Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραμούζης: Η πανδημία θα κοστίσει 30 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ

Το δημόσιο χρέος θα επιβαρυνθεί με τουλάχιστον € 35δισ., ξεπερνώντας το 210% του ΑΕΠ στο τέλος του Q1 ενώ ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας θα επιβαρυνθεί με πρόσθετες υποχρεώσεις 16 δισ. ευρώ, εκτίμησε ο πρόεδρος της Grant Thornton.

Καραμούζης: Η πανδημία θα κοστίσει 30 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ

Από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, η πανδημία θα τεθεί υπό έλεγχο και θα αρχίσει η σταδιακή επιστροφή της οικονομίας και κοινωνίας στην κανονικότητα, εκτίμησε ο κος Νίκος Καραμούζης, Πρόεδρος Grant Thornton Greece, μιλώντας στο διαδικτυακό σεμινάριο της ΕΣΕΕ. 

Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη: 

  • Το δημόσιο χρέος θα επιβαρυνθεί με τουλάχιστον € 35δισ., ξεπερνώντας το 210% του ΑΕΠ στο τέλος του Q1 2021. Κύρια πηγή επιβάρυνσης τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών ύψους € 27δισ. και η δραματική μείωση των δημοσιονομικών εσόδων λόγω της ύφεσης.
  • Το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατ’ εκτίμηση μου κοντά στα € 30δισ. πριν αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας.
  • Ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας θα επιβαρυνθεί με επιπρόσθετες υποχρεώσεις, ύψους κατ’ εκτίμηση € 16δισ., όπου συμπεριλαμβάνονται νέα δάνεια €8δισ., επιστρεπτέα προκαταβολή € 4-5δισ. (υποθέτω 50% διαγραφή επιστρεπτέας προκαταβολής) και € 8.3δισ. συνολικά από αναστολή πληρωμής φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, τόκων και χρεολυσίων, σύνολο.

Η πρόκληση για την επόμενη μέρα

Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών δούλεψαν θετικά, απέτρεψαν δηλαδή μια κατάρρευση της οικονομίας, σημείωσε ο πρόεδρος της Grant Thornton.

Οσον αφορά στην οριστική εξυγίανση υπερδανεισμένων νοικοκυριών ή επιχειρήσεων, όπως τόνισε, μια σημαντική προϋπόθεση είναι να γίνονται βιώσιμες ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις και απομειώσεις οφειλών, αλλά είναι επίσης καθοριστική και η συμμετοχή του οφειλέτη στην προσπάθεια εξυγίανσης των οικονομικών του. 

Επιπροσθέτως, συμπλήρωσε, «η οριστική αντιμετώπιση της υπερχρέωσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών δεν μπορεί να γίνει μόνο με ρυθμίσεις και απομειώσεις υποχρεώσεων. Χρειάζονται να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά τα νέα επενδυτικά κεφαλαία και η διαθέσιμη ρευστότητα σήμερα στην αγορά. Χρειαζόμαστε, όμως, και μία μακρά περίοδο υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας.

Το τελευταίο είναι απαραίτητα για να γίνει το χρέος βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο να δημιουργηθούν με ταχύτητα νέα εισοδήματα, κέρδη, αυξανόμενος τζίρος, ανατίμηση της αξίας των ενυπόθηκων εξασφαλίσεων, εξαγωγές, επενδύσεις, απασχόληση.

Αυτή είναι η βασική οικονομική πρόκληση της κυβέρνησης και όλων μας για την επόμενη μέρα. Δηλαδή το πως η χώρα μας μετά την πανδημία θα μπορέσει να οργανώσει μία άνευ προηγουμένου επενδυτική και οικονομική άνοιξη, υψηλών ρυθμών ανάπτυξης (>3%) για την επόμενη δεκαετία, ώστε να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης και να μεγιστοποιήσει τα οφέλη από τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται διεθνώς με την ψηφιοποίηση και τη νέα τεχνολογία, τη στροφή στην πράσινη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία και την ανάπτυξη των νεών αγορών της Άπω Ανατολής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v