Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμπανάκι ΕΚΤ για την κεφαλαιακή ισχύ των ευρω-τραπεζών

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εντόπισε περισσότερες από 5.000 ελλείψεις ως προς τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζουν τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν στο δανεισμό και στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Τι έδειξε το κόσκινο της αξιολόγησης για 65 ιδρύματα.

Καμπανάκι ΕΚΤ για την κεφαλαιακή ισχύ των ευρω-τραπεζών

Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες υποτιμούν το μέγεθος του κινδύνου που αναλαμβάνουν σχετικά με την επάρκεια κεφαλαίων, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μετά από ενδελεχείς ελέγχους που πραγματοποίησε.

Σύμφωνα με την έκθεση κινδύνου της ΕΚΤ αρκετά πιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν κινδύνους στη χρηματοοικονομική ευρωστία και δυναμική, καταγράφοντας μείωση των σχετικών δεικτών.  

Οπως αναφέρει το Bloomberg, κατά μέσο όρο, οι 65 τράπεζες που πέρασαν το κόσκινο της αξιολόγησης είδαν τον βασικό δείκτη ιδίων κεφαλαίων (Common Equity Tier 1) να πέφτει κατά περίπου 70 μονάδες βάσης ως αποτέλεσμα της στοχευμένης αναθεώρησης των εσωτερικών μοντέλων κατά την περίοδο 2018-2021.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εντόπισε περισσότερες από 5.000 ελλείψεις ως προς τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζουν τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν στο δανεισμό και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ρυθμιστικής αρχής.

Ο έλεγχος αποτελεί βασικό στοιχείο στις προσπάθειες της ΕΚΤ να στηρίξει τον τραπεζικό κλάδο περισσότερο από μια δεκαετία μετά τη διάβρωση της εμπιστοσύνης από την οικονομική κρίση. Η αυστηρότερη στάση σχετικά με την ανάληψη κινδύνου σημαίνει ότι οι τράπεζες είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την πανδημία, μολονότι αφήνει λιγότερα κεφάλαια για να επιστρέψουν στους μετόχους.

Οι τράπεζες χρησιμοποιούν θεωρητικά οικονομετρικά μοντέλα για να υπολογίσουν τα επίπεδα ρίσκου των συμμετοχών τους. Η ΕΚΤ δήλωσε ότι η επανεξέταση αυτών των μοντέλων ανάγκασε τις τράπεζες να ενισχύσουν το κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας κατά 12% ή περίπου κατά 275 δισ.  ευρώ.

Ενώ πολλές τράπεζες έχουν ήδη συμπεριλάβει τους κινδύνους στους υπολογισμούς τους, τα προβλήματα παραμένουν. Η Deutsche Bank αναφέρει ότι η επανεξέταση της ΕΚΤ καθώς και άλλα ρυθμιστικά μέτρα θα μειώσουν τον δείκτη CET1 κατά περίπου 0,8% μονάδες στο πρώτο εξάμηνο. Ο συγκεκριμένος δείκτης ανήλθε στο 13,6% στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας.

Σημειώνεται πώς πριν από ένα χρόνο η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης θα έχουν μία κεφαλαιακή ελάφρυνση, συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ, λόγω της χαλάρωσης των μακροπροληπτικών απαιτήσεων από τις εθνικές εποπτικές Αρχές του μπλοκ. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό απελευθέρωσης από τα κεφάλαια (Common Equity Tier 1) των τραπεζών της Ευρωζώνης, ανέφερε η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v