Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι καθυστερεί την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Ο ΔΕΔΔΗΕ αναγκάστηκε να ανακοινώσει εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης, καθώς μειώθηκε η διαθέσιμη ισχύς για την κάλυψη της ζήτησης. Το μικρό καλώδιο είναι έτοιμο, αλλά εκκρεμεί από το υπ. Ενέργειας έκδοση απόφασης για λειτουργία έκτακτων κρίσεων.

Τι καθυστερεί την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Με το μικρό καλώδιο διασύνδεσης της Κρήτης των 150 MW να είναι πανέτοιμο από τον ΑΔΜΗΕ, καθυστερήσεις στην προώθηση των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) φρενάρουν τη λειτουργία του.

Η χρησιμότητά του αποδεικνύεται ειδικά αυτές τις μέρες του καύσωνα και την καταπόνηση μονάδων και στοιχείων του εξοπλισμού της Κρήτης λόγω των συνθηκών.

Ήδη, ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στα Χανιά βγήκε off λόγω βλάβης, με αποτέλεσμα ο ΔΕΔΔΗΕ να αναγκαστεί να ανακοινώσει για σήμερα, εν μέσω της τουριστικής περιόδου και των υψηλών θερμοκρασιών, εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης, καθώς μειώθηκε η διαθέσιμη ισχύς για την κάλυψη της ζήτησης.

Το ΥΠΕΝ δεν έχει μεριμνήσει, πέρα από τις άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις, για την έκδοση υπουργικής απόφασης που να προβλέπει τη λειτουργία του καλωδίου κατ’ εξαίρεση λόγω έκτακτων κρίσεων, έστω κι αν δεν έχουν ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις κορυφαίες νομοθετικές ρυθμίσεις που εκκρεμούν, είναι αυτή που θα προβλέπει τη μεταφορά των παγίων της Κρήτης από τη ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ, ώστε να είναι καλυμμένος ο Διαχειριστής για την ανάληψη της διαχείρισης του μικρού διασυνδεδεμένου συστήματος του νησιού.

Εκκρεμούν, ακόμη, η υπουργική απόφαση για την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της αγοράς της Κρήτης, η μεταφορά των συμβάσεων ΑΠΕ από τον ΔΕΔΔΗΕ στον ΔΑΠΕΕΠ, καθώς και ορισμοί και βασικές ρυθμίσεις του πλαισίου για το μοντέλο της αγοράς, τις αρμοδιότητες και την επίλυση θεμάτων ΑΠΕ, ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v