Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση θανάτων και διασωληνώσεων περιμένουν οι επιστήμονες

«Δυσάρεστη έκπληξη» χαρακτηρίζει την εξέλιξη του τρίτου κύματος της πανδημίας ο Αθ. Εξαδάκτυλος. Ποια είναι τα σενάρια για άνοιγμα δραστηριοτήτων τον Απρίλιο.

Αύξηση θανάτων και διασωληνώσεων περιμένουν οι επιστήμονες

Επιφυλακτικός σχετικά με το ταυτόχρονο άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων εμφανίστηκε μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όπως είπε έχουμε μπροστά 10 δύσκολες ημέρες, «ας ελπίσουμε ότι θα είναι σταθεροποιητικές» για την πορεία της πανδημίας και το ΕΣΥ, τόνισε και πρόσθεσε «έχοντας εκπλαγεί δυσάρεστα από το τρίτο κύμα, θα ήταν πολύ δύσκολο ένα ταυτόχρονο άνοιγμα των δραστηριοτήτων».

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, το τρίτο κύμα του κορονοϊού αποδείχθηκε πολύ σκληρό, «εκπλαγήκαμε δυσάρεστα», είπε. Σχετικά με το ποια δραστηριότητα θα πρέπει να ανοίξει πρώτα ο κ. Εξαδάκτυλος υποστήριξε ότι «το λιανεμπόριο έχει αποδειχθεί σχετικά ασφαλέστερο και πρέπει να ανοίξει πρώτο», ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός με το άνοιγμα των σχολείων. Όπως είπε θα μπορούσαν να ανοίξουν μόνο τα λύκεια.

Μιλώντας για την εστίαση είπε ότι αυτή ευνοεί την διασπορά του ιού περισσότερο από άλλες δραστηριότητες και τόνισε ότι θα πρέπει τα εστιατόρια να ανοίξουν όταν αυτό είναι ασφαλές, ενώ τόνισε ότι και το άνοιγμα σε εξωτερικούς χώρους έχει την δυσκολία του.

Σημείωσε ακόμα ότι τις επόμενες ημέρες «θα επιδεινωθούν οι αριθμοί θανάτων και διασωληνωμένων».

Μιλώντας για τα self test είπε ότι θα βοηθήσουν, αλλά δεν είναι η λύση του προβλήματος και έδωσε συμβουλές για το πως γίνεται το τεστ. Όπως είπε «το self test δεν θα πρέπει να γίνεται στο φαρμακείο, ο καταλληλότερος για να το δείξει είναι ο γιατρός», ωστόσο σημείωσε ότι το σημαντικό είναι τα θετικά τεστ να δηλώνονται και όχι να αποκρύπτονται. «Αυτά τα self test που έχουμε τώρα είναι τα πρώτα που έχουν αξιοπιστία πάνω από 80%» είπε και τόνισε ότι πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή.

Πρέπει να δούμε τα στοιχεία

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος και ο καθηγητής φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου, Ευάγγελος Μανωλόπουλος για τα εμβόλια και τα self test.

Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, ο αριθμός των εισαγωγών παραμένει μεγάλος, αλλά αν παρατηρηθεί μείωση των κρουσμάτων την επόμενη βδομάδα, τότε αυτή θα αντανακλάται σε ουσιαστική αποσυμπίεση του συστήματος υγείας σε τουλάχιστον 15 μέρες. Για το πιθανό άνοιγμα της αγοράς στις 5 Απρίλη, είπε ότι θα πρέπει να ελεγχθεί η εξέλιξη της κατάστασης από Δευτέρα.

Για τους εμβολιασμούς ο κ. Μανωλόπουλος είπε ότι αν και γίνονται σε αργούς ρυθμούς, με τον Απρίλη υπάρχει η ελπίδα ότι η διαδικασία θα επιταχυνθεί. «Ο τουρισμός πραγματικά θα ανοίξει όταν έρθει ο κόσμος και ο κόσμος θα έρθει όταν δει χαμηλό αριθμό κρουσμάτων», υπογράμμισε. «Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα», συμπλήρωσε.

Για τα self test ο κ. Δημόπουλος είπε σχετικά: «κάθε αρχή και δύσκολη» και τόνισε πως είναι μια μέθοδος η οποία μπορεί να βοηθήσει στον άμεσο έλεγχο μιας δομής. Για τη χρήση διπλής μάσκας υποστήριξε ότι αυτή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ιικού φορτίου σε μέρη με μεγάλο συγχρωτισμό.

Για τα εμβόλια, ο κ. Μανωλόπουλος υποστήριξε πως όλα είναι ασφαλή και πως ο καθένας πρέπει να εμβολιάζεται χωρίς δισταγμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v