Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί το 2021 φέρνει νέα ντιλ στον κλάδο της πληροφορικής

Για ποιους λόγους αναμένεται να δούμε πολλές εξαγορές στον κλάδο την τρέχουσα χρονιά. Οι ιδιαιτερότητες του τεχνολογικού χώρου και η στάση των εισηγμένων εταιρειών του στο Χρηματιστήριο.

Γιατί το 2021 φέρνει νέα ντιλ στον κλάδο της πληροφορικής

Μόλις μέσα στους τελευταίους δύο μήνες ολοκληρώθηκαν η εξαγορά της SingularLogic από τη σύμπραξη Space Hellas και Epsilon Net, καθώς και η απόκτηση δύο εταιρειών από την Entersoft. Αναμφίβολα το κλίμα στην αγορά έχει «ανάψει» και -σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου- θα δούμε αρκετά ακόμη deals μέσα στη χρονιά που διανύουμε.

Η Entersoft ανακοίνωσε χθες τη δεύτερη εξαγορά της μέσα στο 2021, καθώς μετά την απόκτηση της Optimum (λογισμικό για logistics) ενέταξε στο δυναμικό της και τη Wedia, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των web και e-commerce εφαρμογών, καθώς και του digital marketing. Η Entersoft, η οποία έκλεισε το 2020 με προ φόρων κέρδη άνω των 4 εκατ. ευρώ και φέτος ξεκίνησε με ισχυρό διψήφιο ποσοστό λειτουργικής ανάπτυξης, όχι μόνο θα ενισχυθεί με τις επιδόσεις των δύο αυτών εταιρειών αλλά επιπλέον θα προχωρήσει και σε νέες επιθετικές κινήσεις μέσα στο 2021, διαθέτοντας την απαιτούμενη ρευστότητα για να το πράξει.

Παράλληλα, η Epsilon Net απέκτησε το φθινόπωρο το 80% της Data Communications που δραστηριοποιείται στην υποστήριξη λογιστηρίων και στις αρχές της φετινής χρονιάς τη SingularLogic σε σύμπραξη με τη Space Hellas. Λόγω των μεγάλων μεριδίων σε ευρεία σειρά υποαγορών που κατέχει η SingularLogic, η συγκεκριμένη κίνηση αναμένεται να αλλάξει πολλές ισορροπίες στον κλάδο, ενισχύοντας το στίγμα των δύο νέων ιδιοκτητών της πρώην θυγατρικής της MIG.

Επίσης, η οριστικοποίηση του μοντέλου λειτουργίας της SingularLogic που συνδυάστηκε με την καταβολή 4 εκατ. ευρώ από την Space Hellas στην Epsilon Net, μειώνει τον καθαρό δανεισμό της τελευταίας μόλις γύρω στα 2,7 εκατ. ευρώ, αφήνοντάς της περιθώρια για νέες επεκτατικές κινήσεις.

Κανείς επίσης δεν θα εκπλαγεί, αν δει φέτος και άλλες εταιρείες να προχωρούν σε εξαγορές, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η Profile (ήδη προωθούνται δύο σχετικές κινήσεις στο εξωτερικό), η Performance και η SoftOne, σε έναν «καυτό» κλάδο, στον οποίο -μεταξύ άλλων- εισέρχονται όχι μόνο οι τηλεπικοινωνιακοί Όμιλοι αλλά και σημαντικοί επενδυτές, όπως για παράδειγμα το fund της CVC (τοποθέτηση στη Skroutz) και ο γνωστός εφοπλιστής κ. Θεόφιλος Πριόβολος (πέρα από το τρέχον εγχείρημά του, πέρυσι είχε ενδιαφερθεί για την εξαγορά της SingularLogic).

«Ο κλάδος σε διεθνές επίπεδο είναι εθισμένος στις εξαγορές», δηλώνει στο Euro2day.gr διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής, εξηγώντας: «Η πληροφορική είναι μια δραστηριότητα που χαρακτηρίζεται από ταχύτατες αλλαγές, όχι μόνο λόγω των αλλαγών στην τεχνολογία, αλλά και εξαιτίας των μεταβολών στις προτιμήσεις και τις συνήθειες των πελατών. Είδαμε για παράδειγμα πώς άλλαξε η συμπεριφορά του κράτους και των ιδιωτών, λόγω της πανδημίας. Χρειάζονται μεγάλα σχήματα και συνεχείς επενδύσεις, προκειμένου μια εταιρεία πληροφορικής να μπορεί να προσαρμόζεται και να εκμεταλλεύεται αυτές τις αλλαγές. Είναι εύλογο λοιπόν επιχειρηματικές προσπάθειες που ξεκίνησαν με καλές προϋποθέσεις και πράγματι κατάφεραν να προσφέρουν κάτι καινούριο στην αγορά, να φτάνουν σε ένα σημείο που να θεωρούν σκόπιμο να ενταχθούν σε μεγαλύτερα σχήματα».

Γενικότερα, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, οι κυριότεροι παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν αυτή την περίοδο στην υλοποίηση εξαγορών και συγχωνεύσεων είναι:

  • Οι θετικές προοπτικές που διαγράφονται στον κλάδο μέσα από τα κοινοτικά κονδύλια (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης) και την τάση ψηφιοποίησης της οικονομίας.
  • Η ανάγκη για συνεχείς και μεγάλες επενδύσεις, σε συνδυασμό με την έντονη μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει τον κλάδο.
  • Η τάση πολλών ομίλων να διευρύνουν την γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων-υπηρεσιών τους, καλύπτοντας το σύνολο σχεδόν των αναγκών κάθε πελάτη.
  • Τα πολλά και μικρά εταιρικά σχήματα που δραστηριοποιούνται σε μια αγορά, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονες συνέργειες και οικονομίες κλίμακας.
  • Η έλλειψη «διάδοχης κατάστασης» σε αρκετές εταιρείες του κλάδου.
  • Η εύκολη πρόσβαση των αγοραστών τόσο στην τραπεζική χρηματοδότηση όσο και στην άντληση κεφαλαίων μέσω του χρηματιστηρίου και των funds.
  • Η σημαντική άνοδος των τιμημάτων που προσφέρονται κατά την τελευταία διετία προς τις εξαγοραζόμενες επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v