Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόνο με «ξεκλείδωμα» τα μηνύματα από πενταψήφιο νούμερο στο κινητό

Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες θα παρέχονται μόνο αν ο καταναλωτής απαντήσει πως δέχεται την ενεργοποίησή τους και τις ξεκλειδώσει με μήνυμα που θα αποστείλει ο ίδιος.

Μόνο με «ξεκλείδωμα» τα μηνύματα από πενταψήφιο νούμερο στο κινητό

Σε δημόσια διαβούλευση βάζει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών - Ταχυδρομείων τις υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης, τα λεγόμενα πενταψήφια νούμερα.

«Πλέον αξιολογούμε τη δυνατότητα εξ ορισμού να είναι αποκλεισμένες οι υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης προς τους συνδρομητές», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρός της Κωνσταντίνος Μασσέλος.

Μάλιστα τόνισε ότι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες θα παρέχονται μόνο αν ο καταναλωτής απαντήσει πως δέχεται την ενεργοποίησή τους και τις ξεκλειδώσει με μήνυμα που θα αποστείλει ο ίδιος.

Στόχος, σύμφωνα με τον Κ. Μασσέλο, είναι η τροποποίηση και περαιτέρω αυστηροποίηση του κανονισμού λειτουργίας των εταιρειών παροχής υπηρεσιών πολυμεσικών πληροφοριών (ΥΠΠ) στην Ελλάδα.

Το 2019 καταγράφηκαν πάνω από 3.500 καταγγελίες σχετικά με εγγραφή σε τέτοιες υπηρεσίες χωρίς τη συγκατάθεση του καταναλωτή και στη συνέχεια κάποιες χρεώσεις που προκάλεσαν σημαντικές αντιδράσεις.

Το 2020 οι καταγγελίες μειώθηκαν κάτω από τις μισές, δείχνοντας μεγάλη αποκλιμάκωση καθώς η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων προχώρησε σε επανεξέταση του κώδικα δεοντολογίας των πολυμεσικών, ανταποκρινόμενη σε αυτές τις καταγγελίες και σε διαβούλευση, όπου τροποποιήθηκε ο Κανονισμός, ώστε να μη δίνεται η δυνατότητα να εγγραφεί κάποιος καταναλωτής σε τέτοιου είδους υπηρεσία, αν δεν υπάρχει η συγκατάθεσή του μέσω sms.

Η ΕΕΤΤ, σύμφωνα με τον κ. Μασσέλο, αφού συγκέντρωσε τις καταγγελίες, τις αξιολόγησε και κάλεσε σε ακροάσεις τις εταιρείες παροχής ΥΠΠ και επέβαλε πρόστιμα. Σε μια περίπτωση μάλιστα ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας μιας επιχείρησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v