Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι υποχρεώνονται να κάνουν self test κάθε εβδομάδα

Νομοθετείται η υποχρέωση self test για μαθητές-εκπαιδευτικούς. Οι εργαζόμενοι σε ποιους κλάδους θα πρέπει επίσης να ελέγχονται. Ανοίγει πλατφόρμα για τη δήλωση των θετικών κρουσμάτων. Προτεραιότητα στους κάτω των 67 ετών.

Ποιοι υποχρεώνονται να κάνουν self test κάθε εβδομάδα

Για συμπληρωματική δράση των στοχευμένων ελέγχων που ήδη γίνονται έκανε λόγο ο Βασίλης Κοντοζαμάνης περιγράφοντας την στρατηγική της κυβέρνησης σε ότι αφορά το self test.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κάνοντας τεστ μια φορά την εβδομάδα μπορούμε να ανιχνεύσουμε τον ιό και να σταματήσουμε τη διασπορά του. Δήλωσε ότι τα self test κυκλοφορούν στην Ευρώπη και πληρούν τις προδιαγραφές της ΕΕ, ενώ είναι απλά στη χρήση.

Η διάθεσή τους θα αρχίσει αρχές Απριλίου. Κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δυο μηνών. Εξετάζεται το ενδεχόμενο τις πρώτες ημέρες διανομής να δοθεί προτεραιότητα στους έως 67 ετών.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος οι πολίτες με δεύτερο rapid test (δωρεάν σε δημόσια δομή) θα επιβεβαιώνουν το αποτέλεσμα. Επί αυτού, είπε, θα δοθούν οδηγίες τις επόμενες ημέρες (σ.σ. τι θα γίνει για απουσία από τα σχολεία ή την εργασία).

Σύμφωνα με τον Β. Κοντοζαμάνη η επανεκκίνηση της οικονομίας συνοδεύεται από την υποχρέωση των πολιτών που απασχολούνται σε ναυτιλία-ακτοπλοϊα, λιανεμπόριο, επιχειρήσεις, εστίαση, τουρισμό, μεταποίηση και δικαστήρια να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης. «Επιπλέον για να σιγουρευτούμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με ασφάλεια θα νομοθετηθεί το υποχρεωτικό τεστ για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές», συμπλήρωσε.

Στις υπόλοιπες δραστηριότητες δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση του self test.

Για την υποβολή των θετικών τεστ θα λειτουργήσει ειδική πλατφόρμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v