Η Ελλάδα περνά τη βάση και γίνεται… digital!

Από ουραγός για πολλά χρόνια η χώρα μας ξεπερνά τον μέσο όρο. Κατατάσσεται πλέον πάνω από τη βάση στην ωριμότητα στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), στις επενδύσεις και την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας.

Η Ελλάδα περνά τη βάση και γίνεται… digital!

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τη χώρα μας στον Παγκόσμιο Δείκτη Συνδεσιμότητας καθώς βρίσκεται πλέον στην 35η θέση ανάμεσα σε 79 χώρες, με βάση τα στοιχεία για το 2020.

Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στη δεύτερη κατηγορία των χωρών, τους λεγόμενους «adopters». Τις καλύτερες επιδόσεις έχουν οι «frontrunners» και τις χειρότερες οι αποκαλούμενοι «starters».

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Συνδεσιμότητας βαθμολογεί τις επιδόσεις 79 κρατών, παγκοσμίως, ουσιαστικά εξετάζοντας:

  • Την ωριμότητα των Τεχνολογιών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ),
  • τις επενδύσεις των χωρών σε ΤΠΕ και
  • την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας.

Οι χώρες με βαθμολογία μεταξύ 65-89 (στην κλίμακα του 120) ανήκουν στους «frontrunners», αυτές που συγκεντρώνουν από 40 έως και 64 εντάσσονται στους «adopters», στις οποίες ανήκει και η Ελλάδα, ενώ τα κράτη με βαθμολογία από 23 έως 29 εντάσσονται στους «starters».

Η έβδομη ετήσια έκθεση της Huawei, το Global Connectivity Index 2020, αποδίδει στην Ελλάδα βαθμολογία 52 (στην κλίμακα του 120). Μεταξύ άλλων, ο δείκτης μετρά τις επιδόσεις σε τέσσερις τομείς: ευρυζωνικότητα, cloud, τεχνητή νοημοσύνη, ΙοΤ.

Η Ελλάδα βαθμολογείται:

  • Στην ευρυζωνικότητα με 69, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 62.
  • Στο cloud 39 βαθμούς με μέσο όρο το 42.
  • Στην τεχνητή νοημοσύνη με 24 με μέσο όρο το 30.
  • Στο Internet Of Things (ΙοΤ) με 48 βαθμούς με μέσο όρο το 40.

Στη «Διαθεσιμότητα» (επενδύσεις σε ΤΠΕ, οπτικές ίνες, 4G&5G, επενδύσεις σε IoT, Cloud, AI, λογισμικό ασφαλείας) η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στον παγκόσμιο μέσο όρο του 41, συγκεντρώνοντας 40 βαθμούς.

Στη «Ζήτηση» (διείσδυση smartphones, συνδρομές mobile και fixed broadband, κατοχή υπολογιστών, μετάβαση στο cloud, συνδέσεις IoT, App downloads, e-Commerce) η Ελλάδα βαθμολογείται με 56 (πάνω από τον μέσο όρο του 55).

Στον τομέα «Εμπειρία», η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στον μέσο όρο του 61. Ο συγκεκριμένος πυλώνας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δείκτες όπως ηλεκτρονική διακυβέρνηση, προσιτότητα σταθερών και κινητών ευρυζωνικών συνδέσεων, εξυπηρέτηση πελατών τηλεπικοινωνιών, ταχύτητα download, IoT analytics, εμπειρία cloud.

Ακριβώς στον παγκόσμιο μέσο όρο βρίσκεται η χώρα μας και στον πυλώνα «Δυναμική», με βαθμολογία 50. Δείκτες που εξετάζονται, είναι οι διαθεσιμότητα software developers, δαπάνες για R&D, ανθρώπινο δυναμικό ΙΤ, πατέντες ICT.

Την πρώτη θέση παγκοσμίως στον Global Connectivity Index - GCI καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ, με βαθμολογία 87. Τη δεύτερη μοιράζονται η Ελβετία και η Σιγκαπούρη με 81, ενώ ακολουθούν σε μικρή απόσταση η Σουηδία (80), η Δανία (77) και η Φινλανδία (76).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v