Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στουρνάρας: Κίνδυνος για την ανάκαμψη η καθυστέρηση των εμβολίων

«Ολα είναι στο τραπέζι», δήλωσε ερωτηθείς για το ποια εργαλεία θα αλλάξει η ΕΚΤ στις 10 Δεκεμβρίου. Υποψήφια για αναπροσαρμογή τα επιτυχημένα PEPP και TLTROs, κατά τη γνώμη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στουρνάρας: Κίνδυνος για την ανάκαμψη η καθυστέρηση των εμβολίων

Μία δυνητική καθυστέρηση στη διανομή εμβολίων κορωνοϊού είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης, σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας στο CNBC.

Υπενθυμίζεται ότι αποτελέσματα από τρεις διαφορετικές δοκιμές εμβολίων κυκλοφόρησαν τον Νοέμβριο, με τις εταιρείες Pfizer-BioNTech και Moderna να έχουν αποτελεσματικότητα άνω του 90%.

Ο Γιάννης Στουρνάρας πρόσθεσε στο CNBC ότι τυχόν καθυστερήσεις στην κυκλοφορία των εμβολίων θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομική ανάκαμψη. «Ισως οι καθυστερήσεις (των εμβολιασμών), οι οποίες προς το παρόν, δεν είναι προφανείς», δήλωσε, ερωτηθείς για τους κορυφαίους οικονομικούς κινδύνους για την Ευρωζώνη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη δυτική χώρα που ενέκρινε εμβόλιο Covid-19, με την αρμόδια ρυθμιστική αρχή να ανοίγει τον δρόμο σε Pfizer και BioNTech, πριν ληφθούν αποφάσεις σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δήλωσε ότι θα διατυπώσει τη γνώμη του για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech στις 29 Δεκεμβρίου. Αυτό υποδηλώνει ότι είναι απίθανο οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη να ξεκινήσουν πριν από το τέλος του έτους.

Το επίκεντρο πλέον βρίσκεται στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα. «Ολα είναι στο τραπέζι», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας όταν ρωτήθηκε για το ποια εργαλεία θα αλλάξει η ΕΚΤ στις 10 Δεκεμβρίου.

«Αλλά φαίνεται πιθανό κατά την άποψή μου, ότι τα εργαλεία που ήταν επιτυχημένα από την έναρξη της πανδημίας - τα οποία ήταν το PEPP και τα TLTROs - νομίζω ότι αυτά τα δύο θα είναι υποψήφια για αναπροσαρμογή, χωρίς φυσικά να αποκλείεται τίποτα», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v