Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις για ενδυνάμωση του ΣΕΠΕ από το υπουργείο Εργασίας

Εκσυγχρονίζεται με το ΕΡΓΑΝΗ 2, την διάθεση 500 ειδικών tablets για ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και ενισχύεται με 127 νέους επιθεωρητές εργασίας.

Κινήσεις για ενδυνάμωση του ΣΕΠΕ από το υπουργείο Εργασίας

Πενηνταδυο υπάλληλοι έχουν τοποθετηθεί από το Νοέμβριο 2019 έως το τέλος Μαΐου 2020 στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας με την ολοκλήρωση του Α΄ κύκλου κινητικότητας, σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση.

Παράλληλα, επισημαίνει αναμένεται να οριστικοποιηθεί το προσεχές διάστημα η διαδικασία πρόσληψης μέσω Α.Σ.Ε.Π 53 νέων θέσεων (ΠΕ, ΤΕ) μόνιμου προσωπικού. Τέλος, στο πλαίσιο του προγραμματισμού προσλήψεων έτους 2021, έχουν εγκριθεί για το Σ.ΕΠ.Ε 7 θέσεις ενώ μέσω της Β΄ κύκλου κινητικότητας θα καλυφθούν επιπλέον 15 νέες θέσεις. Συνολικά, λοιπόν, το διάστημα 2020-2021 το ΣΕΠΕ θα έχει ενισχυθεί με 127 νέους εξειδικευμένους επιθεωρητές.

Εκτός από την ενίσχυση του Σ.ΕΠ.Ε με εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό, το Υπουργείο Εργασίας προχωράει για πρώτη φορά και στον εξοπλισμό των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ με 500 ειδικές φορητές συσκευές (tablets) προκειμένου να αναβαθμίσει και να διευκολύνει την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα του ελεγκτικού τους έργου.

Μέσα από την δημιουργία του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ 1, στο οποίο έχουν πρόσβαση οι Επιθεωρητές του Σ.ΕΠ.Ε, αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά και στη ρίζα τους τα φαινόμενα της αδήλωτης, ανασφάλιστης και υποδηλωμένης εργασίας. Το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, σύμφωνα με τον υπουργό, αποτελεί ασπίδα για τους εργαζόμενους και τις συνεπείς επιχειρήσεις καθώς στο πλαίσιο των στοχευμένων ελέγχων που διενεργούνται συνεχώς, οι ελεγκτές αξιοποιούν πλήρως τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ για κάθε εργαζόμενο (απασχόληση, ωράρια, υπερωρίες).

Τα νέα τεχνικά μέσα (tablets) που θα τους διαθέσει το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων καθώς και η επερχόμενη αναβάθμιση του ΕΡΓΑΝΗ 1 σε ΕΡΓΑΝΗ 2, θα επιτρέψει στους ελεγκτές τον ταχύ, ασφαλή, αποτελεσματικό και, κυρίως, επιτόπιο έλεγχο των στοιχείων του εργαζόμενου στην επιχείρηση την ώρα του ελέγχου. Παράλληλα, αξιοποιώντας πλήρως τις εφαρμογές του ΟΠΣ ΣΕΠΕ και λαμβάνοντας τα στοιχεία απασχόλησης της επιχείρησης από το ΕΡΓΑΝΗ, ο κάθε Επιθεωρητής θα μπορεί να διαμορφώσει επιτόπου, ηλεκτρονικά το δελτίο ελέγχου, εισάγοντας τα ευρήματά του την στιγμή του ελέγχου και όχι με την επιστροφή του στο γραφείο του.

Ακολούθως, το δελτίο ελέγχου θα μπορεί να το στείλει ηλεκτρονικά στο λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του εργοδότη και όχι χειρόγραφα. Με αυτό τον τρόπο καταργείται η κλασσική ταχυδρομική αποστολή του προστίμου στον εργοδότη, μειώνονται τα διοικητικά και οικονομικά βάρη της Υπηρεσίας τους και οι ελεγκτές επικεντρώνονται στο ουσιαστικό ρόλο τους: στον επιθεωρητή των εργασιακών σχέσεων/ ασφάλειας & υγείας στην εργασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v