Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον πάγο μέχρι 30 Απριλίου οι επιταγές από τουριστικές επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση κινείται για να δώσει ανάσες στον χειμαζόμενο τουριστικό κλάδο. Παράλληλα προωθεί το πάγωμα των επιταγών για 75 ημέρες σε όλη την οικονομία. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για ένταξη στη ρύθμιση.

Στον πάγο μέχρι 30 Απριλίου οι επιταγές από τουριστικές επιχειρήσεις

Νέα ανάσα στον τουριστικό κλάδο σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάταξη νόμου για το πάγωμα των επιταγών για 75 ημέρες περιλαμβάνεται ειδική μέριμνα για τον τουριστικό κλάδο.

Η προωθούμενη διάταξη ορίζει ότι επιταγές τουριστικών επιχειρήσεων οι οποίες έχουν «παγώσει» έως τον Δεκέμβριο ή και τον Ιανουάριο μεταφέρονται για τις 30 Απριλίου.

Όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr, η κυβέρνηση προωθεί  «πάγωμα» επιταγών για 75 ημέρες. Η σχετική διάταξη νόμου είναι ήδη έτοιμη και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αφορά την περίοδο από 6 Νοεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου. Η αναστολή των 75 ημερών αφορά σε ενδιάμεσες προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών, συναλλαγματικών και γραμματίων σε διαταγή.

Πρακτικά, εάν μια επιταγή λήγει για παράδειγμα στις 20 Νοεμβρίου, θα πρέπει να πληρωθεί μετά το «πάγωμα» στις 3 Φεβρουαρίου 2021, δίνοντας ανάσα σε επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται και πάλι, είτε λόγω αναγκαστικής αναστολής λειτουργίας με κρατική εντολή, είτε επειδή έχουν υποστεί δραστική πτώση στον τζίρο τους.

Αναστολή προθεσμιών πληρωμής μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης θα μπορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, να ζητήσουν τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων:

  • Όσες έχουν κλείσει με κρατική εντολή, όπως για παράδειγμα οι επιχειρήσεις εστίασης και λιανεμπορίου.
  • Όσες εμφανίζουν πτώση τζίρου μεγαλύτερη από το 50% στο διάστημα Απριλίου-Σεπτεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, είτε έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους είτε όχι.
  • Όσες επιχειρήσεις καλούνται να καλύψουν επιταγές η αξία των οποίων υπερβαίνει το 20% του μέσου μηνιαίου τζίρου τους το 2019.

Η διαδικασία αναστολής των επιταγών, όπως έγινε και τον περασμένο Απρίλιο, θα περάσει μέσα από το τραπεζικό σύστημα με την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης πρόθεσης μετάθεσης πληρωμής από τον εκδότη.

Έλενα Λάσκαρη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v