Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερο χτύπημα για τον ελληνικό τουρισμό από τη Βρετανία

Χωρίς Βρετανούς τουρίστες ο Ιούνιος για την Ελλάδα καθώς η χώρα δεν μπήκε στην πράσινη λίστα της Βρετανίας. Αντίθετα η κυβέρνηση Τζόνσον απομάκρυνε και την Πορτογαλία, τη μόνη χώρα του ευρωπαϊκού Νότου που ήταν σε αυτή.

Δεύτερο χτύπημα για τον ελληνικό τουρισμό από τη Βρετανία

Κρύο ντους επιφύλασσε η Βρετανία στον Ευρωπαϊκό Νότο καθώς όχι μόνο δεν έκανε καμία προσθήκη στην «πράσινη λίστα», αλλά παράλληλα έβγαλε από αυτή και την Πορτογαλία, τη μόνη χώρα του ευρωπαϊκού Νότου που μετείχε σε αυτή.

Όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γραντ Σαπς, η απομάκρυνση της Πορτογαλίας από την πράσινη λίστα κρίθηκε αναγκαία καθώς τα κρούσματα στη χώρα της Ιβηρικής έχουν διπλασιαστεί, ενώ εντοπίστηκε και μια μετάλλαξη της ινδικής παραλλαγής.

«Απλώς δεν θέλουμε να λάβουμε το ρίσκο καθώς πλησιάζουμε προς την 21η Ιουνίου και την εξέταση για το τέταρτο στάδιο της άρσης των μέτρων» τόνισε σύμφωνα με το BBC ο κ. Σαπς.

Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση μετέφερε άλλες επτά χώρες από την «πορτοκαλί» στην «κόκκινη». Πρόκειται για το Αφγανιστάν, το Μπαχρέιν, την Κόστα Ρίκα, την Αίγυπτο, τη Σρι Λάνκα, το Σουδάν και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 4 π.μ. της Τρίτης, 8 Ιουνίου.

Να σημειωθεί ότι με βάση τους κανόνες οι βρετανοί που επιστρέφουν από χώρες που είναι «πράσινες» υποχρεούνται μόνο σε τεστ κορωνοϊου. Για τους πορτοκαλί προορισμούς προβλέπεται 10ημερη καραντίνα στο σπίτι, και για τους κόκκινους 10ημερη καραντίνα σε ειδικό ξενοδοχείο.

Ηδη από τη μετάδοση των παραπάνω περιορισμών οι μετοχές αεροπορικών εταιρειών βρέθηκαν στο «κόκκινο».

Η βρετανική αεροπορική EasyJet χαρακτήρισε «τεράστιο πλήγμα» την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αφαιρέσει την Πορτογαλία από τη λίστα των «πράσινων χωρών». Η εταιρεία τόνισε ότι η κυβέρνηση με τους χειρισμούς καθιστά αδύνατο για τους αερομεταφορείς να σχεδιάζουν τα δρομολόγιά τους.

«Η απόφαση αυτή ουσιαστικά αποκόπτει το Ηνωμένο Βασίλειο από τον υπόλοιπο κόσμο», υπογράμμισε στην ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Λισαβόνα: Ακατανόητη η απόφαση

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πορτογαλίας δεν κατανοεί τη «λογική» πίσω από την απόφαση της Βρετανίας να αφαιρέσει τη χώρα από τη λίστα των «πράσινων χωρών», για τις οποίες δεν απαιτείται να μπαίνουν σε καραντίνα οι ταξιδιώτες μετά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Σημειώσαμε την απόφαση της Βρετανίας να αφαιρέσει την Πορτογαλία από την πράσινη λίστα» ανέφερε το υπουργείο σε μια ανάρτηση στο Twitter.

Πρόσθεσε ότι η Λισαβόνα θα συνεχίσει να χαλαρώνει «σταδιακά» τα μέτρα καραντίνας και αντιθέτως θα εφαρμόσει μέτρα που θα εγγυώνται την ασφάλεια όσων κατοικούν ή επισκέπτονται τη χώρα.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v