v