Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δώρο Χριστουγέννων: Ποιος πληρώνει και πότε

Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα, με βάση το διάστημα κατά το οποίο ο εργαζόμενος βρέθηκε σε αναστολή σύμβασης. Πώς και πότε πληρώνει το κράτος. Γιατί μια μικρή δόση θα καταβληθεί τον Ιανουάριο. Τι ισχύει για το Δώρο από τον ΟΑΕΔ.

Δώρο Χριστουγέννων: Ποιος πληρώνει και πότε

Προθεσμία έως τις 21 Δεκεμβρίου έχουν οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να καταβάλουν στους εργαζόμενους το Δώρο Χριστουγέννων, για τους μήνες που τους αναλογεί, καθώς το δημόσιο θα καλύψει τα διαστήματα κατά τα οποία οι συμβάσεις των εργαζόμενων ήταν σε αναστολή.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το σκέλος αυτό του δημοσίου που αντιστοιχεί στις αναστολές Δεκεμβρίου, θα καταβληθεί με έκτακτη πληρωμή εντός του Ιανουαρίου. Για τις αρχές του 2021 φαίνεται πως μεταφέρεται και η πληρωμή των αυξημένων συντάξεων για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, μαζί με τα αναδρομικά.

Αναλυτικά, όπως ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας Γιάννης Βρούτσης, στις 21 Δεκεμβρίου όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα λάβουν (ή για την ακρίβεια πρέπει να λάβουν) το ποσό που δικαιούνται από τον εργοδότη τους για τον χρόνο που δούλεψαν από 1η Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου. Αυτοί που εντός του διαστήματος μεταξύ 1ης Μαΐου και 30ής Νοεμβρίου βρίσκονταν σε αναστολή, θα λάβουν την ίδια μέρα, από το δημόσιο, την αναλογία Δώρου Χριστουγέννων για το χρονικό αυτό διάστημα.

Όσο για τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπολογιστεί κατά τον Ιανουάριο, και τότε θα γίνει και η τελική εκκαθάριση και θα πληρωθεί στους εργαζόμενους το υπόλοιπο ποσό, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ακόμη τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, αν θα λήξει ή όχι δηλαδή το lockdown στις 14 ή τις 21 του μήνα και για ποιες επιχειρήσεις.

Να σημειωθεί εδώ ότι ενώ ο εργοδότης θα υπολογίσει το Δώρο Χριστουγέννων με βάση τον ονομαστικό μισθό του εργαζόμενου, ήτοι τον μισθό της σύμβασης του κάθε μισθωτού, το Δημόσιο θα καταβάλει το ποσό υπολογισμένο με βάση τα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα, ο Νοέμβριος θα υπολογιστεί με βάση τα 800 ευρώ και ο Δεκέμβριος ξανά με βάση τα 534.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι δεν έχουν τεθεί σε αναστολή τον Δεκέμβριο, θα λάβουν στις 21 Δεκεμβρίου το σύνολο του Δώρου που δικαιούνται από εργοδότη και κράτος. Μάλιστα, ο υπουργός, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Open TV, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, ειδικά για τις κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις, να πληρωθεί το σύνολο του Δώρου που αντιστοιχεί στη συμμετοχή του κράτους, στις 21 Δεκεμβρίου.

Έτσι, για παράδειγμα, εργαζόμενος με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ, που τέθηκε σε αναστολή τους μήνες Μάιο και Νοέμβριο καθώς και το διάστημα μεταξύ 1-20 Δεκεμβρίου, θα λάβει στις 21 Δεκεμβρίου 644 ευρώ από τον εργοδότη του, 169 ευρώ από το κράτος την ίδια μέρα καθώς και 45 ευρώ από το κράτος εντός του Ιανουαρίου 2021.

Βάσει των υπολογισμών που κάνουν οι ειδικοί, οι απώλειες που θα έχουν οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή μόνο τον Νοέμβριο θα είναι της τάξης του 2% για χαμηλόμισθους και 8% για μισθούς των 1.560 ευρώ.

Σημαντικά μειωμένο Δώρο αναμένεται να λάβουν οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις πάγωσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, π.χ. δυόμισι μήνες και πάνω, καθώς οι χαμηλόμισθοι υπολογίζεται ότι θα έχουν απώλεια της τάξης του 10% και οι υψηλόμισθοι με 1.560 ευρώ ονομαστικό μισθό, κοντά στο 20%. Υψηλόμισθοι με παγωμένες συμβάσεις από τον Μάιο θα χάσουν ακόμη και το μισό του Δώρου, ενώ στον αντίποδα, εργαζόμενοι με μερική απασχόληση και μισθό κάτω των 534 ευρώ, θα λάβουν κατά τι, αυξημένο Δώρο Χριστουγέννων.

Εν τω μεταξύ, η πληρωμή για το δώρο Χριστουγέννων από τον ΟΑΕΔ θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020, ενώ παράλληλα την ίδια ημερομηνία θα πραγματοποιηθεί και η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας. Η διαδικασία χορήγησης των επιδομάτων και του Δώρου Χριστουγέννων θα συνεχιστεί μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου 2021. Οι πληρωμές θα γίνουν αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Πάνε πίσω οι πληρωμές των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις

Για τις αρχές του 2021 μετατίθεται η πληρωμή των αυξημένων συντάξεων για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Αν και η μεταρρύθμιση ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και οι αυξήσεις αφορούν συντάξεις από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά, τελικά φαίνεται πως οι υπηρεσίες της ΗΔΙΚΑ δεν προλαβαίνουν να επανακαθορίσουν τα νέα ποσά, με βάση τα αναθεωρημένα ποσοστά αναπλήρωσης. Προκειμένου, δε, να αποφευχθούν λάθη και αστοχίες που ενδέχεται να προκαλέσουν αντιδράσεις, αντίστοιχες με αυτές που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα με αφορμή λάθη στην καταβολή αναδρομικών για τις προσωρινές συντάξεις, το υπουργείο Εργασίας θα καθυστερήσει ακόμη λίγο τις πληρωμές.

Ο ίδιος ο κ. Βρούτσης, χθες, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, δήλωσε ότι οι συντάξεις θα αυξηθούν από τις… αρχές του 2021. Να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις αφορούν περίπου 50.000 νέους συνταξιούχους που βγήκαν στη σύνταξη μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016 και 200.000 παλαιούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v