Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς ριζική αλλαγή ο ειδικός λογαριασμός για τις ΑΠΕ

Στα σκαριά δομικός μετασχηματισμός. Μέχρι το 2030 ο ΑΔΜΗΕ εκτιμά ότι θα εισαχθούν 17 GW νέων ΑΠΕ, που θα υπερβαίνουν το στόχο του Εθνικού Σχεδίου κατά 1,7 GW. Ενεργό ρόλο σκοπεύει να διαδραματίσει ο Διαχειριστής στην ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών.

Προς ριζική αλλαγή ο ειδικός λογαριασμός για τις ΑΠΕ

Προς ριζική αλλαγή οδηγείται ο Ειδικός Λογαριασμός για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), Γιάννης Γιαρέντης μίλησε για δομικό μετασχηματισμό του ΕΛΑΠΕ, ώστε να μην υπόκειται κάθε φορά σε θετικό ή αρνητικό ισοζύγιο.

«Μελετάμε τώρα τους τρόπους», είπε ο ίδιος, μιλώντας σήμερα σε πάνελ του οικονομικού φόρουμ των Δελφών.
Η αυξομείωση των τιμών των ρύπων, από τη μία και από την άλλη η αναμενόμενη μεγάλη ενσωμάτωση στα επόμενα χρόνια νέων ΑΠΕ στο Σύστημα υπαγορεύουν τη λύση του δομικού μετασχηματισμού του ΕΛΑΠΕ, επισήμανε ο κ. Γιαρέντης.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει προγραμματίσει την ανάπτυξη πολλών έργων για την αντιμετώπιση της μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή, Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας στο ίδιο πάνελ ανέφερε ότι τα έργα αυτά αποτυπώνονται στο επενδυτικό πλάνο του, ύψους 5 δισ. ευρώ στην επόμενη δεκαετία.

Μέχρι το 2030 ο ΑΔΜΗΕ εκτιμά ότι θα εισαχθούν 17 GW νέων ΑΠΕ, που θα υπερβαίνουν το στόχο του Εθνικού Σχεδίου (ΕΣΕΚ) κατά 1,7 GW. Ενεργό ρόλο σκοπεύει να διαδραματίσει ο Διαχειριστής και στην ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών. Προς το σκοπό αυτό έχει υποβάλει πρόταση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης για την ανάληψη εκπόνησης στρατηγικής μελέτης του συνόλου των offshore αιολικών σε όλο το Αιγαίο.

Παράλληλα, προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο του αποκεντρωμένου μοντέλου, δηλαδή, την υλοποίηση μεμονωμένων έργων offshore. Γι αυτήν την περίπτωση ο ΑΔΜΗΕ έχει υπογράψει MoU με ελληνικούς ομίλους και του εξωτερικού, ώστε να μελετηθούν, η διαμόρφωση του δικτύου, τα κόστη, οι αποστάσεις από το ηπειρωτικό σύστημα, κλπ.

Επενδυτικό πρόγραμμα 3 δισ. ευρώ για τα επόμενα οκτώ χρόνια έχει σχεδιάσει ο ΔΕΔΔΗΕ για την αναβάθμιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, από την ψηφιοποίηση του και την υιοθέτηση έξυπνων μετρητών, ως την υπογειοποίηση του.

«Έχουμε κληθεί να καλύψουμε πολύ χαμένο έδαφος», είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος. «Θα χρειασθεί μια πενταετία για να αναβαθμισθεί το δίκτυο». Στα επόμενα τέσσερα χρόνια σχεδιάζεται υπογειοποίηση δικτύου σε έκταση 2500 χλμ, με την αρχή να γίνεται από το Τατόϊ, ενώ έχει εκσυγχρονιστεί το κέντρο βλαβών, με τον χρόνο αποκατάστασης να έχει βελτιωθεί κατά 20-25% σε σχέση με το παρελθόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v