Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται η ώρα του λογαριασμού για την τρύπα των 300 εκατ. στις ΑΠΕ

Σύντομα οι προτάσεις του Κ. Χατζηδάκη για τα μέτρα περιορισμού του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ. Το κόστος επιμερίζεται σε παραγωγούς και προμηθευτές ρεύματος. Τι ζητάνε οι επενδυτές του κλάδου.

Ερχεται η ώρα του λογαριασμού για την τρύπα των 300 εκατ. στις ΑΠΕ

Τις επόμενες ώρες αναμένεται η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αποστείλει στους φορείς εκπροσώπησης της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το σχέδιο των προτάσεών της για το κλείσιμο του ελλείμματος των σχεδόν 300 εκατ. ευρώ στον Ειδικό Λογαριασμό (ΕΛΑΠΕ) που αποζημιώνει τους ηλεκτροπαραγωγούς.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες, ενώ πηγές προσκείμενες στον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, σημειώνουν πως «οι παρεμβάσεις που δρομολογούνται, επιμερίζουν το βάρος σε όλη την αγορά για το κλείσιμο της «μαύρης» τρύπας». Αυτό σημαίνει ότι εκτός από παραγωγούς των ΑΠΕ, έκτακτα μέρος του κόστους θα επωμιστούν και οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, με την καθιέρωση κάποιας μορφής χρέωσης, πλην των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση. Ο κ. Χατζηδάκης έχει επανειλημμένως πει πως το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) δεν θα αυξηθεί.

Πέραν αυτών των μέτρων, που θα καλύψουν σίγουρα το φετινό έλλειμμα των 284 εκατ. ευρώ και ενδεχομένως και την πρόβλεψη για το 2021, η ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ αναμένεται να ανακοινώσει και μακροχρόνιου χαρακτήρα δράσεις, όπως για παράδειγμα το τέλος της ενίσχυσης για τα νέα έργα ΑΠΕ, τα οποία θα συμμετέχουν στο Target Model. Ίσως επιλεγεί ένα μεταβατικό στάδιο διάρκειας το πολύ ενός έτους και περιορισμένης ισχύος για τη συμμετοχή επενδύσεων αιολικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων στους διαγωνισμούς της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Πληροφορίες θέλουν την αγορά των ΑΠΕ μέχρι στιγμής να μην έχει λάβει καμία πρόταση του υπουργείου ΠΕΝ που να φανερώνει τις προθέσεις της. Οι εκπρόσωποί της και οι εταιρείες του κλάδου, μετά τις πρώτες αντιδράσεις που εκδήλωσαν από τις διαρροές του υπουργού, έχουν καταθέσει σειρά προτάσεων για το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ. Μεταξύ άλλων πρόκειται για την αύξηση του ποσοστού των εσόδων από τις δημοπρασίες των ρύπων που θα κατευθύνεται στον Ειδικό Λογαριασμό. Η εισήγηση είναι να ανέλθει από το 65% στο 85%. Επιπλέον οι φορείς της αγοράς των ΑΠΕ έχουν προτείνει τη διατήρηση του Μηχανισμού Μεταβλητού Κόστους Θερμικών Συστημάτων. Οι δύο αυτές λύσεις μπορούν να φέρουν έσοδα της τάξης των 220 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, παραμένει στις προθέσεις του υπουργείου η δυνατότητα υποβολής αιτήματος για την άντληση περί των 100 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να καλυφθεί μέρος του ελλείμματος.

Ο ΕΛΑΠΕ να σημειωθεί ότι συγκεντρώνει έσοδα για την αποζημίωση έργων ΑΠΕ από δύο κυρίως πηγές: Το ΕΤΜΕΑΡ και τη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος. Πέρυσι ο υπουργός ΠΕΝ, με απόφασή του, μείωσε το ΕΤΜΕΑΡ, ενώ η πτώση των τιμών ενέργειας εξαιτίας του ανοιξιάτικου lockdown προκάλεσαν μεγάλη στέρηση εσόδων, με αποτέλεσμα την επαναφορά του εφιάλτη του ελλείμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v