Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι προβλέπει η τροπολογία για έκδοση συντάξεων από λογιστές-δικηγόρους

Στη Βουλή η διάταξη για συμμετοχή ιδιωτών στη διαδικασία έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων. Πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία. Υποχρεωτική η προσωρινή σύνταξη. Τι αλλάζει στη συνταξιοδότηση όσων μη μισθωτών έχουν χρέη.

Τι προβλέπει η τροπολογία για έκδοση συντάξεων από λογιστές-δικηγόρους

Τον δρόμο προς τη Βουλή παίρνει η διάταξη για τη συμμετοχή πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών στη διαδικασία έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων. Η σχετική τροπολογία είναι έτοιμη και σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, θα κατατεθεί προς ψήφιση εντός της εβδομάδας.

Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η αμοιβή των ιδιωτών θα καταβάλλεται από τον ΕΦΚΑ. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, η σχετική διάταξη προβλέπει ότι τα χρήματα θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Βέβαια, το ύψος τους δεν καθορίζεται στην εν λόγω διάταξη. Το θέμα παραπέμπεται στην έκδοση υπουργικής απόφασης από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.

Πρόκειται άλλωστε για «δύσκολο» θέμα, καθώς όπως φαίνεται και από την απόφαση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε ΦΕΚ, οι συνταξιούχοι που καλούνται να συμμετάσχουν στο δύσκολο στοίχημα της επίσπευσης της διαδικασίας έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων θα λάβουν 11,6 ευρώ τον φάκελο, ήτοι 700 ευρώ για τη διεκπεραίωση 60 φακέλων. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρχει και μια διαβάθμιση του κόστους, ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας των υποθέσεων. Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν μάλιστα ότι το γεγονός πως δεν μπορεί η αμοιβή των ιδιωτών να είναι πολύ υψηλή, δικαιολογεί εν μέρει το ότι το υπουργείο Εργασίας επέλεξε τα ποσά που θα λαμβάνουν οι ιδιώτες να είναι «καθαρά», χωρίς την επιβάρυνση εισφορών και φόρων.

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες, δικηγόροι και λογιστές που θα δεχθούν να εγγραφούν στο μητρώο συνεργατών του ΕΦΚΑ, θα πρέπει πρώτα να πιστοποιηθούν, να καταρτιστούν και να ενταχθούν σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, από την οποία θα επιλέγονται. Εφόσον επιλεγούν, από τον ΕΦΚΑ ή τον ιδιώτη, θα μπορούν να βεβαιώνουν τον χρόνο ασφάλισης, τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αλλά και να προχωρούν στη διαπίστωση των λοιπών προϋποθέσεων, στη διαπίστωση ή όχι ύπαρξης οφειλών κ.λπ. Θα έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό αλλά και στο φυσικό αρχείο, με τη συνδρομή των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, όμως δεν θα εκδίδουν οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης. Αυτό θα το κάνουν οι υπάλληλοι του φορέα. Χωρίς όμως να δεσμεύονται από τα στοιχεία του φακέλου που θα έχουν συμπληρώσει οι ιδιώτες.

Για τη διαπίστωση λαθών, εσκεμμένων ή όχι, θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος.

Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης με πολύχρονη εμπειρία στο θέμα της έκδοσης των συντάξεων εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, που προκάλεσε περισσότερο θόρυβο, με αμφίβολο όμως αποτέλεσμα. Μιλώντας δε, στο Euro2day.gr υποστηρίζουν ότι στην πράξη θα αποδειχθεί πως δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Βέβαια, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και συγκεκριμένα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης είναι αποφασισμένος να ρίξει στον... πόλεμο όλα τα όπλα. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά, θα αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα, μπόνους στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, με στόχο την έκδοση περισσότερων συντάξεων, προσλήψεις είτε μόνιμων είτε με συμβάσεις έργου, συμβολή συνταξιούχων, εφοδιασμό του ΕΦΚΑ με 1.700 κομπιούτερ αλλά και αξιοποίηση ιδιωτών, που θα βοηθήσουν με την εμπειρία τους.

Παράλληλα, με άλλη διάταξη που αναμένεται να κατατεθεί μαζί με αυτή για τους ιδιώτες, θα ορίζεται ως υποχρεωτική η καταβολή της προσωρινής σύνταξης σε όλους τους ασφαλισμένους, γεγονός που σημαίνει πως θα μπορούν να λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, αλλά και όσοι βρίσκονται σε αναμονή για την αναγνώριση πλασματικών ετών.

Τέλος, με άλλη διάταξη θα προβλεφθεί αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου οφειλών, στην περίπτωση λήψης σύνταξης από μη μισθωτούς. Αλλαγές στο ύψος των ποσών που μπορούν να οφείλουν στον ΕΦΚΑ οι ασφαλισμένοι - μη μισθωτοί προκειμένου να λάβουν σύνταξη, είχε προαναγγείλει από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου.

Υπενθυμίζεται πως βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, τα «πλαφόν» οφειλών είναι διαφορετικά ανά Tαμείο. Συγκεκριμένα, οι αυτοαπασχολούμενοι ασφαλισμένοι στο τ. ΕΤΑΑ γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη, αν χρωστούν πάνω από 15.000 ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ δεν συνταξιοδοτούνται αν οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ, ενώ οι αγρότες του πρ. ΟΓΑ πρέπει να χρωστούν κάτω από 4.000 ευρώ για να λάβουν σύνταξη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΕΦΚΑ, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εκτιμάται ότι περίπου ένα 10% με 15% από τους εν αναμονή συνταξιούχους δεν μπορεί να λάβει σύνταξη (οριστική), γιατί έχει οφειλές άνω των 20.000 ευρώ.

Αυτά τα όρια ισχύουν και για την «έναντι» προκαταβολή των 360-384 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπό κατάθεση διάταξη θα αυξηθεί το όριο για τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ, ώστε να γίνει ίδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους στις 20.000 ευρώ και αντίστοιχα για τους αγρότες να αυξηθεί στις 6.000 ευρώ. Σήμερα, για να λάβουν την «έναντι» παροχή οι εν λόγω οφειλέτες ασφαλισμένοι θα πρέπει να αποπληρώσουν το υπερβάλλον ποσό του ορίου, όπως ακριβώς ισχύει και για την οριστική σύνταξη. Για παράδειγμα, κάποιος δικηγόρος οφείλει 19.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ. Πρέπει να πληρώσει 4.000 ευρώ, ώστε το χρέος του να πέσει στις 15.000 και να μπορέσει να λάβει «έναντι» προκαταβολή, αλλά και σύνταξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v