Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody's: Πονοκέφαλος για τις ελληνικές τράπεζες η νέα γενιά NPEs

Η εκτίμηση της ΤτΕ για νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 8-10 δισ. ευρώ και πώς επηρεάζεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα για τις χορηγήσεις σε moratorium. Ποιος όμιλος επηρεάζεται περισσότερο από τις εξελίξεις.

Moodys: Πονοκέφαλος για τις ελληνικές τράπεζες η νέα γενιά NPEs

Η προβλεπόμενη αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα θέσει περιορισμούς στις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να βελτιώσουν την ποιότητα ενεργητικού τους, σημειώνει η Moody’s.

Επισημαίνει ότι η ΤτΕ στην τελευταία έκθεσή της εκτίμησε ότι τα NPEs θα αυξηθούν κατά περίπου 8-10 δισ. ευρώ το 2021 καθώς τα moratoria και τα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών θα ολοκληρώνονται. Τα υψηλότερα επίπεδα NPEs θα ασκήσουν επιπλέον πίεση στα σχέδια του κλάδου για μείωση της υψηλής του έκθεσης σε τέτοια ανοίγματα, που φτάνουν τα 58,7 δισ. ευρώ ή 35,8% του συνόλου των χορηγήσεων, με βάση στοιχεία Σεπτεμβρίου 2020, έναντι 3% περίπου κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το κύμα των νέων NPEs θα χτυπήσει και τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, των οποίων τα δάνεια σε moratorium κυμαίνονται μεταξύ 3,5 και 5,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, υποστηρίζει ο οίκος, το πρόβλημα της ποιότητας ενεργητικού θα είναι πιο οξύ για την Πειραιώς (η οποία με βάση στοιχεία Σεπτεμβρίου είχε 15 δισ. NPEs pro forma για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης) απ’ ό,τι για τη Eurobank, η οποία μετά την τιτλοποίηση των 6,8 δισ. ευρώ τον Μάρτιο είχε περίπου 5,5 δισ. NPEs.

Τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPEs) δημιουργούν επίσης επιπλοκές για την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα. Αμφότερες αναμένεται να ολοκληρώσουν ευμεγέθεις τιτλοποιήσεις το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς και να μειώσουν το απόθεμα τέτοιων εκθέσεων σε περίπου 8,9 δισ. ευρώ από 18,3 δισ. ευρώ (Αlpha Bank) και σε 4,3 δισ. ευρώ από 10,3 δισ. ευρώ (Εθνική Τράπεζα).

Όπως θυμίζει η Moody’s, η κυβέρνηση υιοθέτησε αναστολές πληρωμών δόσεων για δανειολήπτες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ως μέρος της αντίδρασης στην πανδημία και περίπου 21 δισ. ευρώ χορηγήσεων, περί το 12% του συνόλου, έλαβαν στήριξη με βάση τα στοιχεία Νοεμβρίου. Επιμέρους τράπεζες όρισαν τη διάρκεια των αναστολών με βάση τα ειδικά χαρακτηρικά κάθε δανείου, αν και τα περισσότερα από τα παραπάνω μέτρα έληξαν στα τέλη του 2020 ή θα λήξουν το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Στα νοικοκυριά αντιστοιχεί το 40% των χορηγήσεων σε αναστολή και στις επιχειρήσεις το 60%. Η κυβέρνηση υιοθέτησε και το πρόγραμμα «Γέφυρα», στο οποίο η Moody’s εκτιμά ότι είναι επιλέξιμα δάνεια 3 δισ. ευρώ.

Σε φιλοξενία και τουρισμό, που έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον κλάδο, αντιστοιχεί το 33% των δανείων σε αναστολή. Εμπόριο και μεταφορές καλύπτουν το 29% και η βιομηχανία το 12%.

Πάνω από το 80% των δανείων σε moratorium κατηγοριοποιούνταν ως «εξυπηρετούμενα» προ των μέτρων και αντιστοιχούν στο 15% του συνόλου αυτής της κατηγορίας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Επιπρόσθετα, 34% των δανείων σε moratorium έχει κατηγοριοποιηθεί ως «Stage 2» με βάση τα IFRS 9, κάτι που υποδεικνύει αυξημένο κίνδυνο default.

Σύμφωνα με τα μακροοικονομικά μοντέλα της ΤτΕ, περίπου 8-10 δισ. ευρώ από τα παραπάνω δάνεια θα γίνει μη εξυπηρετούμενο το 2021, αυξάνοντας την έκθεση των τραπεζών και θέτοντας σε διακινδύνευση την ποιότητα ενεργητικού τους, καταλήγει ο οίκος αξιολόγησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v