Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεοδωρίδου: Σύσταση για AstraZeneca μόνο στους άνω των 60 στην Ελλάδα

Τα άτομα κάτω των 60 ετών που έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca συστήνεται να κάνουν κανονικά τη δεύτερη δόση καθώς ο κίνδυνος θρόμβωσης είναι εξαιρετικά σπάνιος, τονίζει η επιτροπή. Οι εξαιρέσεις.

Θεοδωρίδου: Σύσταση για AstraZeneca μόνο στους άνω των 60 στην Ελλάδα

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με AstraZeneca για τα άτομα άνω των 60 ετών, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου

Οσον αφορά στη δεύτερη δόση των ήδη εμβολιασμένων με AstraZeneca, η εισήγηση είναι να πραγματοποιηθεί κανονικά με το Astra καθώς ο κίνδυνος περιστατικού θρόμβωσης στη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά σπάνιος, μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατ. δόσεις εμβολίων.

Εξαιρούνται, τόνισε, όσοι έχουν εμφανίσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις, ή ειδικά ιατρικά προβλήματα, για τα οποία μπορεί ο θεράπων ιατρός να κάνει αίτημα στην αρμόδια επιτροπή για εμβολιασμό με άλλο σκεύασμα στη δεύτερη δόση. 

Η διαφορά με την αρχική εισήγηση προ διμήνου

Προ δυο μηνών η επιτροπή είχε αξιολογήσει τον κίνδυνο διασποράς του ιού και τα πολύ σπάνια περιστατικά θρόμβωσης που έχουν παρατηρηθεί με το AstraZeneca. Τότε ο κίνδυνος σοβαρήσης νόσησης με covid 19 ήταν συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο εκδήλωσης θρόμβωσης σε ηλικίες άνω των 30 ετών, υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου.  

 Στην παρούσα φάση που τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι καλύτερα, η επιτροπή εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με AstraZeneca, των ατόμων που είναι άνω των 60 ετών, τόνισε.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v