Alpha Bank: Η Google φωτογραφίζει πτώση του τζίρου το 4ο τρίμηνο

Με βάση τα στοιχεία κινητικότητας, έπειτα από την ήπια «διόρθωση» της πτώσης του κύκλου εργασιών, στο τρίτο τρίμηνο, εκτιμάται ότι, στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, θα καταγραφεί εκ νέου υποχώρησή του.

Alpha Bank: Η Google φωτογραφίζει πτώση του τζίρου το 4ο τρίμηνο

H αξιοποίηση των δεδομένων κινητικότητας της εταιρείας Google αποτελεί ένα χρήσιμο «πρόδρομο δείκτη» για την πορεία του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, το αμέσως επόμενο διάστημα, σχολιάζει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της.

Ουσιαστικά, η συλλογή και η αξιολόγηση των συγκεκριμένων δεδομένων μειώνει το «κενό πληροφόρησης» που παρουσιάζουν άλλοι δείκτες, οι οποίοι δημοσιεύονται με σχετική, χρονική υστέρηση.

Τα δεδομένα κινητικότητας της κοινότητας συμβαδίζουν σε γενικές γραμμές με την πορεία του κύκλου εργασιών. Συγκεκριμένα, η κινητικότητα της κοινότητας στους χώρους λιανικού εμπορίου, ψυχαγωγίας και συγκοινωνιακών κόμβων σημείωσε, επίσης, κατακόρυφη πτώση, τον Απρίλιο, εξαιτίας της αναστολής της δραστηριότητας στους αντίστοιχους κλάδους και των περιορισμών στις μετακινήσεις, ενώ άρχισε να ανακάμπτει, σταδιακά, από τον Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο.

Σημειώνεται ότι, τον Αύγουστο, παρατηρείται μια ελαφρά πτώση της κινητικότητας προς τους χώρους εργασίας, πιθανότατα λόγω των θερινών αδειών των εργαζομένων. Ωστόσο, η φυσική παρουσία στους χώρους εργασίας μειώθηκε εκ νέου από τον Σεπτέμβριο και μετά, καθώς ο αριθμός κρουσμάτων της πανδημίας επανερχόταν σε αυξητική φάση σε όλη τη χώρα. Η πτώση, μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα έντονη στις πρώτες 20 ημέρες του τρέχοντος μήνα, λόγω της επιβολής του δεύτερου lockdown.

Επιπροσθέτως, οι επισκέψεις σε χώρους που σχετίζονται με το λιανικό εμπόριο και την ψυχαγωγία (εστιατόρια, καφετέριες, εμπορικά κέντρα, κινηματογραφικές αίθουσες, μουσεία, βιβλιοθήκες κ.λπ.) κατέγραψαν πτώση κατά 50%, κατά μέσο όρο, στο διάστημα 1-20 Νοεμβρίου, σε σύγκριση με την περίοδο βάσης (3.1.2020 - 6.2 2020). Ανάλογη ήταν, στο ίδιο διάστημα, η μείωση της κινητικότητας σε συγκοινωνιακούς κόμβους (-47,3%) και ελαφρώς ηπιότερη σε χώρους εργασίας (-32,8%). Ο μετριασμός της επίπτωσης, συνολικά στο τέταρτο τρίμηνο, θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, από το αν θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα πριν από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Συμπερασματικά, έπειτα από την ήπια «διόρθωση» της πτώσης του κύκλου εργασιών, στο τρίτο τρίμηνο, εκτιμάται ότι, στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, θα καταγραφεί εκ νέου υποχώρησή του, η οποία αναμένεται να μετριαστεί πρώτον, λόγω της μεγαλύτερης ενσωμάτωσης, από την πλευρά των επιχειρήσεων, των ηλεκτρονικών εργαλείων πώλησης (ζήτηση) και της τηλεργασίας (παραγωγή). Δεύτερον, λόγω της προσδοκίας βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, ενόψει της ευρείας διάθεσης αποτελεσματικών εμβολίων το νέο έτος και τρίτον, λόγω της μικρότερης επίδρασης του τουρισμού, συγκριτικά με τους θερινούς μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v