Το προφίλ του «μάνατζερ» συντάξεων που αναζητά ο ΕΦΚΑ

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να πληροί ο νέος Project Manager του ΕΦΚΑ, ώστε να πετύχει τον δύσκολο στόχο της έκδοσης εκκρεμών συντάξεων. Πόσο κοντά βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για την επιλογή προσώπου.

Το προφίλ του «μάνατζερ» συντάξεων που αναζητά ο ΕΦΚΑ

Μεταξύ δύο-τριών τεχνοκρατών με αποδεδειγμένη εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, γνώσεις και ικανότητες στην επικοινωνία αλλά και τη λήψη άμεσων αποφάσεων βρίσκεται ήδη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να επιλεγεί ο Project Manager, που μαζί με μια ομάδα εξοικειωμένων και με βαθιά κατανόηση του θέματος στελεχών, θα αναλάβει το δύσκολο έργο της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο και συνάμα δύσκολο σχέδιο, καθώς το πρόβλημα της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων είναι σύνθετο και για ορισμένες περιπτώσεις, αχαρτογράφητο ακόμη και για τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης. Έτσι, ένα από τα κύρια αντικείμενα του Project Manager είναι να καταγράφει τις αιτίες του προβλήματος, προκειμένου στη συνέχεια να βρει τις κατάλληλες λύσεις. Όπως μάλιστα επισημαίνουν όσοι γνωρίζουν τον σχεδιασμό, υπάρχουν προβλήματα στην έκδοση των συντάξεων που προκαλούν σημαντικές καθυστερήσεις και για τα οποία ακόμη και οι αρμόδιοι διευθυντές δηλώνουν πως δεν γνωρίζουν όχι τις λύσεις αλλά τις αιτίες.

Στην πράξη, η βασική αρμοδιότητα του νέου μάνατζερ θα είναι να καταγράψει τις αιτίες των καθυστερήσεων, να σχεδιάσει τις λύσεις και να επιβλέπει την εφαρμογή τους, από την αρχή έως και το τέλος. Θα οργανώνει και θα επιβλέπει τις διαδικασίες και θα διασφαλίζει ότι οι στόχοι θα ολοκληρώνονται με έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό βέβαια σημαίνει πως θα πρέπει να είναι ενημερωμένος σε όλες τις μεθοδολογίες και διαδικασίες της κοινωνικής ασφάλισης και ικανός να συντονίσει, αφενός, μια μικρή ομάδα «δικών» του ανθρώπων, αφετέρου, μια μεγαλύτερη, αυτή των εργαζόμενων στον ΕΦΚΑ, μεταξύ διαφορετικών τομέων (ανάλογα από ποιο ταμείο προέρχονται), προκειμένου να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα. Που δεν είναι άλλα από την έκδοση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκκρεμοτήτων, που ξεπερνούν τις 350.000.

Ο ιδανικός υποψήφιος θα πρέπει να διαθέτει αναλυτικό τρόπο σκέψης και εξαιρετικές οργανωτικές δεξιότητες, ώστε όλοι οι στόχοι, ποιοτικοί και ποσοτικοί, να επιτυγχάνονται εγκαίρως.

Εφόσον, δε, όπως τόνισε και την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο νέος μάνατζερ θα πρέπει να συνεργάζεται με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, το πρόσωπο που θα επιλεγεί πρέπει να μπορεί να τηρεί τις ισορροπίες, ώστε να μη φαίνεται πως παρεμβαίνει στο έργο της διοίκησης, ή ότι την παρακάμπτει, ή ακόμη χειρότερα ότι την υποσκάπτει…

Ο ίδιος και η ομάδα του, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα πρέπει να έχει πολύ καλή συνεργασία και με τον νέο υπουργό αλλά και τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα κοινωνικής ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου, καθώς η σοβαρότητα του πρότζεκτ που αναλαμβάνει και η αποτελεσματικότητά του θα κρίνει εκ των πραγμάτων και την τύχη της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Ο χρόνος μάλιστα θα είναι ο χειρότερός τους εχθρός, καθώς το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και το μέγεθος του προβλήματος τεράστιο.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Χατζηδάκη, ο νέος Project Manager, η επιλογή και η τοποθέτηση του οποίου θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με τη διοίκηση θα καταρτισθεί ειδικό σχέδιο με πρόσθετα μέτρα και αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών.

«Πρώτοι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα στο ζήτημα της απονομής των εκκρεμών συντάξεων. Αποτελεί μία κεντρική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και θα φέρουμε εις πέρας αυτό το έργο παρά τις μεγάλες δυσκολίες και δεν θα διστάσουμε να διαθέσουμε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για να υποστηρίξουμε το Υπουργείο και τον ΕΦΚΑ σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια», δήλωσε άλλωστε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έμφαση θα δοθεί στις συντάξεις που έχουν καθυστερήσει περισσότερο, καθώς εκκρεμούν αιτήσεις ακόμη και από το 2016. Συνολικά εκκρεμούν περί τις 173.000 κύριες συντάξεις, 120.000 επικουρικές και 60.000 εφάπαξ.

Δεν αποκλείεται, δε, παράλληλα με τη στελέχωση της νέας «ομάδας κρούσης» να υπάρξουν παρεμβάσεις όπως η νομοθετική παρέμβαση προκειμένου περισσότεροι ασφαλισμένοι να μπορούν να λάβουν προσωρινή σύνταξη (σήμερα εκτιμάται ότι λιγότεροι από έναν στους τρεις υποψήφιους συνταξιούχους δικαιούνται προσωρινής σύνταξης) ή ακόμη και η αύξηση του προσωπικού του ΕΦΚΑ και σίγουρα ο εξοπλισμός του με τον αναγκαίο υλικοτεχνικό μηχανισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v