Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Παζάρι και αντικρουόμενες απόψεις για τον μηχανισμό CRM

Τις προθέσεις της Κομισιόν θα ανιχνεύσει η Αθήνα, στο πλαίσιο της συνάντησης του Κ. Σκρέκα με την επίτροπο Βεστάγκερ. Οι διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο διεκδίκησης του μηχανισμού αποζημίωσης επάρκειας ισχύος.

Ενέργεια: Παζάρι και αντικρουόμενες απόψεις για τον μηχανισμό CRM

Διαφορετικές και ισχυρές απόψεις για τον τρόπο διεκδίκησης από την Ε.Ε. νέου μηχανισμού αποζημίωσης επάρκειας ισχύος υφίστανται μεταξύ αρμόδιων ενεργειακών παραγόντων. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κρατά επί του παρόντος κλειστά τα χαρτιά του για το πώς θα κινηθεί εντέλει.

Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες που διαθέτει το Euro2day.gr, δεν αποκλείεται πιθανώς να επιλέξει την ενδιάμεση λύση της προκοινοποίησης και να αφήσει την Κομισιόν να «δώσει το λάκτισμα» για την τελική επιλογή της επίσημης κοινοποίησης. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο και αποτελέσματα.

Μια πρώτη ανίχνευση των προθέσεων της Κομισιόν αναμένεται να γίνει κατά τη σημερινή συνάντηση, το απόγευμα, του υπουργού Κώστα Σκρέκα με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, που έρχεται στην Αθήνα, με αφορμή ομιλία της στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών.

Στη συνάντηση, όπως έχει διαρρεύσει, θα τεθούν στο τραπέζι όλες οι υφιστάμενες εκκρεμότητες, από την ανοιχτή έρευνα για παραβίαση του ανταγωνισμού από τη ΔΕΗ και τη μονοπωλιακή θέση της στον λιγνίτη, έως τους μηχανισμούς στρατηγικής εφεδρείας, το επίμαχο θέμα του μηχανισμού αποζημίωσης επάρκειας ισχύος (CRM), αποζημιώσεις για τις λιγνιτικές μονάδες που κλείνουν, την έγκριση της συμμετοχής του ΔΕΣΦΑ στο μετοχικό κεφάλαιο του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και το πλαίσιο τιμολόγησης για συστήματα αποθήκευσης.

Η ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει ανακοινώσει, ως τώρα, τουλάχιστον, ότι θα στείλει τον Ιούνιο φάκελο για έγκριση του CRM. Ως ξεχωριστό αίτημα από τους άλλους μηχανισμούς που διεκδικεί η ελληνική πλευρά και για τους οποίους έχουν ήδη υποβληθεί σχετικοί φάκελοι.

Για την επιλογή αυτή έχει διατυπώσει εντελώς διαφορετική άποψη ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας ενιαίας διεκδίκησης, μιας πρότασης, με άλλα λόγια, που θα περιλαμβάνει συνδυαστικά όλους τους μηχανισμούς αποζημίωσης που αιτείται η ελληνική πλευρά. Με το σκεπτικό ότι από μόνη της η διεκδίκηση του CRM δεν θα έχει τύχη, όσο δεν έχουν απαντηθεί κρίσιμα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και το πώς τεκμηριώνεται ένας μηχανισμός ισχύος με τις στρατηγικές εφεδρείες.

Συν τοις άλλοις, ο προηγούμενος μηχανισμός αποζημίωσης ευελιξίας, τον οποίο επιδιώκει να αντικαταστήσει η Ελλάδα με τον CRM, είχε πάρει πέρσι παράταση από την Κομισιόν, ως τα τέλη Μαρτίου, φέτος, μέχρι να ξεκινήσει να λειτουργεί η Αγορά Εξισορρόπησης, στο πλαίσιο του target model. Σήμερα, πλέον, η ηλεκτρική αγορά λειτουργεί με βάση το μοντέλο-στόχο, έστω κι αν υπολείπονται ακόμη ορισμένες βελτιωτικές κινήσεις.

Σε αυτή την άποψη αναπτύσσεται ισχυρός αντίλογος από ειδικούς αρμόδιους του όλου θέματος, που υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται ενοποίηση μηχανισμών, γιατί δεν είναι δυνατή μια τέτοια επιλογή. Άλλο πράγμα είναι η στρατηγική εφεδρεία και άλλο η επάρκεια ισχύος. Δεν επιτρέπεται να πάνε παρέα. Ή το ένα ή το άλλο θα έχουμε. Συνεπώς, λέει η συγκεκριμένη πλευρά, καλώς θα διεκδικήσουμε αυτόνομα τον CRM, έστω και με τις δυσκολίες που συνεπάγεται ένα τέτοιο εγχείρημα, λόγω των έντονων επιφυλάξεων της Κομισιόν για κρατικές ενισχύσεις που νοθεύουν τον ανταγωνισμό.

Γι’ αυτό, άλλωστε, ετοιμάζεται σχετική επιστημονική μελέτη που διαμορφώνει το σχήμα της αποζημίωσης και τη δυνατότητα εφαρμογής του, βασίζοντας την επιχειρηματολογία της στο πρόβλημα εξισορρόπησης των ΑΠΕ, που σχετίζεται άμεσα με την ευστάθεια και την επάρκεια του εγχώριου Ηλεκτρικού Συστήματος, καθώς και τη συνακόλουθη ανάγκη για ύπαρξη μονάδων ευελιξίας. Η μελέτη εκτιμάται ότι θα παραδοθεί στο ΥΠΕΝ το καλοκαίρι και θα πλαισιωθεί με επικαιροποιημένη μελέτη επάρκειας ισχύος από τον ΑΔΜΗΕ, ώστε συντεταγμένα να υποστηρίξουν το ελληνικό αίτημα.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα με τις τελικές επιλογές του ΥΠΕΝ, η αγορά έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της εφαρμογής μηχανισμού αποζημίωσης επάρκειας ισχύος, χαρακτηρίζοντάς τον «σημαντικό εργαλείο της αγοράς». Όχι μόνο για τις νέες μονάδες φυσικού αερίου που κατασκευάζονται, αλλά και για όσες βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού και συναρτούν την υλοποίησή τους με τις εξελίξεις στο θέμα αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v