Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλή φωτιά άναψε στα τιμολόγια ρεύματος

Παράλληλα με την αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών προωθούνται ανατιμήσεις και στις χρεώσεις του συστήματος μεταφοράς. Η έγκριση της ΡΑΕ στις εισηγήσεις του ΑΔΜΗΕ και πώς διαμορφώνεται το τοπίο στην ενέργεια.

Διπλή φωτιά άναψε στα τιμολόγια ρεύματος

«Φωτιά» αναμένεται να πάρουν τα τιμολόγια ηλεκτρισμού τόσο για νοικοκυριά όσο και για επιχειρήσεις. Δεν είναι μόνον η αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών που θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές, έρχονται τώρα και οι αυξήσεις στις χρεώσεις χρήσης του συστήματος μεταφοράς, τις οποίες εισηγήθηκε ο ΑΔΜΗΕ και ενέκρινε με απόφασή της η ΡΑΕ.

Ο ΑΔΜΗΕ είχε προαναγγείλει από τον περασμένο Απρίλιο την πρόθεσή του να προχωρήσει από φέτος στην αύξηση των συγκεκριμένων χρεώσεων, λόγω υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματός του, που δημιουργεί την ανάγκη χρηματοδότησής του.

Τα προηγούμενα χρόνια δεν προχώρησε σε αναμόρφωση των ταριφών του, κάνοντας χρήση των μεγαλύτερων εσόδων από τις διεθνείς διασυνδέσεις. Καθώς, όμως, αυξάνονται οι επενδύσεις του, κατέληξε στην απόφαση να ανακτήσει έσοδα, μέσα από τα τιμολόγια ηλεκτρισμού, ύψους 211 εκατ. ευρώ.

Την εισήγησή του έκανε δεκτή η ΡΑΕ για ανάκτηση εσόδου 211,5 εκατ. ευρώ, έναντι εσόδου 198,9 εκατ. ευρώ, που είχε εγκρίνει για το 2019.

Οι χρεώσεις αυτές που συμπεριλαμβάνονται σε όλα τα τιμολόγια ηλεκτρισμού, είτε της ΔΕΗ, είτε των εναλλακτικών προμηθευτών, ανήκουν στην κατηγορία των ρυθμιζόμενων, συνεπώς, δεν μπορεί κανείς καταναλωτής να τις αποφύγει.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, που δημοσιεύθηκε χθες στη Διαύγεια, οι νέες αυξημένες χρεώσεις διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για τα οικιακά τιμολόγια χαμηλής τάσης, αύξηση κατά 3,3%. Η χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας φθάνει στο 0,56 ευρώ/KVh, από 0,542 ευρώ/KVh που ίσχυε το 2019 και το 2020. Αμετάβλητη παραμένει η χρέωση συμφωνημένης ισχύος παροχής ανά έτος, στο 0,13 ευρώ/KVA.
  • Για τα οικιακά τιμολόγια χαμηλής τάσης, δικαιούχους τους Κοινωνικού Τιμολογίου και πολύτεκνους, αύξηση 3%. Η χρέωση υπολογίζεται σε 0,62 ευρώ/KVh από 0,602 ευρώ/KVh.
  • Για τους υπόλοιπους πελάτες χαμηλής τάσης (επιχειρήσεις, οδικός φωτισμός), αύξηση 6,5%. Η χρέωση φθάνει στο 0,52 ευρώ/KVh από 0,488 ευρώ/KVh. Γι’ αυτή την κατηγορία καταναλωτών αποφασίσθηκε, ως ένα είδος αντιστάθμισης, οριακή μείωση στη χρέωση συμφωνημένης ισχύος παροχής ανά έτος και από 0,52 ευρώ/KVA μειώνεται στο 0,51 ευρώ/KVA.
  • Για τα τιμολόγια μέσης τάσης, που αφορούν σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, αύξηση 15,6%. Η χρέωση διαμορφώνεται στα 1.384 ευρώ/MW μεγίστης μηνιαίως τιμής της μέσης ωριαίας ζήτησης κατά τις ώρες αιχμής (11 π.μ.-2 μ.μ.), από 1.197 ευρώ/MW.
  • Για τα τιμολόγια υψηλής τάσης που αφορούν στην ενεργοβόρο και βαριά βιομηχανία δεν προβλέπεται αύξηση, αντίθετα, μείωση κατά 2%. Η χρέωση διαμορφώνεται στις 23.560 ευρώ/MW ετησίως από 24.062 ευρώ/MW.

Εκκρεμεί η δημοσίευση της απόφασης της ΡΑΕ σε ΦΕΚ, που θα προσδιορίσει και την έναρξη ισχύος των νέων χρεώσεων. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «τα τιμολόγια χρήσης του ΕΣΜΗΕ ισχύουν από την πρώτη ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Συνεπώς, αν η απόφαση δημοσιευθεί σήμερα ή αύριο στο ΦΕΚ, θα ισχύσουν από τον Αύγουστο, διαφορετικά, πηγαίνουν για Σεπτέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v