Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλείνει η πόρτα για αναστολές συμβάσεων, στροφή στο Συν-Εργασία

Τι αλλάζει από τον Ιούλιο στα δύο προγράμματα που στήριξαν επιχειρήσεις κι εργαζόμενους κατά την πανδημία. Πώς μειώθηκαν τον Ιούνιο οι δικαιούχοι των 534 ευρώ. Περαιτέρω μείωση τον Ιούλιο «φωτογραφίζει» νέα υπουργική απόφαση. Όλες οι αλλαγές στο Συν-Εργασία. Ποιους κλάδους στηρίζει.

Κλείνει η πόρτα για αναστολές συμβάσεων, στροφή στο Συν-Εργασία

Λίγο πριν το τέλος των αναστολών συμβάσεων και των ειδικών αποζημιώσεων των 534 ευρώ φαίνεται πως βρίσκεται η ελληνική οικονομία, καθώς για τον Ιούλιο, δυνατότητα να κάνουν χρήση του εργαλείου που στήριξε σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων και ένα σημαντικό ποσοστό των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού έχει ένας πολύ περιορισμένος αριθμός ΚΑΔ.

Βέβαια, εντός της διαδικασίας παραμένουν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα. Σύμφωνα δε, με το υπουργείο Εργασίας, ειδικά για τις εποχικές επιχειρήσεις, παρέχεται το δικαίωμα να ενταχθούν στο πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας, πραγματοποιώντας προσλήψεις για διάστημα 1-6 μήνες, πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Παράλληλα, με αλλαγές θα ισχύει έως και τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα Συν-Εργασία, που φαίνεται πως θα είναι το εργαλείο που θα επιχειρήσει να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση, με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων κατά την παρούσα φάση.

Μείωση των αναστολών

Όπως φάνηκε πάντως, και με τα στοιχεία πληρωμών για τις αναστολές Ιουνίου, ο αριθμός των δικαιούχων ολοένα και υποχωρεί. Συγκεκριμένα, για τον μήνα Ιούνιο, οι καταβολές προγραμματίστηκαν να πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Παρασκευή, 9 Ιουλίου. Οι δικαιούχοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, περιορίστηκαν στις 97.329, με το ποσό που θα εκταμιευθεί για να λάβουν τη μηνιαία στήριξη, να ανέρχεται σε 44,5 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ένα μήνα νωρίτερα, στις 7 Ιουνίου, καταβλήθηκαν οι αναστολές συμβάσεων του Μαΐου σε 202.741 δικαιούχους και από τα Δημόσια Ταμεία εκταμιεύθηκε ποσό της τάξης των 80,9 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό.

Αλλά και με βάση την απόφαση για τον Ιούλιο, εκτός διαδικασίας μένουν όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην τροφοδοσία για εκδηλώσεις, καθώς και η εκπαίδευση, λόγω λήξης της σχολικής περιόδου. Επίσης, εκτός αναστολής σύμβασης τίθεται το σύνολο του κλάδου της εστίασης. Το ίδιο συμβαίνει και για ένα μεγάλο μέρος από τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και για το σύνολο των επιχειρήσεων σε αεροπορικές, πλωτές και χερσαίες μεταφορές.

Όσον αφορά τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα, διατηρείται υπό όρους το δικαίωμα να ενταχθούν σε αναστολή σύμβασης οι εργαζόμενοί τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το ωράριο εργασίας να υπερβαίνει τις 16 ώρες την εβδομάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη» κατά την 29η Απριλίου 2021. Επίσης, οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ και να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών μεγαλύτερη ή ίση με 70% την περίοδο από την 1η Απριλίου 2020 έως την 31η Μαρτίου 2021, σε σχέση με την περίοδο 1η Απριλίου 2019 έως 31η Μαρτίου 2020. Τονίζεται ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν υποβάλει όλες τις αντίστοιχες δηλώσεις ΦΠΑ των ανωτέρω περιόδων αναφοράς.

Χωρίς κριτήρια μπορούν να ενταχθούν μόνο εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων αναστέλλεται η επιχειρηματική δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής.

Το Συν-Εργασία έρχεται

Την ίδια στιγμή, έμφαση στις επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου, καθώς επίσης και στις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μεταφορές, δίνεται πλέον μέσω του προγράμματος Συν-Εργασία. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία του μηχανισμού περιλαμβάνονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνυπογράφουν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, με το πρόγραμμα να διατηρείται τουλάχιστον έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Για την περίοδο από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο αφορά εργαζόμενους που θα πρέπει να έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας έως 31 Μαρτίου 2021. Για ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία, μπορεί να γίνεται χρήση του μηχανισμού, με κάλυψη εισφορών 100% και να εντάσσονται σε αυτόν και όσοι είναι εποχικά εργαζόμενοι και έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης. Στο 100% είναι η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές μεταφορές για το χρονικό διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου.

Στην ΚΥΑ τονίζεται ότι όσοι συμμετάσχουν στο πρόγραμμα για το ανωτέρω χρονικό διάστημα, θα λάβουν αναλογία ποσού για το επίδομα αδείας και για το δώρο Χριστουγέννων.

Στην πράξη, οι αλλαγές σε σχέση με τα όσα ίσχυαν το προηγούμενο διάστημα είναι τρεις:

- Ο μηχανισμός αφορά εργαζόμενους που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Μαρτίου 2021 σε επιχειρήσεις εργοδότες που πληρούν τις προϋποθέσεις

- Για να ενταχθεί μία επιχείρηση συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας στον μηχανισμό Συν-Εργασία στο διάστημα Ιουνίου -Σεπτεμβρίου 2021, θα λαμβάνεται υπόψη ο τζίρος της 12μηνης περιόδου Απριλίου 2020 - Μαρτίου 2021.

- Για τις επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, που εντάσσουν στον Μηχανισμό εποχικά εργαζόμενους, καλύπτεται από τον κρατικό Προϋπολογισμό το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στον συνολικό χρόνο της μισθολογικής περιόδου. Για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών, οι εισφορές που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό αφορούν το χρονικό διάστημα που δεν απασχολούνται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v