Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το 5G ανεβάζει την Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη του mobile Ιnternet

Αλματα πραγματοποιεί η χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας OOKLA, της υπηρεσίας που αξιοποιούν εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου για να μετρήσουν την ταχύτητα των συνδέσεών τους ανά τον κόσμο.

Το 5G ανεβάζει την Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη του mobile Ιnternet

Σημαντική βελτίωση συνεχίζουν να καταγράφουν οι ταχύτητες του ελληνικού mobile Ιnternet, σύμφωνα με τα στοιχεία μετρήσεων της OOKLA.

Αν και στις ταχύτητες των σταθερών συνδέσεων, η χώρα μας εξακολουθεί να καταγράφει χαμηλές επιδόσεις σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και να παραμένει κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, στις κινητές συνδέσεις η Ελλάδα «σκαρφάλωσε» στη 17η θέση παγκοσμίως. Δηλαδή μέσα σε ένα μήνα, από τις μετρήσεις του Μαρτίου έκανε άλμα 11 θέσεων και από την 28η θέση της λίστας των 140 χωρών της εταιρείας μετρήσεων έφτασε στη 17η θέση.

Με μέσες επιδόσεις που αγγίζουν τα 82.5 Mbps στο Download και 16.8 Mbps στο Upload για την κινητή τηλεφωνία, επιβεβαιώνεται πως η χώρα μας διαθέτει εξαιρετική ποιότητα ευρυζωνικών συνδέσεων, ξεπερνώντας χώρες όπως οι ΗΠΑ ή το Ην. Βασίλειο και συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 καλύτερων δικτύων στην ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η μέση ταχύτητα download των συνδέσεων κινητής στη χώρα μας τον Μάρτιο είχε διαμορφωθεί σε 61 Mbps από 34,8 Mbps που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στην επέκταση των δικτύων νέας γενιάς από τους παρόχους. Η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) αναφέρει ότι «οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας, με μακροχρόνιες και εντατικές επενδύσεις, εξασφαλίζουν δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, τεχνολογίες 5G στην εποχή της ευφυούς διασύνδεσης, αξιοπιστία σύνδεσης και ασφάλεια στη διακίνηση δεδομένων, χαμηλότερη καθυστέρηση με μεγάλες δυνατότητες επιταχύνοντας την ανθρώπινη πρόοδο, προωθώντας τη γνώση και την καινοτομία και δημιουργώντας νέες προοπτικές για βιώσιμη ανάπτυξη σε κάθε κλάδο της οικονομίας και κοινωνική ευημερία».

«Ο κλάδος αναπτύσσει δίκτυα που γίνονται η κινητήριος δύναμη του οικονομικού και κοινωνικού εξυγχρονισμού της Ελλάδας, δίκτυα που μπορούν να απογειώσουν την ψηφιακή εμπειρία πολιτών, επιχειρήσεων και δημόσιας διοίκησης», σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ Γιώργος Στεφανόπουλος.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου ανέφερε ότι το δίκτυο 5G επεκτείνεται με γρήγορους ρυθμούς.

Ο ΟTΕ στοχεύει σε πληθυσμιακή κάλυψη 5G πάνω από 50% στα τέλη του 2021, καθώς και στην κάλυψη των αυτοκινητοδρόμων έως το 2023.

Όπως τονίστηκε σχετικά, στο τέλος του α’ τριμήνου η πληθυσμιακή κάλυψη στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είχε ήδη ξεπεράσει το 90% ενώ οι υπηρεσίες 5G ήταν διαθέσιμες σε ακόμα 15 πόλεις.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια της επιτυχημένης εμπορικής διάθεσης υπηρεσιών 5G, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει το 3G δίκτυό της μέχρι το τέλος του 2021, και το φάσμα που θα απελευθερωθεί, θα αξιοποιηθεί για την ενίσχυση της χωρητικότητας και της αποτελεσματικότητας των δικτύων 4G και 5G.

Στην περίπτωση της Vodafone, αυτή τη στιγμή το 5G δίκτυο είναι διαθέσιμο για χρήστες που διαθέτουν πιστοποιημένες συσκευές σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο οι εργασίες ανάπτυξής του προχωρούν, με στόχο σε έναν περίπου χρόνο από σήμερα (Μάρτιο του 2022), η πληθυσμιακή κάλυψη να φτάνει το 40% σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλο, Ιωάννινα, Χανιά, Τρίκαλα, Χαλκίδα, Κατερίνη, Σέρρες, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Λαμία, Καλαμάτα και Ρόδο.

Τέλος, στην περίπτωση της Wind, δίκτυο 5G διατίθεται προς το παρόν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και στόχος είναι η πληθυσμιακή κάλυψη να ξεπεράσει το 60% κατά τη διάρκεια της πρώτης τριετίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v