Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμμεση πίστωση χρόνου από Κομισιόν για πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας

Θετικά κρίνει την υιοθέτηση του νέου πτωχευτικού νόμου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Καταγράφει όμως την καθυστέρηση στη δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναγοράς Κατοικίας, που αναμένεται να λειτουργήσει Μάρτιο του 2022.

Εμμεση πίστωση χρόνου από Κομισιόν για πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας

Καλό βαθμό δίνει με την έκθεσή της η Κομισιόν στη χώρα μας, σχετικά με το νέο πτωχευτικό πλαίσιο και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, που τέθηκε σε ισχύ από χθες 1η Ιουνίου, ενώ έμμεσα «κλείνει το μάτι» προς την κυβέρνηση, ότι οι πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών μπορούν να παραταθούν χωρίς την κοινοτική «γκρίνια» έως τον Μάρτιο του 2022.

Παρότι η έκθεση γράφτηκε κάποιες ημέρες πριν, η ΕΕ επισημαίνει ότι με εξαίρεση τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναγοράς Κατοικίας στον οποίο θα ενταχθούν οι πρώτες κατοικίες των ευάλωτων δανειοληπτών που θα εκπλειστηριασθούν, η εφαρμογή του νέου πλαισίου «βρίσκεται σε καλό δρόμο».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναγοράς αναμένεται να πάρει μεγαλύτερο χρόνο από τον αρχικά αναμενόμενο, ωστόσο η καθυστέρηση αυτή «δεν θα επηρεάσει την εφαρμογή των άλλων πτυχών του πλαισίου».

Η καθυστέρηση, όπως σημειώνει, οφείλεται στην προσθήκη διαδικαστικών βημάτων πριν από την πρόσκληση υποβολής προσφορών, σύμφωνα με τις νομικές απαιτήσεις για παραχωρήσεις.

Σημειώνει, δε, ότι μετά την πρόσκληση υποβολής προσφορών που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Σεπτεμβρίου 2021 και την επικύρωση του αποτελέσματος από το Κοινοβούλιο στις αρχές Ιανουαρίου 2022, ο Φορέας αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2022.

Συνεπώς, για την ΕΕ, πλέον το ορόσημο για την εκκίνηση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών τίθεται τον Μάρτιο του 2022, καθώς αποδέχεται τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη σύσταση του Φορέα έως τότε.

Απλώς, φαίνεται ότι δεν έχει την πρόθεση να επεκτείνει και άλλο την «πίστωση χρόνου», διότι εκφράζει παράλληλα την ανησυχία για την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων αλλά και των αποφάσεων που σχετίζονται με τη σύσταση του Φορέα και τη λειτουργία του Μηχανισμού Έγκαιρης Προειδοποίησης που προβλέπεται από το νέο πλαίσιο.

Μάλιστα σημειώνει ότι έως τα τέλη του Μαΐου, απέμεναν προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως 10 υπουργικές αποφάσεις, αναφέροντας ότι η ενεργοποίηση του Μηχανισμού Έγκαιρης Προειδοποίησης σχεδιάζεται για τα τέλη Νοεμβρίου 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v