Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: Πόσο απειλεί η Δέλτα την ανάκαμψη στον Ευρωνότο

Σε ισχύ το σενάριο για ισχυρή καλοκαιρινή ανάκαμψη, με τα βραχυπρόθεσμα ρίσκα να αυξάνονται λόγω της έξαρσης κρουσμάτων από την ινδική μετάλλαξη, τονίζει ο οίκος. Οι ανησυχίες για τη μεταποίηση και τα σενάρια.

Morgan Stanley: Πόσο απειλεί η Δέλτα την ανάκαμψη στον Ευρωνότο

Οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη Δέλτα αποτυπώνονται στους μακροοικονομικούς δείκτες της Ευρώπης ήδη, εξηγεί η Morgan Stanley.

Τα οικονομικά στοιχεία εμφανίζουν μεικτή εικόνα και η βιομηχανική παραγωγή μειώνεται από την πλευρά της προσφοράς και τις αυξανόμενες ανησυχίες για τη Δέλτα, επιβαρύνοντας τις έρευνες κλίματος.

Ωστόσο, η αποδυναμωμένη σύνδεση μεταξύ των περιπτώσεων και των νοσηλειών σημαίνει ότι εξακολουθούμε να είμαστε βέβαιοι για μια ισχυρή καλοκαιρινή ανάκαμψη, διευκρινίζει η Morgan Stanley.

Aπό την άλλη, όμως, καθώς τα νέα κρούσματα αυξάνονται και πάλι σε όλη την Ευρώπη με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, η ανάκαμψη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και θα μπορούσε να καθυστερήσει ή και να αντιστρέψει την επαναλειτουργία και το άνοιγμα των οικονομιών, με σημαντικές συνέπειες για τον εξαρτώμενο από τον τουρισμό ευρωπαϊκό Νότο, επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα.

Η Ολλανδία για παράδειγμα επανέφερε τα σκληρά περιοριστικά μέτρα σε κομμάτια του κλάδου εστίασης τις προηγούμενες ημέρες, με αρκετές κυβερνήσεις να εκδίδουν προειδοποιήσεις κατά των διακοπών σε μέρη όπως η Ισπανία.

Ενώ υπάρχουν λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών νέων παραγγελιών μεταποίησης και των χαμηλών αποθεμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενίσχυση της βιομηχανικής δραστηριότητας μόλις τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό αμβλυνθούν, θα υπάρξει σαφής αρνητικός αντίκτυπος βραχυπρόθεσμα από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Αυτό εξουδετερώνει το μεγαλύτερο μέρος του ανοδικού κινδύνου από μια ισχυρότερη επαναλειτουργία για το δεύτερο τρίμηνο, εκτιμά η Morgan Stanley.

Στο πλαίσιο αυτό, ο γερμανικός δείκτης των προσδοκιών ZEW σημείωσε απότομη μείωση τον Ιούλιο, σε μία εξέλιξη την οποία η Morgan Stanley αποδίδει στις ανησυχίες για τη μετάλλαξη Δέλτα.

Παρά την αλλαγή του περιβάλλοντος, ο οίκος επιμένει στο βασικό σενάριό του, ότι δηλαδή η καλή πρόοδος στους εμβολιασμούς θα διασφαλίσει ένα καλοκαίρι καλύτερο από το περσινό.

Οι αναλυτές δηλώνουν ότι εξακολουθούν να έχουν εμπιστοσύνη στις εκτιμήσεις τους, κυρίως γιατί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία δεν έχουν ακολουθήσει την άνοδο στα κρούσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουν, η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να συζητά την υιοθέτηση μιας νέας σειράς δεικτών που θα παρακολουθεί ως σημεία αναφοράς, πέραν των καθημερινών κρουσμάτων (π.χ. τις νοσηλείες), προκειμένου η εικόνα αυτή να αντανακλά καλύτερα τη μεγαλύτερη προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v