Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μειώθηκαν στους 1.700 οι νοσηλευόμενοι με Covid-19

Η κυβέρνηση θα παρέμβει αν υπάρξει επιδημιολογική έξαρση, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Απαιτείται περίοδος συλλογής στοιχείων πριν τα επόμενα βήματα.

Μειώθηκαν στους 1.700 οι νοσηλευόμενοι με Covid-19

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα παρακολουθούνται διαρκώς και στο επόμενο διάστημα, όπως ήδη συμβαίνει, και στην περίπτωση που εμφανιστεί κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας θα υπάρξει άμεση παρέμβαση». Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και κάλεσε όλους, επαγγελματίες, εργαζόμενους και καταναλωτές, να τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα ως προς τις αποστάσεις, την ατομική υγιεινή, τη χρήση της μάσκας, «για να μειώσουμε τον κίνδυνο και να δώσουμε στην αγορά την ευκαιρία να αναπνεύσει».

Ο κ. Ταραντίλης χαρακτήρισε «προφανές ότι το σταδιακό άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων γίνεται εφικτό μετά από μια μακρά περίοδο περιοριστικών μέτρων, που κατέδειξε ότι η έξαρση της πανδημίας γίνεται αστραπιαία, ενώ η αποκλιμάκωση απαιτεί πολύ χρόνο και θυσίες. Και αυτό επιβάλλει να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση. Γεγονός πάντως είναι ότι -σύμφωνα με τους χάρτες του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου)- η Ελλάδα έχει πολύ καλύτερους δείκτες σε ό,τι αφορά την πανδημία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ενώ αυτή τη στιγμή όλη η Ευρώπη είναι στο κόκκινο, μόνο η χώρα μας, η Φινλανδία και η Δανία είναι στο κίτρινο με δείκτη μεταδοτικότητας κάτω του 4».

Στη χώρα μας, σημείωσε, «συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων και η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων έχει σημαντικά μειωθεί σε όλη την επικράτεια και υπολογίζεται στους 1.700, ενώ ο μέσος αριθμός νέων εισαγωγών ανά ημέρα ήταν την περασμένη εβδομάδα 130, δηλαδή χαμηλότερος από το μισό του αριθμού που είχαμε πριν από ένα μήνα».

Ο κ. Ταραντίλης εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για το γεγονός ότι η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων, των βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολείων ειδικής αγωγής «πήγε εξαιρετικά καλά, καθώς δεν χρειάστηκε να κλείσουν παρά μόνο 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη την επικράτεια. Αισιόδοξα ήταν και τα αποτελέσματα από τον εθελοντικό έλεγχο των εκπαιδευτικών μας, καθώς την πρώτη εβδομάδα εντοπίστηκαν μόλις 7 κρούσματα στα περίπου 5.000 τεστ που έγιναν, δηλαδή ένα ποσοστό θετικότητας, μόλις 0,14%».

Σχετικά με τα επόμενα βήματα στο άνοιγμα της αγοράς, ο Χρήστος Ταραντίλης τόνισε ότι θα χρειαστεί μια περίοδος να συγκεντρωθούν τα στοιχεία από τις συνέπειες του ανοίγματος των δημοτικών και του λιανεμπορίου και μετά θα ληφθούν αποφάσεις. «Συλλέγουμε δεδομένα, τα δίνουμε στην επιτροπή, εισηγείται και αποφασίζουμε», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, δήλωσε ότι τον επόμενο μήνα θα λειτουργήσουν τέσσερα μεγάλα κέντρα (τρία στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη) με δυνατότητα 20.000 εμβολιασμών την ημέρα.

Σχετικά με τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και την έμμεση πρόσκληση Ερντογάν για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Ταραντίλης είπε: «Αυτές οι συναντήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού Ελλάδας και προέδρου της Τουρκίας δεν θα πρέπει να μας εντυπωσιάζουν. Δεν θα πρέπει να αποτελεί είδηση. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη θέση που αναμένεται να αρχίζουν οι διερευνητικές επαφές. Δεν είναι διαπραγματεύσεις, είναι άτυπες συναντήσεις. Αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης για τη μία και μοναδική εκκρεμότητά μας, την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, τότε θα το εξετάσουμε».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση επιθυμεί ακόμα κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, απάντησε: «Το κλίμα είναι καλό αυτή τη στιγμή και ελπίζω έτσι να συνεχιστεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v