Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φ. Καραβίας: Στο 10% φέτος η ύφεση

Θα χρειαστούμε ένα ή δύο χρόνια ακόμη για να φτάσουμε στα επίπεδα του 2019, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank. Καλά νέα τα εμβόλια και η εισροή 70 δισ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια.

Φ. Καραβίας: Στο 10% φέτος η ύφεση

Η συγκυρία που βιώνουμε είναι μια πρωτοφανής δοκιμασία για όλους. Μια τέτοιας έκτασης διαταραχή ταυτόχρονα στην προσφορά και τη ζήτηση, ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες του κόσμου, δεν έχει προηγούμενο, τόνισε ο Φωκίων Καραβίας στην τοποθέτησή του κατά το Joint Virtual Forum του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Επεσήμανε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου εκτιμά μια πτώση του όγκου των παγκόσμιων εμπορικών ανταλλαγών κατά 9,2% για φέτος και μια χαμηλότερη άνοδο, κατά 7,2% την επόμενη χρονιά -αλλά οι εκτιμήσεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνουν το δεύτερο κύμα τις πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα σε μεγάλα κράτη όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία. Σε τέτοιες συνθήκες, ο Οργανισμός έχει ήδη προβλέψει περαιτέρω πτώση κατά 2-3 μονάδες φέτος και κατά 4 μονάδες του χρόνου.

Στον τομέα των υπηρεσιών, που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα λόγω του τουρισμού, η πτώση υπολογίζεται στο 27% - ένα ποσοστό που και οι πιο απαισιόδοξοι δεν είχαν προβλέψει στις αρχές της νέας αυτής κρίσης. Ταυτόχρονα, η πανδημία πλήττει σφοδρότερα την ευρωπαϊκή οικονομία, στην οποία ανήκουμε και αποτελεί προνομιακό προορισμό των εξαγωγών μας.

«Το 2020 είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για όλο τον κόσμο, και για την Ελλάδα. Μετά το δεύτερο lockdown, στο οποίο μας υποχρέωσε η υποτροπή της πανδημίας, όπως και πολλές άλλες χώρες, η ύφεση είναι φυσικό να επιδεινωθεί. Η εκτίμησή μας είναι ότι θα κινηθεί γύρω στο 10% τελικά, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα ξεπεράσει το 5%. Οι εξαγωγές μειώνονται ταχύτερα από τις εισαγωγές, κυρίως λόγω του τομέα των υπηρεσιών. Για το κρίσιμο 2021 περιμένουμε στο βασικό σενάριο μια σημαντική ανάκαμψη της τάξης του 5%, αλλά θα χρειαστούμε ένα ή δύο χρόνια ακόμη για να φτάσουμε στα επίπεδα του 2019. Υπάρχει πάντοτε ένας συντελεστής αβεβαιότητας, παρά τα καλά νέα που είχαμε ότι σύντομα θα είναι ευρέως διαθέσιμα αρκετά και αποτελεσματικά εμβόλια».

«Ένα δεύτερο καλό νέο: φαίνεται πως αυτή τη φορά υπάρχουν και οι αναγκαίοι πόροι και ο σχεδιασμός για να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια από όλες τις πηγές ξεπερνούν τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης (περίπου 13 δισ. ευρώ) προορίζονται για τον ιδιωτικό τομέα και μεταξύ των άλλων για ενίσχυση των εξαγωγών. Η Επιτροπή Πισσαρίδη επισημαίνει τις προτεραιότητες: "Κεντρικός στόχος για την ελληνική οικονομία κατά τα επόμενα χρόνια πρέπει να είναι η συστηματική αύξηση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας (δηλαδή της σχετικής συμμετοχής των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών στο εθνικό προϊόν)". Νομίζω ότι για πρώτη φορά η χώρα μας έχει ένα τόσο καθαρό και επεξεργασμένο πλάνο για την αναπτυξιακή της πολιτική και άξονάς του είναι τα εξαγώγιμα προϊόντα και υπηρεσίες».

«Στη Eurobank έχουμε δηλώσει πως η κεντρική επιχειρηματική μας επιλογή είναι να είμαστε η Τράπεζα της Ανάπτυξης. Ακρογωνιαίο λίθο για αυτή τη δέσμευσή μας αποτελεί η συνεργασία με το πιο υγιές και δυναμικό κομμάτι της ελληνικής επιχειρηματικότητας, με την πιο ανθεκτική κολώνα της παραγωγικής βάσης της χώρας, που είναι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v