Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελλάδα «φλερτάρει» με το Διάστημα 

Για πρώτη φορά, ΕΕ, κυβέρνηση και ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν κοινό στόχο την… «εκτόξευση» της χώρας στο Διάστημα. Ήδη πέντε ελληνικές επιχειρήσεις συμμετέχουν στην κατασκευή βρετανικού δορυφόρου.

Η Ελλάδα «φλερτάρει» με το Διάστημα

Μερίδιο σε μια αγορά πολλών δισ. ευρώ, αυτή του Διαστήματος, διεκδικεί η Ελλάδα. Η χώρα, οι επιχειρήσεις και το ανθρώπινο δυναμικό δείχνουν σήμερα πιο ώριμα από ποτέ να αντιμετωπίσουν την πρόκληση του Διαστήματος, με πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία της χώρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συμμετοχή πέντε ελληνικών εταιρειών σε πρόγραμμα της Airbus και της Διαστημικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατασκευή του δορυφόρου TRUTHS (Traceable Radiometry Underpinning Terrestrial - and Helio - Studies).

Ήδη προχώρησε η υπογραφή συμβάσεων συνεργασίας ελληνικών επιχειρήσεων με την Airbus Defence και Spac e UK στο πλαίσιο της ανάπτυξης και κατασκευής του δορυφόρου TRUTHS από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τη Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο δορυφόρος TRUTHS είναι μέρος του προγράμματος Earth Watch της ESA και αποτελεί μια πρωτοβουλία πέντε χωρών-μελών του, με μεγαλύτερο συνδρομητή το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο πρόγραμμα αυτό η βιομηχανία της χώρας μας έχει πλέον ουσιαστική συμμετοχή στην ανάπτυξη, στην πιστοποίηση και στον έλεγχο λογισμικού και υλικού (H/W), κρίσιμα για την ομαλή λειτουργία του δορυφόρου.  

Η επιτυχία αυτή αποτελεί αναγνώριση της ωριμότητας και των δυνατοτήτων της εγχώριας διαστημικής βιομηχανίας και αναμένεται να δώσει ώθηση στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική στο Διάστημα, όπως ανακοινώθηκε από τον commissioner Thierry Breton στις 12 Ιανουαρίου 2021, κατά τη διάρκεια του 13ου European Sρace Conference σχετικά με το πρόγραμμα Sρace Connectivity, ύψους 6 δισ. ευρώ. 

Η εκτόξευση του δορυφόρου TRUTHS αναμένεται να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ESA, πριν το τέλος της δεκαετίας αυτής. Θα συντελέσει στην παρακολούθηση του κλίματος στον πλανήτη μας, συνδράμοντας καθοριστικά στη μέτρηση βασικών παραμέτρων που επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή, όπως αυτής του ισοζυγίου της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει και παραμένει στη Γη καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων που συλλέγονται από άλλους δορυφόρους τηλεπισκόπησης. 

Ο Δρ. Θανάσης Πότσης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ), μιλώντας στο Euro2day.gr, τόνισε ότι πρόκειται για μία διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μάλιστα τόνισε ότι η επόμενη κίνηση είναι η συμμετοχή στο επόμενο πρόγραμμα της ΕΕ, που θα βοηθήσει σημαντικά στην αλλαγή της καθημερινότητας στη χώρα τόσο στη ναυτιλία όσο και την εθνική άμυνα. 

Ειδικότερα ανέφερε ότι η κατασκευή του δορυφόρου έχει μεγάλη σημασία γιατί πέρα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, η τεχνογνωσία που θα παραχθεί, θα μεταφερθεί σε πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας. 

Μάλιστα τόνισε ότι η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών είναι σε επαφές με τα συναρμόδια υπουργεία για το θέμα αυτό.

Η στρατηγική της Ελλάδας 

Η ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς και των τεχνολογικών εφαρμογών στον τομέα του Διαστήματος ανακοινώθηκε πριν από μία εβδομάδα στο πρόγραμμα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το 2021.

Αφορά στη συμμετοχή της χώρας στα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και στη δημιουργία από αυτόν ενός Business Incubation Centre στην Ελλάδα, με σκοπό τη στήριξη ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη λύσεων και υπηρεσιών για τον τομέα του Διαστήματος.

Παράλληλα ανακοινώθηκε η  συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό (ESA). Ειδικότερα αφορά την κατάρτιση και υποβολή στρατηγικών προτεραιοτήτων στο πρόγραμμα 3ετίας της ESA, καθώς και την παρακολούθηση των προαιρετικών προγραμμάτων.

Σε λειτουργία η πρώτη θερμοκοιτίδα της ESA 

Λίγες ημέρες μετά, ανακοινώθηκε η πρώτη θερμοκοιτίδα της ESA στην Ελλάδα (ESA Business Incubation Center). Το ESA BIC είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχημένων μηχανισμών για ενίσχυση ανάλογων επιχειρήσεων στην Ευρώπη.

Η λειτουργία του ESA BIC πραγματοποιείται από τον φορέα υλοποίησης Coralia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, κατόπιν ανοιχτής δημόσιας διαγωνιστικής διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε από την ESA.

Αντικείμενο του ESA BIC είναι η στήριξη ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη λύσεων και υπηρεσιών για τον χώρο του Διαστήματος. Το κέντρο θα ενισχύει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τις εφαρμογές του Διαστήματος σε εφαρμογές της καθημερινότητας και θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.

Μερικά από τα οφέλη της λειτουργίας του ESA BIC στην Ελλάδα είναι:

  • Η ενεργή συμμετοχή των νεοφυών επιχειρήσεων στην ανάπτυξη καινοτομίας
  • Η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ενθάρρυνση των επενδύσεων
  • Η υποστήριξη της μεταφοράς τεχνογνωσίας από και προς τον τομέα του Διαστήματος
  • Η χρήση εγχώριων παραγωγικών δυνάμεων και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας
  • Η δημιουργία συνεργειών με την βιομηχανία άλλων κρατών που συμμετέχουν στα προγράμματα της ESA
  • Η ανάπτυξη συμπληρωματικών συνεργειών στο πλαίσιο άλλων ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων.

Η ESA εγκαινίασε τον θεσμό των κέντρων επώασης επιχειρήσεων το 2003 και σήμερα λειτουργούν 20 ESA BICs σε όλη την Ευρώπη. Περίπου 180 startups επιλέγονται κάθε χρόνο για ένταξη στα ESA BICs, ενώ μέχρι σήμερα ο θεσμός έχει δημιουργήσει περισσότερες από 700 επιχειρήσεις που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους υψηλής κατάρτισης σε όλη την Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v