Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιδιωτικές επενδύσεις στο στόχαστρο του Ταμείου Φαιστός

Αυξημένο ενδιαφέρον διαφαίνεται στην ανεύρεση επενδυτικών κεφαλαίων για το Ταμείο Φαιστός. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στο εξάμηνο και κατόπιν θα ξεκινήσει το έργο του ως χρηματοδοτικό εργαλείο σε επιχειρήσεις για την ανάπτυξη υπηρεσιών και προϊόντων 5G στην χώρα μας.

Ιδιωτικές επενδύσεις στο στόχαστρο του Ταμείου Φαιστός

Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 αναμένεται να ξεκινήσει η ροή επενδυτικών κεφαλαίων από το Ταμείο Φαιστός για τη στήριξη επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, βασισμένων σε υποδομές δικτύων πέμπτης γενιάς (5G).

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης μιλώντας σε διάλογο με τίτλο «5G η Ελλάδα αλλάζει ταχύτητα, Προκλήσεις και Ευκαιρίες» που διοργανώνει η Cisco, χαρακτήρισε το ΦΑΙΣΤΟΣ μία καινοτομία η οποία έχει πάρει τα εύσημα της ΕΕ και λειτουργεί ως παράδειγμα για άλλες χώρες.

Το Ταμείο Φαιστός, το οποίο αξιοποιεί έσοδα 93 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία για το 5G, έχει ξεκινήσει την αναζήτηση επενδυτικών κεφαλαίων με τα πρώτα μηνύματα να χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξα.

Το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα σφιχτό καθώς μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές ενώ παράλληλα το ταμείο θα ολοκληρώσει την ιστοσελίδα του και θα επιλέξει τη συμβουλευτική του ομάδα. Στόχος είναι μέσα στο δεύτερο εξάμηνο να ξεκινήσει την χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για διψήφιο αριθμό επιχειρήσεων στις οποίες θα περιλαμβάνονται εκτός από startups και επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν στην χώρα μας.

Οι εταιρείες στις οποίες θα επενδύσει το fund θα έχουν πρόσβαση και στις συχνότητες του 5G (στα 700 MHz, 3,5 GHz και 26 GHz) που έχουν παραμείνει στο Δημόσιο για τη δοκιμαστική λειτουργία εφαρμογών των οποίων πρώτοι χρήστες θα αποτελούν κρατικοί οργανισμοί και φορείς.

Όπως επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης το ενταγμένο στο Υπερταμείο ΦΑΙΣΤΟΣ, μέσω του οποίου τα χρήματα της ίδιας της δημοπρασίας αξιοποιούνται για να «γεννηθεί» μια αγορά βασισμένη στο 5G ήταν πανευρωπαϊκή καινοτομία. Όπως υπενθύμισε ο κ. Πιερρακάκης, βάσει μελέτης της ΕΥ, μέχρι το 2030 η ανάπτυξη του 5G αναμένεται να δημιουργήσει στην Ελλάδα πρόσθετη προστιθέμενη αξία έως 12,4 δισ. ευρώ και έως και 69.000 θέσεις εργασίας.

«Στο πλαίσιο αυτό το Φαιστός προικίστηκε με το 25% των εσόδων των δημοπρασιών, ενώ θα σηκώσει και ιδιωτικά κεφάλαια, για να επενδύει στο οικοσύστημα του 5G, που στα επόμενα χρόνια θα δημιουργήσει αυτή την πρόσθετη αξία. Ήδη το ΦΑΙΣΤΟΣ δίνει έμπνευση για την εφαρμογή του μοντέλου των στοχευμένων ταμείων 5G στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Πιερρακάκης τονίζοντας ότι η ΕΕ ήταν αυτή που επέτρεψε την δημιουργία του καθώς πίστεψε πραγματικά στο εγχείρημα.

«Για να πάρουμε το 25% των εσόδων από την δημοπρασία για την δημιουργία του Φαιστός απαιτήθηκαν εκτενέστατες συζητήσεις με τους Θεσμούς προκειμένου να τους πείσουμε το συγκεκριμένο κεφάλαιο να μην χρησιμοποιηθεί όπως όλα τα έσοδα από τις άδειες της κινητής τηλεφωνίας στην εξυπηρέτηση του χρέους. Ήμασταν ιδιαίτερα αξιόπιστοι και το πετύχαμε» είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, με πρόεδρο τον Γιώργο Πολυχρονόπουλο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Αντώνη Τζωρτζακάκη, έχει τετραετούς διάρκειας θητεία η οποία ολοκληρώνεται στις 14 Ιανουαρίου 2025, ενώ η εταιρεία έχει διάρκεια 20 χρόνων.

Tο fund «Φαιστός» έχει αποστολή την υλοποίηση επενδύσεων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) και αναπτύσσουν εφαρμογές στους κλάδους των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας, της μεταποίησης, της βιομηχανίας, του τουρισμού, της υγείας, της πληροφόρησης και των δικτύων κοινής ωφελείας.

Στις επενδυτικές προτάσεις που υποβάλλονται προς έγκριση στο «Ταμείο Φαιστός», οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να αιτούνται την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης τμήματος φασματικής ζώνης για την πιλοτική ανάπτυξη προϊόντος ή/και υπηρεσίας που λειτουργεί σε υποδομές 5G ή σχετικές με αυτές για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v