Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθολική Υπηρεσία στις τηλεπικοινωνίες: Από «κόσκινο» τιμές και παροχές

Με δύο ομάδες εργασίας η ΕΕΤΤ θα «ακτινογραφήσει» την καθολική υπηρεσία. Στόχος να προσφέρεται γρήγορο και οικονομικά προσιτό ίντερνετ σε όλη τη χώρα.

Καθολική Υπηρεσία στις τηλεπικοινωνίες: Από «κόσκινο» τιμές και παροχές

Μέχρι το τέλος του 2021, δύο επιτροπές της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών - Ταχυδρομείων θα πρέπει να ελέγξουν την προσιτότητα στις τιμές παροχής καθολικής υπηρεσίας, τις ταχύτητες της ευρυζωνικότητας αλλά και το ενδεχόμενο «ένταξης» κινητής ευρυζωνικότητας στο «πακέτο» καθολικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με απόφαση του προέδρου της ΕΕΤΤ Κωνσταντίνου Μασσέλου, που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, θα πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση στα πορίσματα των επιτροπών, ώστε να προκύψει το νέο μοντέλο καθολικής υπηρεσίας.

Η καθολική υπηρεσία είναι το ελάχιστο σύνολο υπηρεσιών στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι κάτοικοι μιας χώρας, ανεξαρτήτως της γεωγραφικής τους θέσης και σε προσιτή τιμή.

Η παροχή περιελάμβανε αρχικά τη σύνδεση με το δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο, τις υπηρεσίες πληροφοριών τηλεφωνικού καταλόγου και τα κοινόχρηστα τηλέφωνα. Με τον νόμο 4727/2020 για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση θεσμοθετήθηκε η επέκταση της καθολικής υπηρεσίας και στην ευρυζωνικότητα, με βάση και τα όσα προβλέπουν οι σχετικές κοινοτικές οδηγίες, χωρίς να καθορίζεται κατώτατο όριο ταχύτητας.

Οι Επιτροπές της ΕΕΤΤ σε συνεργασία με τη φορολογική Αρχή (ΑΑΔΕ) και την ΕΛΣΤΑΤ θα ελέγξει την εξέλιξη των τιμών των υπηρεσιών ιδίως σε σχέση με τις τιμές στην Ελληνική Επικράτεια και το εισόδημα του Έλληνα καταναλωτή.

Αν διαπιστωθεί ότι οι τιμές δεν είναι οικονομικά προσιτές, με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα ληφθούν μέτρα για τη στήριξη των καταναλωτών αυτών για σκοπούς επικοινωνίας.

Οι πάροχοι θα πρέπει να προσφέρουν σε αυτούς τους καταναλωτές τιμολογιακές επιλογές ή πακέτα διαφορετικά από τα προσφερόμενα υπό τις συνήθεις εμπορικές συνθήκες.

Ειδικότερα, αντικείμενο των ομάδων εργασίας θα είναι:

  • Συλλογή όλων των απαραίτητων στοιχείων.
  • Σύνταξη σχεδίου εισήγησης για τον καθορισμό των προϋποθέσεων, των κριτηρίων επιλογής και την διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τον καθορισμό επιχείρησης ή επιχειρήσεων που θα παρέχει/ουν Καθολική Υπηρεσία.
  • Σύνταξη σχεδίου εισήγησης για τον τρόπο χρηματοδότησης της Καθολικής Υπηρεσίας και τον μηχανισμό αποζημίωσης του καθαρού κόστους Καθολικής Υπηρεσίας.
  • Σύνταξη σχεδίου προτεινόμενων μέτρων για την στήριξη ως ενδείκνυται στους καταναλωτές με ειδικές ανάγκες στο πλαίσιο της Καθολικής Υπηρεσίας.
  • Σύνταξη σχεδίου προτεινόμενων μέτρων για τη διασφάλιση της οικονομικής προσιτότητας υπηρεσιών επαρκούς ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο και υπηρεσιών φωνητικών επικοινωνιών στο πλαίσιο της Καθολικής Υπηρεσίας.
  • Επεξεργασία των σχολίων που θα υποβληθούν στις δημόσιες διαβουλεύσεις των ανωτέρω σχεδίων εισηγήσεων και μέτρων.
  • Σύνταξη τελικών σχεδίων εισηγήσεων.

H Ομάδα Α θα ασχοληθεί με τον καθορισμό των προϋποθέσεων, των κριτηρίων επιλογής και της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί για τον καθορισμό επιχείρησης ή επιχειρήσεων που θα παρέχει/ουν Καθολική Υπηρεσία καθώς και τον τρόπο χρηματοδότησης της Καθολικής Υπηρεσίας και τον μηχανισμό αποζημίωσης του καθαρού κόστους Καθολικής Υπηρεσίας.

Η Ομάδα Β θα ασχοληθεί με τον καθορισμό της στήριξης ως ενδείκνυται στους καταναλωτές με ειδικές ανάγκες στο πλαίσιο της Καθολικής Υπηρεσίας και τη διασφάλιση της οικονομικής προσιτότητας των υπηρεσιών επαρκούς ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο και των υπηρεσιών φωνητικών επικοινωνιών στο πλαίσιο της Καθολικής Υπηρεσίας.

Η Ομάδα Α

Οι εργασίες της πρώτης ομάδα είναι:

1. Σύνταξη σχεδίου εισήγησης για τον καθορισμό των προϋποθέσεων, των κριτηρίων επιλογής και την διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τον καθορισμό επιχείρησης ή επιχειρήσεων που θα παρέχει Καθολική Υπηρεσία, εντός δύο (2) μηνών.

2. Έλεγχος και αναθεώρηση εφόσον απαιτείται του σχεδίου εισήγησης για τον καθορισμό των προϋποθέσεων, των κριτηρίων επιλογής και την διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τον καθορισμό επιχείρησης ή επιχειρήσεων που θα παρέχει Καθολική Υπηρεσία που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, με βάση τα οριζόμενα στην Υπουργική Απόφαση για τον ορισμό του περιεχομένου ΚΥ, εφόσον έχει εκδοθεί εντός τριών (3) μηνών.

3. Επεξεργασία σχολίων δημόσιας διαβούλευσης επί του σχεδίου εισήγησης για τον καθορισμό των προϋποθέσεων, των κριτηρίων επιλογής και την διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τον καθορισμό επιχείρησης ή επιχειρήσεων που θα παρέχει Καθολική Υπηρεσία εντός τεσσάρων (4) μηνών.

4. Τελική επεξεργασία σχεδίου εισήγησης προς τον Υπουργό για τον καθορισμό των προϋποθέσεων, των κριτηρίων επιλογής και την διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τον καθορισμό επιχείρησης ή επιχειρήσεων που θα παρέχει Καθολική Υπηρεσία εντός πέντε (5) μηνών.

5. Σύνταξη σχεδίου εισήγησης προς τους συναρμόδιους Υπουργούς για τον τρόπο χρηματοδότησης της Καθολικής Υπηρεσίας και τον μηχανισμό αποζημίωσης του καθαρού κόστους Καθολικής Υπηρεσίας εντός τριών (3) μηνών.

6. Έλεγχος και αναθεώρηση εφόσον απαιτείται του σχεδίου εισήγησης για τον τρόπο χρηματοδότησης της Καθολικής Υπηρεσίας και τον μηχανισμό αποζημίωσης του καθαρού κόστους Καθολικής Υπηρεσίας που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, με βάση τα οριζόμενα στην Υπουργική Απόφαση για τον ορισμό του περιεχομένου ΚΥ, εφόσον έχει εκδοθεί εντός τεσσάρων (4) μηνών.

7. Επεξεργασία σχολίων δημόσιας διαβούλευσης επί του σχεδίου εισήγησης προς τους συναρμόδιους Υπουργούς για τον τρόπο χρηματοδότησης της Καθολικής Υπηρεσίας και τον μηχανισμό αποζημίωσης του καθαρού κόστους Καθολικής Υπηρεσίας εντός πέντε (5) μηνών.

8. Τελική επεξεργασία σχεδίου εισήγησης προς τους συναρμόδιους Υπουργούς για τον τρόπο χρηματοδότησης της Καθολικής Υπηρεσίας και τον μηχανισμό αποζημίωσης του καθαρού κόστους Καθολικής Υπηρεσίας εντός έξι (6) μηνών.

Η ομάδα Β

Εξουσιοδοτούνται όπως προβούν στα κάτωθι:

1. Συλλογή όλων των αναγκαίων στοιχείων εντός τεσσάρων (4) μηνών.Σύνταξη σχεδίου μέτρων για την στήριξη ως ενδείκνυται στους καταναλωτές με ειδικές ανάγκες στο πλαίσιο της Καθολικής Υπηρεσίας εντός πέντε (5) μηνών.

2. Επεξεργασία σχολίων δημόσιας διαβούλευσης επί του σχεδίου μέτρων για την στήριξη ως ενδείκνυται στους καταναλωτές με ειδικές ανάγκες στο πλαίσιο της Καθολικής Υπηρεσίας εντός επτά (7) μηνών.

3. Τελική επεξεργασία σχεδίου εισήγησης για την στήριξη ως ενδείκνυται στους καταναλωτές με ειδικές ανάγκες στο πλαίσιο της Καθολικής Υπηρεσίας εντός οκτώ (8) μηνών.

4. Σύνταξη σχεδίου μέτρων για τη διασφάλιση της οικονομικής προσιτότητας υπηρεσιών επαρκούς ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο και υπηρεσιών φωνητικών επικοινωνιών στο πλαίσιο της Καθολικής Υπηρεσίας εντός επτά (7) μηνών.

5. Επεξεργασία σχολίων δημόσιας διαβούλευσης επί του σχεδίου μέτρων για τη διασφάλιση της οικονομικής προσιτότητας υπηρεσιών επαρκούς ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο και υπηρεσιών φωνητικών επικοινωνιών στο πλαίσιο της Καθολικής Υπηρεσίας εντός εννέα (9)

6. Τελική επεξεργασία σχεδίου μέτρων για τη διασφάλιση της οικονομικής προσιτότητας υπηρεσιών επαρκούς ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο και υπηρεσιών φωνητικών επικοινωνιών στο πλαίσιο της Καθολικής Υπηρεσίας εντός δέκα (10) μηνών.

Η Ομάδα Εργασίας Α θα έχει διάρκεια από τις 22 Μαρτίου 2021 έως τις 31 Αυγούστου 2021, με δυνατότητα παράτασης.

Η Ομάδα Εργασίας Β θα έχει διάρκεια από τις 22 Μαρτίου 2021 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, με δυνατότητα παράτασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v