Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς αύξηση φορο-εκπτώσεων στις δαπάνες έρευνας

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αναχαίτιση του brain drain δήλωσε ο υφ. Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρήστος Δήμας. Κίνητρα στις επιχειρήσεις για περαιτέρω επενδύσεις δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.

Προς αύξηση φορο-εκπτώσεων στις δαπάνες έρευνας

«Είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο έρευνας, αλλά υστερούμε στο κομμάτι της μετατροπής της έρευνας σε καινοτομία», δήλωσε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρήστος Δήμας, στην ψηφιακή εκδήλωση «Greece: Competing for Global Talent» που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο υφυπουργός ανέφερε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να εξετάσει πώς μπορεί να επαναπατριστεί "το ταλέντο που έφυγε από τη χώρα μας", δίνοντας κίνητρα στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Ελλάδα, ώστε να πραγματοποιήσουν περαιτέρω επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Δήμας τόνισε πως εξετάζεται η πιθανότητα αύξησης των φορο-εκπτώσεων στις δαπάνες έρευνας και επεσήμανε τη σημαντική συμβολή Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας. Ο υφυπουργός έγραψε στο twitter σχετικά με όσα ανέφερε στο φόρουμ:

«Οι ταλαντούχοι και εξειδικευμένοι επαγγελματίες γίνονται το κέντρο ενός παγκόσμιου ανταγωνισμού για το ποιος μπορεί να τους προσελκύσει πιο αποτελεσματικά. Μπορεί η Ελλάδα να ανταπεξέλθει σε αυτήν την πρόκληση;».

Αναχαίτιση του brain drain

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO, Microsoft Greece, Cyprus & Malta είπε: «Επενδύουμε τόσο σε ανθρώπους, όσο και σε υποδομές», αναφέροντας πως η εξαγορά της Softomotive από τη Microsoft και η δημιουργία του Data Center, είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα εστιασμού στην επένδυση, στην έρευνα και στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων.

Η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, η πράσινη ενέργεια και ο καλός τρόπος ζωής, είναι σημαντικοί παράγοντες για να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Σχετικά με τη δημιουργία και την εύρεση ταλέντου ο κ. Μιχαλόπουλος ανέφερε πως οι επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να συνεργαστούν με πανεπιστήμια, ώστε να είναι κοντά στην επιχειρηματικότητα - και πρόσθεσε: «Η θεσμοθέτηση της πρακτικής άσκησης μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τις εταιρείες».

Ο Δημήτρης Κουτσόπουλος, CEO της Deloitte Ελλάδος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανέφερε πως η εταιρεία έχει επενδύσει, τόσο στην έρευνα, όσο και στην αναχαίτιση του brain drain. «Πραγματοποιούμε συνεχόμενες εκπαιδεύσεις αποφοίτων και είμαστε πολύ κοντά με πανεπιστήμια, βοηθώντας στη διασύνδεση των δεξιοτήτων και των γνώσεων με την αγορά εργασίας».

Αναφορικά με τις επενδύσεις, ο κ. Κουτσόπουλος δήλωσε πως οι συνεχείς αλλαγές των φορολογικών συντελεστών, επιβράδυναν κατά πολύ, τόσο την πραγματοποίηση επενδύσεων, όσο και την επιστροφή του ταλέντου από το εξωτερικό. Η δυσκολία προσέλκυσης επενδύσεων, η γραφειοκρατία και η έλλειψη ταλέντου είναι πράγματα που πρέπει να ξεπεραστούν, σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Μπακολιάς, Director και General Manager της Ansys Ελλάδος, τόνισε πως η χώρα μας διαθέτει ένα ισχυρό brand name. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός, το κόστος και η αργή διαδικασία στελέχωσης δημιουργούν προβλήματα στην πραγματοποίηση επενδύσεων στη χώρα μας. Παράλληλα, η γραφειοκρατία, η διαδικασία δανεισμού, το ΕΣΥ και το εκπαιδευτικό σύστημα είναι μερικοί από τους πιο σημαντικούς τομείς στους οποίους πρέπει να παρέμβει το κράτος, προκειμένου να επιστρέψει σταδιακά το ταλέντο που άφησε την Ελλάδα για να εργαστεί στο εξωτερικό. Σχετικά με το ταλέντο στη χώρα μας, δήλωσε πως τα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης είναι σε θέση να το «εκμεταλλευτούν», αλλά και αυτό χρειάζεται την απαραίτητη εκπαίδευση για να ανταποκριθεί στην αγορά εργασίας.

«Η επένδυση είναι στους ανθρώπους» δήλωσε στο τέλος της συζήτησης ο Μάρκος Βερέμης, Chairman της Upstream και Partner του Big-Pi. «Τα τελευταία πέντε χρόνια υπήρξε μία πολύ γρήγορη ανάπτυξη στον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων με μία κεφαλαιοποίηση άνω των 4 δισ. ευρώ. Πρέπει να υπάρχει μία ροή αποφοίτων από τα πανεπιστήμια, οι οποίοι να έχουν λάβει τα απαραίτητα εφόδια για να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Το ταλέντο μπορεί και πρέπει να έρθει μέσα από συνεχείς εκπαιδεύσεις και μετεκπαιδεύσεις, μία διαδικασία που ήδη πραγματοποιούν μεγάλες εταιρείες όπως η Delloite, η PwC και πολλές άλλες».

Στη συνέχεια της συζήτησης σχετικά με διαρροή ταλέντου από την Ελλάδα στο εξωτερικό και πώς θα αντιστραφεί αυτή η πραγματικότητα, ο Βύρων Νικολαΐδης, Chairman και CEO της PeopleCert και πρόεδρος της CEPIS, ανέφερε πως έφυγαν πολλοί νέοι άνθρωποι με προσόντα από τη χώρας μας, λόγω δυσκολίας εύρεσης δουλειάς και χαμηλών μισθών. «Δίνουμε τεράστια σημασία στο reskilling και το upskilling όσο και στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας. Για να μπορέσει μία εταιρεία να κρατήσει τους εργαζομένους πρέπει να επενδύει συνεχώς στην εκπαίδευσή τους».

Σχετικά με τις δεξιότητες και την κατάρτιση, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε πως η χώρα μας πρέπει να κάνει πολλά βήματα μπροστά ώστε οι γνώσεις των εργαζομένων να συμβαδίζουν με την εποχή και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. «Ένα σημαντικό ποσοστό Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό επιθυμούν να γυρίσουν στη χώρα μας. Όταν δημιουργούνται θέσεις εργασίας που εξυπηρετούν μόνο την ελληνική αγορά, δεν ανοίγει ο δρόμος για να δοθούν κίνητρα για να επιστρέψει κάποιος. Η εξωστρέφεια επομένως είναι απαραίτητη», ανέφερε ο Βασίλης Ντάνιας, General Manager της Beat. «Δεν αρκεί να σταματήσουμε το brain drain, αλλά και να βάλουμε μπροστά το brain gain, στοχεύοντας στην προσέλκυση ταλέντου από όλο τον κόσμο, προκειμένου να στελεχωθούν οι εταιρείες με ταλέντο που εν προκειμένω λείπει από τη χώρα μας».

«Οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία στο ελληνικό επιχειρείν. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο υπάρχει θετική διάθεση των Ελλήνων που βρίσκονται έξω και τα φορολογικά κίνητρα που ανέφερε η κυβέρνηση, αποτελούν μία καλή αφορμή για να γίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάνος Πανώριος, Managing Director της Stanton Chase Athens. «Το αρχικό πρόβλημα συνίσταται στο γεγονός πως δεν υπάρχει διασύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας και με το τι αναζητά ο παγκόσμιος επιχειρηματικός κόσμος».

«Η στρατηγική διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, η διάθεση των επιχειρήσεων να δημιουργήσουν ένα ελκυστικό περιβάλλον εργασίας, η διασφάλιση της επαγγελματικής ζωής, η ενίσχυση της κουλτούρας της εταιρικής διακυβέρνησης και η εκπαίδευση με βάση τα σύγχρονα πρότυπα αποτελούν τη βάση για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επιστροφής των Ελλήνων». Ο Θεόφιλος Βασιλειάδης, Founder & Chairman του kariera.gr, ανέφερε πως αρκετοί Έλληνες σκέφτονται να επιστρέψουν στη χώρα, όμως αυτό δεν είναι αρκετό. «Πρέπει να υπάρξει ένα μακροπρόθεσμο μοντέλο επιστροφής του ταλέντου στη χώρα. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και η νοοτροπία οφείλει να αλλάξει, προκειμένου να αντιστρέψουμε το φαινόμενο του brain drain». Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι σε θέση να λύσουν και το πρόβλημα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλειάδης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v