Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΦΚΑ: Υπερωρίες και μπόνους στο προσωπικό για να βγουν οι εκκρεμείς συντάξεις

Υπερωρίες, μπόνους και εκπαιδευμένο προσωπικό ρίχνουν το υπ. Εργασίας και ο e-ΕΦΚΑ στη μάχη για τη μείωση των εκκρεμών συντάξεων, που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 300.000. Τι αποφασίζει σήμερα το ΔΣ του φορέα. Ποιο σχέδιο επεξεργάζονται στην κυβέρνηση.

ΕΦΚΑ: Υπερωρίες και μπόνους στο προσωπικό για να βγουν οι εκκρεμείς συντάξεις

Παλαιά και νέα όπλα ρίχνει στη μάχη για τον περιορισμό των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης στον e-ΕΦΚΑ, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τη διοίκηση. Πρώτο στη μάχη έρχεται το δοκιμασμένο μέτρο των υπερωριών.

Σήμερα, το διοικητικό συμβούλιο του Φορέα αναμένεται να εγκρίνει την πραγματοποίηση περισσότερων από 2,5 εκατ. υπερωριών και ωρών εργασίας εκτός συμβατικού ωραρίου, συνολικού κόστους 10 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για συνηθισμένη πρακτική, οι ανάγκες είναι πολλές και ήδη γνωστές.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η στελέχωση του e-ΕΦΚΑ με υπαλλήλους που θα έχουν εκπαιδευτεί για την έκδοση συντάξεων, κάτι που περιέγραψε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Τέλος, εξετάζεται και η  απονομή ειδικής αποζημίωσης στα κλιμάκια που θα επιφορτιστούν με την έκδοση των συντάξεων,  με βάση την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Αναλυτικά, σήμερα, το διοικητικό συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ αναμένεται να εγκρίνει περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια ώρες υπερωριακής απασχόλησης αλλά και απασχόλησης κατά τα Σαββατοκύριακα, τις νυχτερινές ώρες και τις αργίες, συνολικού κόστους 10 εκατ. ευρώ, για το 2021. Πρόκειται για την πρόσθετη απασχόληση (υπερωρίες και εργασία πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου) που κατά κανόνα εγκρίνεται κάθε χρόνο από τον e-ΕΦΚΑ και αντιστοιχεί σε περίπου 20 επιπλέον ώρες τον μήνα για κάθε υπάλληλο, ήτοι 1.962.240 ώρες για υπερωριακή απασχόληση που παρέχεται κατά τις απογευματινές ώρες και μέχρι τις 10 το βράδυ.

Επιπλέον αυτών, αναμένονται να εγκριθούν περισσότερες από 600.000 ώρες υπερωριακής απασχόλησης κατά τις εργάσιμες και εξαιρέσιμες ημέρες και τις νυχτερινές ώρες πέραν ή προς συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου του μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσωπικού του e-ΕΦΚΑ για το έτος 2021, στα νέα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης  (ΠΕΚΑ) του e-ΕΦΚΑ, τη διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Στέγασης καθώς και στη γενική διεύθυνση Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Η δαπάνη εκτιμάται σε 10 εκατ. ευρώ και θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του e-ΕΦΚΑ για το νέο έτος.

Σήμερα, αναμένεται επίσης να εγκριθεί η ανανέωση διάθεσης προσωπικού του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του Ταμείου Επικουρικής  Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας  (ΤΕΑΠΑΣΑ) στον e-ΕΦΚΑ καθώς και η παράταση του χρόνου απόσπασης ή διάθεσης προσωπικού του ΟTΕ Α.Ε., των Τραπεζών, του πρώην ΗΣΑΠ, του πρώην ΗΛΠΑΠ και της Ασφαλιστικής Εταιρείας «Η Εθνική» στο ταμείο. 

Καθώς βέβαια  οι δυσλειτουργίες στον ασφαλιστικό φορέα είναι μεγάλες και προκαλούν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των ασφαλισμένων, με αιχμή τις εκκρεμείς αιτήσεις που ξεπερνούν τις 300.000, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τη διοίκηση του φορέα θα καταθέσουν εντός του επόμενου διαστήματος ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, παράλληλα με την ταχύτατη έκδοση των νέων συντάξεων μέσω του συστήματος «Άτλας».   

Βασικός πυρήνας του σχεδίου αυτού αναμένεται να είναι η ένταξη στον e-ΕΦΚΑ δημοσίων υπαλλήλων, περίπου 250, οι οποίοι θα έχουν εκπαιδευτεί στην έκδοση συντάξεων, καθώς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που δημιούργησε η ενοποίηση ήταν η έλλειψη γνώσεων και εμπειρίας από υπαλλήλους που χειρίζονταν συνταξιοδοτικές υποθέσεις ενός ταμείου και κλήθηκαν να καταπιαστούν, χωρίς καμία εκπαίδευση, με θέματα άλλων ταμείων. Παράλληλα, κατά τη συνταγή που έχει ακολουθηθεί και στο παρελθόν, όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών ασκούσαν έντονη κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για τις δραματικές καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του e-ΕΦΚΑ, αναμένεται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για επιπλέον αμοιβή, ανάλογα με την επίτευξη ή όχι των στόχων που θα έχουν τεθεί από τους υπαλλήλους. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v