Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνδυνος νέας δημοσιονομικής βόμβας με τα αναδρομικά συνταξιούχων

Γιατί εκδικάζονται εκ νέου τα αναδρομικά, παρά την απόφαση του περσινού καλοκαιριού. Ποιοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Πιθανή δικαίωση ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα δημοσιονομική βόμβα, ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Κίνδυνος νέας δημοσιονομικής βόμβας με τα αναδρομικά συνταξιούχων

Θέμα ωρών ενδέχεται να είναι η δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει αναδρομικά προς τους συνταξιούχους, ύψους ακόμη και 2,5 δισ. ευρώ, από τα καταργημένα Δώρα και τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων.

Πρόκειται για τη… συνέχεια της περσινής απόφασης, που έκρινε βάσει των κυβερνητικών εκτιμήσεων μόνο την τύχη των αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις και πλέον, το ΣτΕ καλείται να βάλει τέλος στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, που διεκδικούν για 11 μήνες και συγκεκριμένα για το διάστημα Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016 την επιστροφή των περικοπών που υπέστησαν σε δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων καθώς και σε επικουρικές συντάξεις. Αναλυτικά, οι συνταξιούχοι διεκδικούν:

  • 723 εκατ. για τα αναδρομικά των επικουρικών και
  • 1,875 δισ. ευρώ για τα Δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Η προσφυγή στο ΣτΕ έγινε από συνταξιουχικές οργανώσεις, που ζητούν να κριθεί αντισυνταγματική η απόφαση της κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι, να πληρώσει τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων και να μην ασχοληθεί με τα αναδρομικά των επικουρικών και των Δώρων.

Αναλυτικά, διεκδικούν αναδρομικά 11 μηνών που αφορούν:

  • Την κατάργηση δώρων ύψους 800 ευρώ σε κύριες συντάξεις (εκτός εάν η κύρια σύνταξη ήταν κάτω από 400 ευρώ, π.χ. αγρότες με την κατώτατη σύνταξη που διεκδικούν 660 ευρώ).
  • Τις μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ
  • Τη κατάργηση των δώρων στις επικουρικές του 2012, που αφορά δύο πλήρεις επικουρικές συντάξεις ανά έτος.

Η απόφαση του ΣτΕ αφορά 3 διαφορετικές κατηγορίες συνταξιούχων:

  • 200.000 με 300.000 συνταξιούχους, που είχαν ήδη προσφύγει δικαστικά πριν την ψήφιση του σχετικού νόμου το περασμένο καλοκαίρι.
  • Χιλιάδες συνταξιούχους που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη μετά τη νομοθετική διάταξη του καλοκαιριού του 2020. Να σημειωθεί ότι η νέα διάταξη του υπουργείου Εργασίας απαγορεύει στους συνταξιούχους που εισέπραξαν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων να προσφύγουν για τις επικουρικές και τα δώρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι διεκδικήσεις αποσβέννυνται» με την είσπραξη των αναδρομικών των κύριων.
  • Δυνητικά η απόφαση θα αφορά το σύνολο των συνταξιούχων, δηλαδή τα 2,5 εκατομμύρια, ακόμη και αυτούς που δεν έχουν προσφύγει δικαστικά, τουλάχιστον για το 5μηνο του 2016 (Ιανουάριος-Μάιος 2016), που δεν έχει ακόμη υποπέσει στην παραγραφή της 5ετίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v