Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πελώνη: Την Τετάρτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα self-tests

Θα αρχίσει σταδιακά η παράδοση στα φαρμακεία, αρχικά των αστικών κέντρων, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Στη Λιβύη αύριο Μητσοτάκης - Δένδιας. Τι είπε η κα Πελώνη για την υπόθεση Φουρθιώτη.

Πελώνη: Την Τετάρτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα self-tests

«Δίνουμε τώρα τις τελευταίες μάχες σε έναν πόλεμο που ήδη κερδήθηκε από την επιστήμη και είναι ανάγκη να κάνουμε υπομονή για να διανύσουμε τα τελευταία χιλιόμετρα του μαραθωνίου», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αποδεικνύεται ήδη, όπως είπε, «ότι ο εμβολιασμός μπορεί να τερματίσει τη δοκιμασία που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο κόσμος και να φέρει το ξημέρωμα της επόμενης μέρας. Στο Ισραήλ και στη Μ. Βρετανία, όπου υπήρξε σημαντική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, παρατηρείται μεγάλη μείωση κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων. Θετικό, όμως, είναι και το αποτύπωμα των εμβολιασμών στη χώρα μας, καθώς παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων στην ηλικιακή ομάδα άνω των 75 ετών, αλλά και στους συμπολίτες μας 60-64 ετών, που άρχισαν να εμβολιάζονται μόλις πριν ένα μήνα», σημείωσε.

Η κυρία Πελώνη υπογράμμισε ότι «στη φαρέτρα της ατομικής και συλλογικής άμυνας έχουμε τώρα και τα self-tests, τα οποία θα διανέμονται δωρεάν -τέσσερα κάθε μήνα- σε όλους τους πολίτες. Θα αρχίσει σταδιακά η παράδοση στα φαρμακεία, αρχικά των αστικών κέντρων. Στόχος είναι την Τετάρτη να διατίθενται από τα φαρμακεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης και έως το τέλος της εβδομάδας να διατίθενται σε όλα τα φαρμακεία της χώρας επαρκείς ποσότητες για να προμηθεύσουν σε πρώτη φάση τους μαθητές λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς… Είναι όμως σημαντικό να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση. Να μη νομίζει όποιος έχει αρνητικό ατομικό τεστ ότι μπορεί να ησυχάζει, να χαλαρώνει, να συνωστίζεται. Αλλά να συνεχίσει να φοράει τη μάσκα του, να τηρεί τις αποστάσεις, να εφαρμόζει τα μέτρα ατομικής υγιεινής».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε πως ύστερα από σύμφωνη γνώμη της επιτροπής των ειδικών, η κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα του λιανεμπορίου και επεσήμανε: «Δυστυχώς, η τάση ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και ο σοβαρός κίνδυνος τεράστιας πίεσης στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης οδήγησε την Επιτροπή στην απόφαση να εισηγηθεί στην Κυβέρνηση την αναστολή, για μία εβδομάδα, του ανοίγματος των καταστημάτων στις τρεις αυτές περιοχές. Δεν υπήρχε, κατ’ επέκταση, καμιά άλλη δυνατότητα πέρα από τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη για τον εμπορικό κόσμο και τους πολίτες των τριών αυτών πραγματικά ταλαιπωρημένων περιοχών. Είναι, ωστόσο, δεδομένη η απόφαση της Κυβέρνησης να συνεχίσει και τον Απρίλιο τη στήριξη στις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή».

Για την υπόθεση Φουρθιώτη και τις καταγγελίες για παρέμβασή του στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να διευθετηθεί υπόθεσή του, η κυβερνητική εκπρόσωπος παρέπεμψε στη χθεσινή ανάρτηση του Γιάννη Βρούτση για τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που έλαβε ως υπουργός Εργασίας και τόνισε ότι «το Μέγαρο Μαξίμου και η Κυβέρνηση ουδέποτε είχαν ούτε έχουν επικοινωνία με τον συγκεκριμένο κύριο».

Αύριο, ανέφερε η κυρία Πελώνη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, θα επισκεφθεί τη Λιβύη. Η επίσκεψη, όπως είπε, που θα επισφραγίσει και την επαναλειτουργία της ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη, σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των σχέσεων με τη γειτονική χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v