Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς οι νέοι θα καταφέρουν κάποια στιγμή να πάρουν σύνταξη

Για προσπάθεια να «εξασφαλίσουμε στους μελλοντικούς συνταξιούχους υψηλότερες επικουρικές συντάξεις», έκανε λόγο ο υφ. Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου. «Δομική αλλαγή η ψηφιοποίηση των συντάξεων» για μείωση των εκκρεμών υποθέσεων.

Πώς οι νέοι θα καταφέρουν κάποια στιγμή να πάρουν σύνταξη

«Δικό μας καθήκον είναι να πετύχουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα μας βάλλουν σε ένα διαφορετικό μονοπάτι και θα μετασχηματίσουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε». Αυτό επεσήμανε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με βασικό θέμα την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης της επικουρικής ασφάλισης, το δημογραφικό πρόβλημα και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της νέας γενιάς στο ασφαλιστικό σύστημα.

Όπως τόνισε ο κ. Τσακλόγλου, παρά το γεγονός πως οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ασφαλιστικό σύστημα, με αρκετούς από αυτούς ακόμα να αναρωτιούνται, εάν θα καταφέρουν κάποια στιγμή να πάρουν σύνταξη, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της οικονομικής κρίσης οι συντάξεις δεν σταμάτησαν να διανέμονται.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρθηκε στη δυσμενή εξέλιξη των δημογραφικών προβολών, στην γήρανση του πληθυσμού και επεσήμανε ότι με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις επιχειρείται η μετατροπή του ισχύοντος διανεμητικού συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια των επικουρικών συντάξεων, καθώς και οι αναπτυξιακές προοπτικές τις ελληνικής οικονομίας. Όπως τόνισε ο κ. Τσακλόγλου «με το νέο σύστημα, αποσυνδέεται το ύψος της επικουρικής σύνταξης από τους δημογραφικούς συσχετισμούς και τις αρνητικές επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού. Με αυτό τον τρόπο, πιστεύουμε ότι θα εξασφαλίσουμε στους μελλοντικούς συνταξιούχους υψηλότερες επικουρικές συντάξεις από αυτές που θα ελάμβαναν με τους υφιστάμενους κανόνες».

Για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχωράει σε όλες τις ενέργειες που σχετίζονται με την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής προς τον ΕΦΚΑ σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού και υλικοτεχνικής υποδομής με την πρόσληψη νέων εργαζομένων και τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα και χαρακτήρισε «ως δομική αλλαγή την ψηφιοποίηση των συντάξεων», καθώς με την ολοκλήρωση του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» θα δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

Αναφερόμενος στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, ο κ. Τσακλόγλου αφού επεσήμανε ότι ο πυρήνας της εργατικής νομοθεσίας που έχουμε σήμερα είναι του 1980, δηλαδή, διαμορφώθηκε σε μια εποχή που δεν υπήρχε ούτε ιντερνέτ, ούτε τηλεργασία, ούτε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, τόνισε ότι οι νέες ρυθμίσεις θα καλύψουν τα κενά που υπάρχουν στη νομοθεσία και θα εκσυγχρονίσουν τους κανόνες στην αγορά εργασίας, διασφαλίζοντας τόσο την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια των εργαζόμενων όσο και την απαραίτητη ευελιξία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v