Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες αεροπορικές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνικό τουρισμό

Οι οκτώ εταιρείες που προσθέτουν νέα δρομολόγια στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ποια ήταν η εικόνα της επιβατικής κίνησης τις πρώτες ημέρες της επανεκκίνησης των ταξιδιών.

Ποιες αεροπορικές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνικό τουρισμό

Με την προσθήκη νέων δρομολογίων από ισχυρούς παίκτες των αερομεταφορών επιχειρεί να κάνει το δικό του comeback ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», θέτοντας τις βάσεις από τις πρώτες κιόλας ημέρες της επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού.

Μετά από μία χρονιά κατά την οποία κατέγραψε ιστορικά αρνητικά ρεκόρ, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας προσπαθεί να καλύψει μέρος του χαμένου εδάφους, με το ενδιαφέρον των αεροπορικών εταιρειών για τον προγραμματισμό νέων πτήσεων που θα συνδέουν την Ελλάδα με προορισμούς του εξωτερικού να επανέρχεται στο προσκήνιο.

Νέα δρομολόγια

Την εμπιστοσύνη της στις προοπτικές ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού δείχνει η αεροπορική εταιρεία LOT, με έδρα την Πολωνία. Η εταιρεία προσθέτει για φέτος το καλοκαίρι το δρομολόγιο Αθήνα-Κατοβίτσε, μία πτήση ιδιαίτερης σημασίας, με δεδομένο ότι η Πολωνία εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε ανερχόμενη δύναμη για τον ελληνικό τουρισμό. Είναι ενδεικτικό ότι οι εισπράξεις από την Πολωνία το 2019 άγγιξαν τα 416 εκατ. ευρώ, με μερίδιο αγοράς 2,4%, όταν το 2017 το σύνολο των εισπράξεων ήταν μόλις 244 εκατ. ευρώ.

Η Sky Express, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αεροπορική εταιρεία της Ελλάδας, μέλος του ομίλου IOGR, επεκτείνεται διεθνώς, πραγματοποιώντας νέα δρομολόγια από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προορισμό τη Λάρνακα της Κύπρου, τις Βρυξέλλες και το Παρίσι. Ήδη, η εταιρεία που έχει έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης, έχει ξεκινήσει τις πτήσεις της από και προς Λάρνακα, ενώ την προηγούμενη Κυριακή εγκαινιάστηκε η γραμμή Αθήνα-Βρυξέλλες.

Με ένα νέο προορισμό συνδέει την Αθήνα η Blue Air. Η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία που έχει έδρα το Βουκουρέστι προσέθεσε ένα νέο δρομολόγιο στο πρόγραμμά της, με προορισμό το Μπακάου της Ρουμανίας.

Έπειτα από 13 μήνες απουσίας λόγω των συνθηκών που προκάλεσε η υγειονομική κρίση, ένα ακόμη δρομολόγιο προστίθεται γι’ αυτό το καλοκαίρι από το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Scoot επαναφέρει το δρομολόγιο Αθήνα-Σιγκαπούρη.

Ισχυρή δυναμική διαφαίνεται φέτος από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, με κάποιες από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες, την American Airlines, την Delta Airlines, τη United Airlines και την Emirates Airlines να προσθέτουν με τη σειρά τους πτήσεις από και προς το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, ανταποκρινόμενες στην υψηλή ζήτηση. Άλλωστε, στόχο του υπουργείου Τουρισμού αποτελεί η προσέλκυση περίπου 400.000-500.000 Αμερικανών ταξιδιωτών στην Ελλάδα τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν, αριθμός που αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των Αμερικανών που επέλεξαν τη χώρα μας για διακοπές το 2019.

Η American Airlines προσθέτει νέο δρομολόγιο, συνδέοντας την Αθήνα με το Διεθνές Αεροδρόμιο «Τζον Φ. Κένεντι» (JFK) της Νέας Υόρκης, ενώ επαναφέρει τις πτήσεις της από το Σικάγο και τη Φιλαδέλφεια.

Με μία νέα πτήση, η Delta Airlines ενώνει ξανά έπειτα από 10 χρόνια την Αθήνα με την Ατλάντα, ενώ επαναφέρει και το δρομολόγιο από τη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα από το JFK.

Η επίσης αμερικανική αεροπορική εταιρεία United προσθέτει ένα νέο δρομολόγιο, Αθήνα-Ουάσιγκτον και επαναφέρει την πτήση από και προς το αεροδρόμιο Νιούαρκ της Νέας Υόρκης, ενώ και η Emirates Airlines ξαναρχίζει τα δρομολόγια από και προς τη Νέα Υόρκη (Νιούαρκ), μία πτήση που θα εξυπηρετεί και το Ντουμπάι σε καθημερινή βάση.

Η εικόνα των πρώτων ημερών

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τις τρεις πρώτες ημέρες που έκανε restart ο ελληνικός τουρισμός. Στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το τριήμερο Παρασκευής-Κυριακής, καταγράφηκαν περίπου 480 αφίξεις αεροπλάνων, τα οποία μετέφεραν πάνω από 30.000 επιβάτες, νούμερα που υποδηλώνουν ένα πρώτο θετικό ξεκίνημα.

Σε σχέση, βέβαια, με τα μεγέθη του 2019, τόσο ο αριθμός των πτήσεων όσο και ο αριθμός των επιβατών κατέγραψαν πτώση. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των πτήσεων ήταν μειωμένος σε ποσοστό περίπου 50% σε σχέση με το 2019, ενώ η αντίστοιχη πτώση σε επίπεδο επιβατικής κίνησης ξεπέρασε το 70% για το ίδιο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v