Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κτηματαγορά: Ελπίδες για «χρυσή 10ετία» σε αναπλάσεις και τουριστικές επενδύσεις

Ιστορική ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης για την προώθηση νέων επενδύσεων, που θα αναβαθμίσουν και το τουριστικό προϊόν της χώρας, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Κτηματαγορά: Ελπίδες για «χρυσή 10ετία» σε αναπλάσεις και τουριστικές επενδύσεις

Σε μια ιστορική ευκαιρία προώθησης μεγάλων έργων υποδομής και αναπλάσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια, που με τη σειρά τους θα προσελκύσουν και νέες ποιοτικές τουριστικές επενδύσεις, αναφέρθηκαν παράγοντες της ευρύτερης αγοράς αξιοποίησης ακινήτων και υποδομών στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

O διευθύνων σύμβουλος της εξειδικευμένης εταιρείας στον τομέα διαχείρισης έργων υποδομών και ανάπτυξης ακινήτων Hill International M. Σιγάλας έκανε λόγο για μια «χρυσή δεκαετία» όσον αφορά τα κυοφορούμενα έργα.

Πέρα από την αθηναϊκή ριβιέρα και το μέτωπο των 22 χλμ. που αναμένεται να υποδεχθεί άμεσα επενδύσεις 2 δισ. ευρώ (Ελληνικό, Αστέρια Γλυφάδας, η νέα μαρίνα στον Αστέρα κ.α.), υπογράμμισε πως έρχονται σημαντικές επενδύσεις και σε υποδομές όπως η επέκταση του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι αλλά και η αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου στο Ηράκλειο Κρήτης.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Γ. Βήλος σημείωσε πως τα έργα υποδομών πάσης φύσεως αναβαθμίζουν συνολικά την οικονομία και εξόχως τους τομείς αξιοποίησης των ακινήτων και του τουρισμού. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα αεροδρόμια -ως βασική πύλη εισόδου τουριστών-, οι επενδύσεις αναβάθμισης έχουν ήδη αποδώσει σε ποσότητα και ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών. Τόνισε ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση, στον σχεδιασμό των έργων της περιόδου κρίσιμο ρόλο θα παίξει επίσης η διασύνδεση των υποδομών. Ανέφερε χαρακτηριστικά τη χάραξη των οδικών αξόνων, ώστε να εξυπηρετούν λιμάνια και αεροδρόμια (π.χ. ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη με το αεροδρόμιο Καστελίου), αλλά και την ενίσχυση των δικτύων ηλεκτρισμού, επικοινωνιών, ακόμη και των περιφερειακών νοσοκομείων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand Δ. Ανδριόπουλος χαρακτήρισε ως «ιστορική ευκαιρία» την αξιοποίηση τόσο των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και τη συνακόλουθη κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων για την αξιοποίηση ακινήτων και την ανάπλαση ολόκληρων περιοχών. «Μετά από τη συσσώρευση 40 χρόνων απραξίας, εξαρτάται πλέον μόνον από εμάς να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται». Ο κ. Ανδριόπουλος αναφέρθηκε σε έργα που ήδη τρέχει η Dimand, όπως ο Πύργος Πειραιά, που αναμένεται να αλλάξει το τοπίο στο λιμάνι και να αποδώσει αξία στην περιοχή, αλλά και σε άλλα έργα από το Φάληρο έως το Σούνιο.

Αναφέρθηκε επίσης σε ευκαιρίες από την ανάπλαση του ΟΑΚΑ (έργο που έχει αναλάβει επίσης η Dimand), αλλά και για αναπλάσεις όπως το κτήμα Τατοΐου ή τη Δυτική Θεσσαλονίκη. «Οι αστικές αναπλάσεις πρέπει να προχωρήσουν, όχι για προσχηματικούς λόγους, αλλά για να αποδώσουν αξία σε ολόκληρες περιοχές», υπογράμμισε.

Για έλλειμμα υψηλού τουριστικού προϊόντος έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Γ. Χρυσικός, με τους συνομιλητές του να συμφωνούν πως απαιτείται στροφή του τουρισμού σε υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, πέρα από τα ρεκόρ αφίξεων τουριστών. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε τόσο στις ολοκληρωμένες επενδύσεις της Grivalia Hospitality -όπως το resort Aman Zoe- όσο και τις νέες επενδύσεις για την ανάπλαση στα Αστέρια Γλυφάδας (με ορίζοντα ολοκλήρωσης το καλοκαίρι του 2022), την ανακαίνιση του ξενοδοχείου Όλυμπος Νάουσα στη Θεσσαλονίκη (παραδίδεται τον Δεκέμβριο του 2021), όσο και του 5άστερου ξενοδοχείου στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου.

O διευθυντής επενδύσεων της Prodea Ιnvestments Θ. Καραγιάννης υπογράμμισε πως παρά τον όγκο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, το μέγεθός τους παραμένει μικρό και συχνά αναποτελεσματικό. Αναφερόμενος στο χαρτοφυλάκιο τουριστικών ακινήτων στην Κύπρο, που εσχάτως ανήλθε στα 300 εκατ. ευρώ μετά τη συμφωνία με τον όμιλο Παπαλέκα, εκτίμησε πως στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη αντιστάσεις για τη δημιουργία μεγάλων πόλων, καθώς η ξενοδοχία χαρακτηρίζεται από τη μικροιδιοκτησία.

Κοινή συνισταμένη των ομιλητών υπήρξε ωστόσο ότι ανοίγονται σημαντικές ευκαιρίες αξιοποίησης ακινήτων και δημιουργίας υποδομών, που συνοδεύονται ωστόσο από σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά ολόκληρη την αλυσίδα της αγοράς, από τις δημόσιες υπηρεσίες έως τις κατασκευαστικές εταιρείες.

Αν και προβλέπεται να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, εντούτοις χρειάζεται άμεσος μετασχηματισμός θεσμικών και ιδιωτικών διαδικασιών, καθώς «οι ρυθμοί προώθησης έργων και επενδύσεων τα επόμενα χρόνια θα είναι καταιγιστικοί», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σιγάλας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v