Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέοι διαγωνισμοί για μονάδες απορριμμάτων

Προχωρούν άμεσα τρία νέα έργα, ύψους άνω των 120 εκατ. ευρώ, αλλά και η προετοιμασία φακέλων για μεγάλες πόλεις της χώρας. Το κενό χρηματοδότησης και τι απαντά το υπουργείο στις καταγγελίες για φωτογραφικές διατάξεις.

Νέοι διαγωνισμοί για μονάδες απορριμμάτων

Προκηρύχθηκε ο μεγάλος διαγωνισμός, προϋπολογισμού άνω των 50 εκατ. ευρώ, για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων της Καβάλας, ενώ εντός των ημερών αναμένεται να επαναπροκηρυχθεί ο αντίστοιχος διαγωνισμός για την Κέρκυρα αλλά και η μονάδα του Αγρινίου.

Πρόκειται για τρία μεγάλα έργα συνολικού ύψους άνω των 120 εκατ. ευρώ, με τα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να υποστηρίζουν πως προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η προετοιμασία και άλλων φακέλων για μεγάλες πόλεις της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη κατατεθεί φάκελοι για τις μονάδες επεξεργασίας σε Βόλο και Πάτρα ενώ αναμένονται για Λέσβο και Βόρειο Έβρο.

Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου, το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα έχουν ενταχθεί συνολικά για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ διαγωνισμοί για την κατασκευή μονάδων συνολικού ύψους κοντά στο ένα δισ. ευρώ. Θα χρειαστεί, όμως, αγώνας δρόμου προκειμένου να ανατεθούν οι διαγωνισμοί και να ξεκινήσουν τα έργα.

Στις αιτιάσεις σύμφωνα με τις οποίες πολλοί διαγωνισμοί περιέχουν φωτογραφικές διατάξεις στο ΥΠΕΝ παραπέμπουν στο πρότυπο τεύχος δημοπράτησης που ετοίμασαν και είναι εδώ και λίγες ημέρες διαθέσιμο στους δήμους της χώρας που σχεδιάζουν τέτοια έργα.

Στους διαγωνισμούς που δημοπρατήθηκαν πέρυσι και αναμένεται να ανατεθούν φέτος περιλαμβάνονται μόνο μονάδες που θα κατασκευαστούν ως δημόσια έργα. Μία από τις μεγαλύτερες είναι η ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 32,9 εκατ. ευρώ και δυναμικότητας 59.200 τόνων ετησίως, με τον διαγωνισμό να βρίσκεται σε τελικό στάδιο.

Δημοπρατημένες είναι η ΜΕΑ της Σητείας (προϋπολογισμός 19,37 εκατ. ευρώ και δυναμικότητα 15.000 τόνων ετησίως) καθώς και μια ακόμα μονάδα στη Χερσόνησο, δυναμικότητας 72.400 τόνων ετησίως. Θα καλύψει τις ανάγκες των δήμων Χερσονήσου, Βιάννου, Μίνωα, Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου. Ο διαγωνισμός έχει προϋπολογισμό 27 εκατ. ευρώ.

Στις 25 Ιανουαρίου, αν δεν δοθεί παράταση, θα κατατεθούν οι προσφορές για τη ΜΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, έργο προϋπολογισμού 22,6 εκατ. ευρώ, μαζί με το δικαίωμα προαίρεσης για λειτουργία της μονάδας για πέντε επιπλέον χρόνια (αρχικά προβλέπεται η 5ετής λειτουργία από τον ανάδοχο).

Το νέο Εθνικό Σχέδιο Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) προβλέπει τη λειτουργία 62 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, οι τέσσερις από τις οποίες θα είναι μονάδες καύσης. Το συνολικό κόστος κατασκευής των 62 μονάδων προσεγγίζει τα 2,7 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να αναζητούνται περίπου 1,3 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης του σχεδίου.

Σύμφωνα με το νέο ΕΣΔΑ, θα κατασκευαστούν 28 νέες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ) ενώ σήμερα λειτουργούν μόλις πέντε. Θα κατασκευαστούν, επίσης, 30 μονάδες διαχείρισης αποβλήτων ενώ σήμερα λειτουργούν τέσσερις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v